Ενέργεια

Επενδύσεις 6 δισ. στην πυρηνική ενέργεια από την Τσεχία

Επενδύσεις 6 δισ. στην πυρηνική ενέργεια από την Τσεχία
Οι πυρηνικοί σταθμοί στην Τσεχική Δημοκρατία παρήγαγαν περισσότερη από ποτέ ηλεκτρική ενέργεια το 2022, καταγράφοντας ποσό ρεκόρ
Προς την πυρηνική ενέργεια αποφασίζει να στραφεί ακόμα πιο δυναμικά πλέον και η Τσεχία, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασής της και προκειμένου να πιάσει τους κλιματικούς στόχους που έχει θέσει.

Τα πυρηνικά είναι η απάντηση και η λύση για την Τσεχία, στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο Ενέργειας της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Euronews, ο στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της πράσινης μετάβασης μέσα στην επόμενη 25ετία.

Να σημειωθεί πως οι πυρηνικοί σταθμοί στην Τσεχική Δημοκρατία παρήγαγαν περισσότερη από ποτέ ηλεκτρική ενέργεια το 2022, καταγράφοντας ποσό ρεκόρ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η μετριοπαθής κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πράγας τώρα σκοπεύει να επενδύσει 6 δισ. ευρώ ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για χαμηλά επίπεδα τιμών στους καταναλωτές.

Συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο

«Αν οι προσφερόμενες τιμές από τους ανταγωνιστές είναι τέτοιες ώστε να επιτρέπουν μακροχρόνιες σταθερές χαμηλές τιμές για τους πολίτες αλλά και την ανάπτυξη των εταιριών τότε το μέλλον είναι σίγουρα να αυξηθεί η δυνατότητα αυτών των πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας και να τα συνδυάσουμε με ανανεώσιμες πηγές», αναφέρει ο Πετρ Χλάντικ, Υπουργός Περιβάλλοντος της Τσεχίας.

Η τσεχική κυβέρνηση θέλει να κλείσει την συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο, ενώ το προβάδισμα στον διαγωνισμό έχουν μία γαλλική και μία νοτιοκορεατική εταιρία.

Την ίδια στιγμή, από τη σχετική διαδικασία έχουν αποκλειστεί κινεζικές και ρωσικές εταιρίες παρά το γεγονός ότι στην Τσεχία υπάρχουν έξι ρωσικής κατασκευής πυρηνικές μονάδες στα δύο εργοστάσια της χώρας.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως σε σχετικές έρευνες σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, οι Τσέχοι είναι προτελευταίοι στην κατάταξη ως προς τις ανησυχίες για την περιβαλλοντική καταστροφή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης