Ενέργεια

Συμφωνία έξι ευρωπαϊκών κρατών για την προστασία των υποδομών της Βόρειας Θάλασσας (Euractiv)

Συμφωνία έξι ευρωπαϊκών κρατών για την προστασία των υποδομών της Βόρειας Θάλασσας (Euractiv)
Οι απειλές κατά των υποθαλάσσιων καλωδίων και αγωγών έχουν γίνει εφιάλτης για πολλές δυτικοευρωπαϊκές χώρες
Η Βρετανία και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν έξοδο στη Βόρεια Θάλασσα υπέγραψαν σήμερα (9/4) συμφωνία συνεργασίας για την προστασία των υποθαλάσσιων υποδομών της, μεταξύ άλλων από πιθανές ρωσικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με το Euractiv, οι έξι εμπλεκόμενες χώρες - το Βέλγιο, η Βρετανία, η Δανία, η Γερμανία, η Νορβηγία και οι Κάτω Χώρες - υπέγραψαν τη συμφωνία που, όπως είπαν, θα τους επιτρέψει να ανταλλάσσουν πληροφορίες.

Οι απειλές κατά των υποθαλάσσιων καλωδίων και αγωγών έχουν γίνει εφιάλτης για πολλές δυτικοευρωπαϊκές χώρες μετά και τις εκρήξεις του Σεπτεμβρίου του 2022 στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, που κατασκευάστηκαν για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Κομβική για την πράσινη μετάβαση η Βόρεια Θάλασσα

Τον Μάιο του 2023, το ΝΑΤΟ είχε δηλώσει ότι η Ρωσία μπορεί να σαμποτάρει τα υποθαλάσσια καλώδια για να τιμωρήσει τα δυτικά κράτη για την υποστήριξη που παρέχουν στην Ουκρανία, ενώ οι παγκόσμιοι κίνδυνοι για την ασφάλεια αυξήθηκαν περαιτέρω μετά τον πόλεμο στη Γάζα.

«Η Βόρεια Θάλασσα είναι η ατμομηχανή που κινεί τις φιλοδοξίες της Ευρώπης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το μηδενικό ισοζύγιο, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην ήπειρο. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να προστατεύσουμε την κρίσιμη ενεργειακή υποδομή της τώρα και στο μέλλον», δήλωσε ο Andrew Bowie, ο Βρετανός υπουργός για τα πυρηνικά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η ενδυνάμωση των δεσμών με τους βασικούς βορειοευρωπαίους γείτονές μας, όπως κάνουμε σήμερα, θα διασφαλίσει ότι οι υποδομές είναι ανθεκτικές απέναντι σε όσους μπορεί να προσπαθήσουν να τις απειλήσουν ή να τις διαταράξουν», συμπλήρωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης