Ενέργεια

Αυξημένες οι εξαγωγές ρωσικού LNG στην Ευρώπη σε σχέση με την Ασία (Oil Price)

Αυξημένες οι εξαγωγές ρωσικού LNG στην Ευρώπη σε σχέση με την Ασία (Oil Price)
Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρωσία προέρχεται από το έργο Yamal LNG
Οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας αυξήθηκαν πάνω από 4% κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς η χώρα αύξησε την παραγωγή της για να αντικαταστήσει τις εξαγωγές αερίου από αγωγούς προς την Ευρώπη, για τις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, ανέφερε τη Δευτέρα η ρωσική εφημερίδα Kommersant.

Σύμφωνα με το Oil Price, επικαλούμενη αύξηση 4,3% (8,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους) στις μη κυρωμένες εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου το πρώτο τρίμηνο του 2024 με βάση στοιχεία της Kpler, η Kommersant.ru δήλωσε ότι οι εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνονται, ενώ εκείνες προς την Ασία μειώνονται.

Οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ασία για το πρώτο τρίμηνο του έτους σημείωσαν πτώση κατά 7%, η οποία αντισταθμίστηκε από την αύξηση των εξαγωγών προς την Ευρώπη κατά 4%, η οποία έλαβε περίπου 5 εκατομμύρια τόνους ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Από το Yamal το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρωσία προέρχεται από το έργο Yamal LNG, το οποίο διαχειρίζεται η Novatak, και το έργο Sakhalin Energy, το οποίο διαχειρίζεται η Gazprom.

Αρχικά, η Μόσχα σχεδίαζε να δώσει το μερίδιο της Shell στο έργο στη Novatek, στον απόηχο της κίνησης της Shell να εγκαταλείψει το έργο μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Vedomosti, η Novatek έκρινε ότι η συμμετοχή της στο εν λόγω έργο ενέχει υψηλούς κινδύνους.

Τα νέα στοιχεία που δείχνουν την αύξηση των ρωσικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύουν επίσης ότι η Ευρώπη έχει αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο που διοχετεύεται με αγωγούς από τα ανατολικά λιμάνια της με ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο στα δυτικά λιμάνια της, καθώς το μπλοκ γίνεται ο μεγαλύτερος αγοραστής του καυσίμου, καταγράφοντας το 50% του συνολικού όγκου των ρωσικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου φέτος μέχρι στιγμής, ακολουθούμενη από την Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει το 21%.

Η ανάλυση των στοιχείων του Reuters τον Φεβρουάριο έδειξε επίσης ότι η ΕΕ έχει αντικαταστήσει τις ροές ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου με ρωσικό LNG που εισάγεται κυρίως στην Ισπανία, το Βέλγιο και τη Γαλλία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης