Ενέργεια

Σε υψηλό έξι εβδομάδων το spot LNG στην Ασία εν μέσω ισχυρής ζήτησης  

Σε υψηλό έξι εβδομάδων το spot LNG στην Ασία  εν μέσω ισχυρής ζήτησης   

Η μέση τιμή LNG για παράδοση Μαΐου στη βορειοανατολική Ασία διατηρήθηκε στα 9,50 $/mmBtu

 

Το ασιατικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) παρέμεινε αμετάβλητο αυτή την εβδομάδα, διατηρώντας το υψηλό έξι εβδομάδων πάνω από 9 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς η ζήτηση συνέχισε να στηρίζει τις τιμές.

Η μέση τιμή LNG για παράδοση Μαΐου στη βορειοανατολική Ασία διατηρήθηκε στα 9,50 $/mmBtu, το ίδιο επίπεδο με την προηγούμενη εβδομάδα, που ήταν το υψηλότερο από τις 9 Φεβρουαρίου, εκτιμούν πηγές του κλάδου σύμφωνα με το Reuters.

Η ζήτηση διατηρήθηκε λόγω του ψυχρότερου από το κανονικό καιρού στη βορειοανατολική Ασία, δήλωσε ο Ryhana Rasidi, αναλυτής αερίου και LNG στην εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης Kpler.

Πρόσθεσε ότι οι Κινέζοι παίκτες είναι πιθανό να περιμένουν περαιτέρω μειώσεις των τιμών για να ενθαρρύνουν περισσότερες αγορές LNG και ότι ο πρόσφατος σεισμός στην Ταϊβάν είχε μικρό αντίκτυπο στις τιμές, καθώς καμία πυρηνική υποδομή δεν επηρεάστηκε.

Εκπρόσωπος της κρατικής εταιρείας ενέργειας CPC της Ταϊβάν είπε στο Reuters ότι οι δύο τερματικοί σταθμοί εισαγωγής LNG της δεν έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό και λειτουργούν κανονικά, ενώ οι εισαγωγές παραμένουν εντός χρονοδιαγράμματος.

Υψηλά αποθέματα

Στην Ινδία και τη Νότια Κορέα, τα υψηλά αποθέματα τερματικών σταθμών έχουν περιορίσει το ενδιαφέρον των αγοραστών, αλλά τα χαμηλότερα αποθέματα στην Ιαπωνία έχουν υποστηρίξει κάποια ζήτηση, δήλωσε ο Samuel Good, επικεφαλής της τιμολόγησης LNG στην εταιρεία τιμολόγησης εμπορευμάτων Argus.

Στην Ευρώπη, η S&P Global Commodity Insights αξιολόγησε το ημερήσιο δείκτη τιμής LNG North West Europe (NWM) για φορτία που παραδόθηκαν τον Μάιο σε βάση από το πλοίο (DES) στα 8,14 $/mmBtu στις 4 Απριλίου, έκπτωση 0,20 $/mmBtu για τον Μάιο σε σχέση με την  τιμή φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF.

Η Argus εκτίμησε την τιμή παράδοσης Μαΐου στα 8,10 $/mmBtu, ενώ η Spark Commodities εκτίμησε την τιμή παράδοσης Απριλίου στα 8,047 $/mmBtu.

«Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου δέχθηκαν πίεση καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και φτάσαμε στο τέλος της χειμερινής περιόδου», δήλωσε ο Hans Van Cleef, επικεφαλής  στην PZ - Energy.

«Με τα αποθέματα καλά γεμάτα και τις υγιείς ροές LNG προς την Ευρώπη να αναμένονται, οι τιμές των συμβάσεων του ενεργού μήνα έχουν μειωθεί».

Ωστόσο, η εμφάνιση της εταιρείας φυσικού αερίου της Αιγύπτου EGAS για παραδόσεις LNG στην Ιορδανία και οι προσδοκίες ότι η ζήτηση της χώρας θα μπορούσε να φτάσει περίπου τα 20 φορτία, έχει αυξήσει τις προοπτικές ανταγωνισμού για τους Ευρωπαίους αγοραστές για καλοκαιρινά φορτία που θα φορτωθούν από τους τερματικούς σταθμούς του Ατλαντικού, πρόσθεσε ο Good της  Argus.

Εν τω μεταξύ, οι spot ναύλοι LNG, τόσο του Ατλαντικού όσο και του Ειρηνικού μειώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο αναλυτής της Spark Commodities Qasim Afghan.

H  spot  τιμή για τον Ατλαντικό υποχώρησε στα 44.750 $/ημέρα την Παρασκευή, ενώ τ του Ειρηνικού μειώθηκε στα 47.000 $/ημέρα.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης