Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ιράν και Ισραήλ καθορίζουν την πορεία των τιμών του πετρελαίου (Oil Price)

Ιράν και Ισραήλ καθορίζουν την πορεία των τιμών του πετρελαίου (Oil Price)
Η πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού έρχεται επίσης εν αναμονή τριών εκθέσεων σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου
Σε φάση υποχώρησης βρίσκονται οι τιμές του πετρελαίου στην έναρξη της εβδομάδας λόγω των ενδείξεων ότι επέκειται εκεχειρία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Oil Price, οι δείκτες αναφοράς ξεκίνησαν την εβδομάδα με απώλειες περίπου 1 δολάριο ανά βαρέλι, οι οποίες ώθησαν το αργό τύπου Brent κάτω από τα 90 δολάρια και το West Texas Intermediate κάτω από τα 86 δολάρια, αφού το Ισραήλ απομάκρυνε ορισμένα στρατεύματα από τη Γάζα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Φαίνεται ότι ο καταλύτης είναι το Ισραήλ που δήλωσε ότι απέσυρε όλα τα στρατεύματα εκτός από μία ταξιαρχία από τη νότια λωρίδα της Γάζας, πιθανότατα ως απάντηση στην αυξανόμενη διεθνή πίεση και για να αποκλιμακώσει τις εντάσεις μετά τη δολοφονία ανώτερων Ιρανών διοικητών στη Συρία την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής της IG Tony Sycamore.

Σε επιφυλακή για τα αντίποινα του Ιράν

Η ιρανική απάντηση στο ισραηλινό χτύπημα στο προξενείο της Τεχεράνης στη Δαμασκό, ωστόσο, εξακολουθεί να αποτελεί κομβικό παράγοντα που θα καθορίσει την πορεία των τιμών, και μάλιστα ανοδικά, αφού ο πρόεδρος Ebrahim Raisi υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει εκδίκηση.

Οι θεμελιώδεις παράγοντες εξακολουθούν επίσης να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, με έναν αναλυτή της Mizuho Bank να δηλώνει στο Bloomberg ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις το μόνο που έχουν κάνει είναι να αναδείξουν τη στενότητα της προσφοράς στις αγορές πετρελαίου.

«Η ανοδική μεταβλητότητα του πετρελαίου παραμένει σε μεγάλο βαθμό παρούσα, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γεωπολιτική ένταση που ενισχύει τις ελλείψεις προσφοράς αλλού», δήλωσε ο Vishnu Varathan.

Οι εκθέσεις

Η πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού έρχεται επίσης εν αναμονή τριών εκθέσεων σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου που θα κυκλοφορήσουν αυτή την εβδομάδα.

Η βραχυπρόθεσμη ενεργειακή προοπτική της Υπηρεσίας Ενεργειακής Πληροφόρησης είναι η πρώτη, η οποία αναμένεται να εκδοθεί την Τρίτη, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η τελευταία μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ για την αγορά πετρελαίου, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, και η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την αγορά πετρελαίου μία ημέρα αργότερα.

Οι δύο τελευταίες εκθέσεις θα τραβήξουν πιθανότατα τη μεγαλύτερη προσοχή λόγω της αυξανόμενης απόκλισής τους που οδήγησε σε έντονη κριτική του ΔΟΕ από ανώτερα στελέχη του ΟΠΕΚ, κατηγορώντας τον οργανισμό ότι πρόδωσε τον σκοπό ίδρυσής του και μετατράπηκε σε «μαζορέτα» της ενεργειακής μετάβασης, όπως τον αποκάλεσε μια ομάδα αμερικανών Ρεπουμπλικανών βουλευτών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης