Ενέργεια

Αίγυπτος: Προς μίσθωση τερματικό εισαγωγής φυσικού αερίου  

Αίγυπτος: Προς μίσθωση τερματικό εισαγωγής φυσικού αερίου   

Έχει αγοράσει ένα φορτίο LNG που έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί  τον Μάιο

 

 Η κρατική Egyptian Natural Gas Holding Co σχεδιάζει να μισθώσει έναν τερματικό σταθμό εισαγωγής φυσικού αερίου από παρόχους μονάδων FLNG, ανέφεραν πηγές στο Reuters αυτή την εβδομάδα.

 Η EGAS ελπίζει να βρει μισθωτή για πενταετές συμβόλαιο με δυνατότητα παράτασής του, ανέφερε η πηγή.

 Μέχρι στιγμής, η Αίγυπτος έχει ήδη αγοράσει ένα φορτίο LNG που έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί  τον Μάιο, αλλά έχει σχέδια να αγοράσει περισσότερα σε μια προσπάθεια να προλάβει την καυτή καλοκαιρινή περίοδο που συνήθως προκαλεί διακοπές ρεύματος λόγω του βαρύτερου φορτίου.

 Αυτή η παρτίδα LNG θα εισαχθεί μέσω του τερματικού σταθμού της Άκαμπα στην Ιορδανία μετά την προηγούμενη συμφωνία της για μίσθωση της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης της BW Singapore που έληξε το 2023.

Εγχώρια παραγωγή

 Η Αίγυπτος είχε σε μεγάλο βαθμό απομακρυνθεί από τις εισαγωγές φυσικού αερίου πριν από αρκετά χρόνια, αφού το γιγάντιο κοίτασμα φυσικού αερίου Zohr αύξησε την εγχώρια παραγωγή της. Ωστόσο, η εγχώρια παραγωγή της Αιγύπτου μειώθηκε έκτοτε, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών λόγω της φυσικής πτώσης στα μπλοκ

 Στα τέλη του περασμένου έτους, η Chevron έκλεισε την παραγωγή της από το κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar στο υπεράκτιο Ισραήλ σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Ενέργειας λόγω του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ. Ήταν μια σημαντική πηγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο μέσω του αγωγού EMG, αλλά η διακοπή παραγωγής ανέστειλε τη ροή φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο.

 

Αναστολή εξαγωγών

 Στη συνέχεια, ορισμένες εξαγωγές φυσικού αερίου από την Tamar επαναδρομολογήθηκαν μέσω της Ιορδανίας, αλλά όχι αρκετές για να επιτρέψουν τις εξαγωγές από την Αίγυπτο. Ως αποτέλεσμα, η Αίγυπτος έπρεπε να αναστείλει τις εξαγωγές LNG που κατευθύνονταν προς την Ευρώπη, ανατρέποντας τα σχέδιά της -τουλάχιστον προσωρινά- να γίνει περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου. Το περασμένο καλοκαίρι, η Αίγυπτος δεν εξήγαγε LNG τον Ιούνιο, τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο λόγω της δικής της υψηλής ζήτησης ενέργειας κατά τους ζεστούς μήνες.

Η Αίγυπτος αντιμετώπιζε με τη δική της εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου ακόμη και πριν από τη σύγκρουση Ισραήλ/Χαμάς.

Η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η ΕΕ υπέγραψαν συμφωνία τον Ιούνιο του 2022 για να παραδώσουν υψηλότερο εφοδιασμό φυσικού αερίου στην ΕΕ — μια συμφωνία που είναι πλέον αδύνατη.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης