Ενέργεια

Την διακοπή της παραγωγής πετρελαίου στη Γουιάνα ανακοίνωσε η Exxon

Την διακοπή της παραγωγής πετρελαίου στη Γουιάνα ανακοίνωσε η Exxon
Μια διακοπή τεσσάρων εβδομάδων, θα σήμαινε την αναβολή έως και 12 εκατομμυρίων βαρελιών παραγωγής πετρελαίου
Η Exxon θα διακόψει για αρκετές εβδομάδες την παραγωγή πετρελαίου σε δύο πλατφόρμες στα ανοικτά της Γουιάνας το τρίτο τρίμηνο του 2024 για να τις συνδέσει με έναν νέο αγωγό που αναμένεται να μεταφέρει φυσικό αέριο στην ξηρά σε ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής.

Σύμφωνα με το Oil Pice, η Exxon, η κοινοπραξία της οποίας παράγει περισσότερα από 600.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως (bpd) από το τεμάχιο Stabroek της Γουιάνας, συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Γουιάνας σε ένα έργο μετατροπής του φυσικού αερίου σε ενέργεια που αναμένεται να το αξιοποιήσει σε μια νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου στην ξηρά.

Το προτεινόμενο έργο θα μεταφέρει το συνδεδεμένο αέριο από τα υπεράκτια έργα που διαχειρίζεται η ExxonMobil Guyana (Liza Phase 1 και 2) μέσω αγωγού σε χερσαίες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αερίου.

Ο αγωγός υπολογίζεται ότι θα μεταφέρει στις εγκαταστάσεις περίπου 50 εκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου ανά ημέρα, ενώ το έργο έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γουιάνα.

Μέχρι τα τέλη του 2024 ο αγωγός

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευάζει τον αγωγό προς την ακτή και αναμένει ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως είχε υποσχεθεί στην κυβέρνηση της Γουιάνας, δήλωσε στο Reuters ο υπεύθυνος της Exxon Guyana Alistair Routledge.

Η κυβέρνηση της Γουιάνας, ωστόσο, έχει διαπιστώσει καθυστερήσεις στο δικό της μέρος των εργασιών του σταθμού παραγωγής ενέργειας και η πλήρης λειτουργία του δεν θα ξεκινήσει πριν από το τέταρτο τρίμηνο του 2025, δήλωσε τον Φεβρουάριο ο Winston Brassington, σύμβουλος της κυβέρνησης που συμμετέχει στο έργο.

Το συνολικό έργο εκτιμάται σε 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων η Exxon κατασκευάζει επί του παρόντος το τμήμα του αγωγού που κοστίζει 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Αλλά για να συνδεθεί ο αγωγός με τις υπεράκτιες πλατφόρμες παραγωγής, η εταιρεία θα πρέπει να διακόψει την παραγωγή αργού πετρελαίου για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η σύνδεση του αγωγού και οι σχετικές εργασίες συντήρησης είναι πιθανό να διαρκέσουν "εβδομάδες, όχι μήνες", δήλωσε ο Routledge της Exxon στο Reuters.

Μια διακοπή τεσσάρων εβδομάδων, για παράδειγμα, θα σήμαινε την αναβολή έως και 12 εκατομμυρίων βαρελιών παραγωγής πετρελαίου και περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε έσοδα από πετρέλαιο (με τις τρέχουσες τιμές πετρελαίου της Γουιάνας), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Reuters.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης