Ενέργεια

Η ΕΕ ερευνά κινέζους - Στο μικροσκόπιο αιολικά έργα σε Ελλάδα και ακόμη 4 χώρες

Η ΕΕ ερευνά κινέζους - Στο μικροσκόπιο αιολικά έργα σε Ελλάδα και ακόμη 4 χώρες
Η Επίτροπος της ΕΕ, Margrethe Vestager. δεν κατονόμασε τις κινεζικές εταιρείες που θα ερευνηθούν
Η ΕΕ θα διερευνήσει τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν Κινέζοι προμηθευτές ανεμογεννητριών που προορίζονται για την Ευρώπη, στην τελευταία κίνηση του μπλοκ να προστατεύσει τις εγχώριες επιχειρήσεις από φθηνά προϊόντα καθαρής τεχνολογίας σύμφωνα με το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει τις συνθήκες για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, δήλωσε την Τρίτη η Επίτροπος κατά των μονοπωλίων της ΕΕ, Margrethe Vestager.
Η Vestager δεν κατονόμασε τις κινεζικές εταιρείες που θα ερευνηθούν από το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφωνήθηκε στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ομάδα που εκπροσωπεί κινεζικά επιχειρηματικά συμφέροντα στις Βρυξέλλες εξέφρασε τη «βαθιά δυσαρέσκειά της» για αυτό που αποκάλεσε προστατευτισμό και έλλειψη διαφάνειας από την ΕΕ, καθώς αναπτύσσει τους νέους κανόνες της για την αντιμετώπιση της κρατικής βοήθειας από ξένους παράγοντες.
«Αυτή η ενέργεια στέλνει ένα επιζήμιο μήνυμα στον κόσμο, υποδηλώνοντας διακρίσεις κατά των κινεζικών επιχειρήσεων και υποστηρίζοντας τον προστατευτισμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας προς την ΕΕ.

Ενώ τοπικοί παραγωγοί όπως η Siemens Energy και η Vestas εξακολουθούν να προμηθεύουν το μεγαλύτερο μέρος των ανεμογεννητριών στα αιολικά πάρκα της Ευρώπης, αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο τον κινεζικό ανταγωνισμό στην παγκόσμια αγορά - απειλώντας ενδεχομένως τις θέσεις τους σε έναν παγκόσμιο αγώνα για την ανάπτυξη πιο αποδοτικών και φθηνότερων ανεμογεννητριών.

Όσοι επικρίνουν τις επεκτατικές εμπορικές πολιτικές της Κίνας αναφέρουν παρόμοιες εντάσεις στην αγορά ηλιακής ενέργειας της Ευρώπης, η οποία έχει κολλήσει σε μια σοβαρή κρίση που έχει ωθήσει ορισμένους τοπικούς κατασκευαστές στο χείλος της κατάρρευσης.

«Η ανταγωνιστικότητα της Κίνας ως τόπος παραγωγής, η ώθηση της κινεζικής κυβέρνησης να αναπτύξει ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας και οι φιλόδοξοι στόχοι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν παίξει σημαντικό ρόλο», δήλωσε ο πάροχος πληροφοριών αγοράς Enerdata.
Οι Κινέζοι πωλητές επωφελούνται από μια ακμάζουσα εγχώρια αγορά, όπου τοπικοί προγραμματιστές παρήγγειλαν πέρυσι ανεμογεννήτριες ικανές να παράγουν περίπου 100 gigawatt (GW).
Αυτό είναι περίπου το ισοδύναμο με 100 ευρωπαϊκούς πυρηνικούς σταθμούς μέσου μεγέθους με δύο αντιδραστήρες, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Wood Mackenzie. Συγκρίνεται με τον ετήσιο μέσο όρο των 29 GW που ορίζει η ΕΕ για την επίτευξη των στόχων της για το κλίμα και την ενέργεια για το 2024.

Ανοιχτός διαγωνισμός

Η Επιτροπή διεξάγει ήδη έρευνα εάν θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, λέγοντας ότι έχει στοιχεία δείχνουν ότι επωφελούνται από επιδοτήσεις.
Η Vestager είπε ότι η ΕΕ έπρεπε να υιοθετήσει μια πιο συστηματική προσέγγιση αντί για έρευνες κατά περίπτωση, προσθέτοντας: "Δεν έχουμε την πολυτέλεια να δούμε ότι συνέβη στους ηλιακούς συλλέκτες να συμβαίνει ξανά σε ηλεκτρικά οχήματα, αιολικά ή βασικά τσιπ".
Η WindEurope, στα μέλη του οποίου περιλαμβάνονται οι μεγάλοι κατασκευαστές στροβίλων Vestas, Siemens Energy και Nordex , καλωσόρισε την έρευνα.
«Είναι φυσικό η (Επιτροπή της ΕΕ) να χρησιμοποιεί τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να αποκαταστήσει τον θεμιτό και ανοιχτό ανταγωνισμό στην αγορά», δήλωσε ο Chief Policy Officer της WindEurope, Pierre Tardieu.

Η έρευνα για την αιολική ενέργεια θα υπόκειται σε νέες εξουσίες της ΕΕ που επέτρεψαν στην Επιτροπή από τον Ιούλιο του 2023 να αξιολογήσει εάν οι ξένες επιδοτήσεις επιτρέπουν στις εταιρείες να υποβάλλουν υπερβολικά συμφέρουσες προσφορές σε δημόσιους διαγωνισμούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης