Ενέργεια

Διακοπή ηλεκτροδότησης για κακοπληρωτές 4 μηνών στην Καθολική Υπηρεσία - Τι προβλέπεται για τις ρευματοκλοπές

Διακοπή ηλεκτροδότησης για κακοπληρωτές 4 μηνών στην Καθολική Υπηρεσία - Τι προβλέπεται για τις ρευματοκλοπές
Ποιές οι προϋποθέσεις - Ποιοί εξαιρούνται
Σχετικά Άρθρα

Τη διακοπή της ηλεκτροδότησης τέσσερις μήνες μετά την ένταξη στο Καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας αν ο καταναλωτής συνεχίσει να μην πληρώνει τον λογαριασμό ρεύματος προβλέπει άρθρο του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας, το οποίο προβλέπει επίσης την απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος σε ηλεκτρολόγους που καταδικάζονται αμετάκλητα για ρευματοκλοπή.

Η Καθολική Υπηρεσία θεωρείται καταφύγιο για κακοπληρωτές αφού εκτιμάται ότι πάνω από το 70% των περίπου 200.000 καταναλωτών που είναι ενταγμένη σε αυτή απολαμβάνουν δωρεάν ρεύμα, αφήνοντας για μήνες απλήρωτους λογαριασμούς. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς είναι και αγνώστων στοιχείων, τους οποίους ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να ταυτοποιήσει.

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το μέγιστο χρονικό διάστημα παραμονής στο καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας περιορίζεται στους τέσσερις μήνες, με εξαίρεση τους ευάλωτους πελάτες. Πάντως το μέτρο ισχύει από εδώ και στο εξής, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις οφειλές που έχουν συσσωρευτεί στους παρόχους της Καθολικής Υπηρεσίας.

Μετά τους τέσσερις μήνες ο ΔΕΔΔΗΕ εφόσον δεν του έχει υποβληθεί δήλωση εκπροσώπησης από άλλο προμηθευτή ή δεν του έχει γνωστοποιηθεί η έκδοση από αρμόδια αρχή ή δικαστήριο προσωρινής διαταγής ή απόφασης αναστολής εκτέλεσης της απενεργοποίησης του μετρητή, αναλαμβάνει αμελλητί όλες τις αναγκαίες ενέργειες, για την απενεργοποίηση του μετρητή.

Oι εξαιρέσεις

Από το χρονικό διάστημα των 4 μηνών εξαιρούνται οι ειδικές κατηγορίες ευάλωτων πελατών, όπως αυτοί εντάσσονται στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών.
Ας σημειωθεί ότι στην Καθολική Υπηρεσία μεταπίπτουν οι καταναλωτές για τους οποίος ο προμηθευτής έχει ζητήσει τη διακοπή εκπροσώπησης, συνήθως επειδή δεν πληρώνουν τον λογαριασμό. Το μέτρο αφορά σε οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις με ισχύ παροχής ως 25 KVA.

Από την άλλη πλευρά αν ένας καταναλωτής πληρώνει κανονικά τον λογαριασμό του στην Καθολική Υπηρεσία ή έχει διακανονίσει το χρέος του και είναι συνεπής με τη ρύθμιση, τότε μπορεί να παραμείνει σε αυτήν ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος και βέβαια διατηρεί το δικαίωμά του να διαλέξει άλλον προμηθευτή ηλεκτρισμού.

Όσον αφορά στην καταπολέμηση των ρεματοκλοπών, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι:

Εάν ως υπαίτιος αδικήματος της ρευματοκλοπής καταδικαστεί, με αμετάκλητη απόφαση ποινικού δικαστηρίου, ηλεκτρολόγος, ο οποίος κατέχει νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, το δικαστήριο επιβάλλει υποχρεωτικά ως παρεπόμενη ποινή την απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος ανεξαρτήτως του ύψους της στερητικής της ελευθερίας ποινής.

Το ίδιο άρθρο αναφέρει επίσης ότι «Για την ηλεκτροδότηση των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και των υποσταθμών υποβάλλεται στο Ενιαίο Μητρώο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων Υπεύθυνη Δήλωση του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη με την οποία βεβαιώνεται ότι η εγκατάσταση έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς ασφαλείας και παρέχεται εγγύηση για την επί διετία απρόσκοπτη λειτουργία της.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ή άλλη Επιχείρηση Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ενημερώνεται και αναλόγως ηλεκτροδοτεί την εγκατάσταση ή τον υποσταθμό, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Επί διαδοχής χρήστη καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας σε παροχή ηλεκτρικής ενέργειας επαγγελματικής χρήσης, ο νέος χρήστης προσκομίζει νέα επικαιροποιημένη Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη στην οποία ο αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης βεβαιώνει και τη μη παραβίαση της μετρητικής διάταξης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης