Ετοιμάζουν μονάδα 800 MW πράσινου υδρογόνου για την παραγωγή μεθανόλης στην Ισπανία - Η μεγαλύτερη της Ευρώπης  

Ετοιμάζουν μονάδα 800 MW πράσινου υδρογόνου για την παραγωγή μεθανόλης στην Ισπανία - Η μεγαλύτερη της Ευρώπης   

Η Ansasol σκοπεύει να παράγει ένα εκατομμύριο τόνους μεθανόλης από ανανεώσιμες πηγές έως το 2029

 

Γερμανο-ισπανικός κατασκευαστής ηλιακών και ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου αποκάλυψε σχέδια για την κατασκευή μιας τεράστιας πράσινης μονάδας υδρογόνου σε μεθανόλη 800 MW στη νότια Ισπανία, η οποία θα παράγει ένα εκατομμύριο τόνους πράσινης μεθανόλης ετησίως έως το 2029 σύμφωνα με το Hydrogen Insight.

Η Ansasol σχεδιάζει την πρώτη φάση του εργοστασίου MetGreenPort στο λιμάνι της Huelva που θα παράγει 150.000 τόνους πράσινης μεθανόλης από ανανεώσιμο υδρογόνο — και διοξείδιο του άνθρακα που προέρχεται από κοντινές βιομηχανίες — έως το 2027.

Αλλά στη συνέχεια σκοπεύει να αυξήσει το μέγεθος του MetGreenPort μέσα σε δύο χρόνια, κλιμακώνοντας έως και ένα εκατομμύριο τόνους έως το 2029 με συνολική ικανότητα ηλεκτρόλυσης 800 MW, γεγονός που θα το καθιστούσε μακράν το μεγαλύτερο έργο πράσινης μεθανόλης στην Ευρώπη.

Κόστος και προϋποθέσεις

Η μεθανόλη θα παρασκευάζεται με ανανεώσιμο υδρογόνο που παράγεται στο εργοστάσιο — με μέγεθος ηλεκτρολύτη περίπου 120 MW για την πρώτη φάση.

Ωστόσο, η εταιρεία δεν αποκάλυψε πόσο θα κοστίσει η κατασκευή της κάθε φάσης του εργοστασίου, ούτε πώς χρηματοδοτείται ή πού σκοπεύει να διαθέσει στην αγορά τη μεθανόλη. 

 Ούτε είναι σαφές εάν το μόριο άνθρακα που απαιτείται για την παραγωγή μεθανόλης από πράσινο υδρογόνο θα είναι βιογενές (δηλαδή, προέρχεται από βιομάζα), το οποίο επηρεάζει εάν η πράσινη μεθανόλη που παράγεται στο εργοστάσιο θα πληροί τις προϋποθέσεις ως ανανεώσιμο καύσιμο μη βιολογικής προέλευσης ( RFNBO) και ως εκ τούτου είναι επιλέξιμοι για επιδοτήσεις της ΕΕ. Οι κατ' εξουσιοδότηση πράξεις της ΕΕ για τα RFNBO επιτρέπουν τη χρήση άνθρακα βιομηχανικής διεργασίας σε συνθετικά καύσιμα μόνο μέχρι το 2041, περίπου 14 χρόνια μετά τη διάρκεια ζωής του εργοστασίου.

 

Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών

Η κύρια δραστηριότητα της Ansasol αναπτύσσει έργα φωτοβολταϊκών στη Γερμανία και την Ισπανία, αλλά διαθέτει μια επιχειρηματική μονάδα πράσινου υδρογόνου, την Hydron, μέσω της οποίας ισχυρίζεται ότι έχει περίπου 900 MW δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών H2 υπό ανάπτυξη σε 24 έργα — το μεγαλύτερο από τα οποία είναι 100 MW.

Η εταιρεία κέρδισε τον Φεβρουάριο το δικαίωμα να κατασκευάσει το εργοστάσιο σε οικόπεδο 100.000 τετραγωνικών μέτρων στο λιμάνι της Huelva στην Ανδαλουσία, στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας.

Η Ansasol και η θυγατρική της Hydron Sunna Solar θα αναλάβουν την ανάπτυξη του εργοστασίου, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πρόγραμμα πράσινης μεθανόλης που ανακοινώθηκε για το λιμάνι της Huelva τους τελευταίους έξι μήνες.

Στα τέλη του περασμένου έτους, ο ισπανικός πετρελαϊκός κολοσσός Cepsa και η Δανέζικη εταιρεία ανάπτυξης C2X παρουσίασαν ένα εργοστάσιο πράσινης μεθανόλης ύψους 1 δισ. ευρώ στην Ουέλβα, με ετήσια παραγωγική ικανότητα 300.000 τόνων, με την τελική επενδυτική απόφαση να έχει προγραμματιστεί για το 2025.

 

Η Orsted κατασκευάζει επί του παρόντος το μεγαλύτερο εργοστάσιο πράσινης μεθανόλης στην Ευρώπη, το FlagshipONE 50.000 τόνων ετησίως στη Σουηδία, με την υποστήριξη από το επιχειρηματικό ταμείο Breakthrough Energy Catalyst στο οποίο συμμετέχει ο Bill Gates, ο οποίος αγόρασε πέρυσι μετοχικό κεφάλαιο 15% στην εγκατάσταση.

Η μεθανόλη είναι μια βασική χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε μια τεράστια γκάμα διεργασιών και προϊόντων, αλλά διαφημίζεται επίσης για χρήση ως καύσιμο, ειδικά στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης