Πως η ραγδαία διείσδυση των ΑΠΕ στρεβλώνει το ηλεκτρικό σύστημα - Γιαρέντης: Να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ

Πως η ραγδαία διείσδυση των ΑΠΕ στρεβλώνει το ηλεκτρικό σύστημα - Γιαρέντης: Να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τις τελευταίες επτά ημέρες καταγράφηκαν μηδενικές τιμές για 27 ώρες
Σε μείζονα απειλή για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας εξελίσσεται η ραγδαία διείσδυση της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε συνδυασμό με την μείωση της ζήτησης. Μηδενικές τιμές και περικοπές της παραγωγής από ΑΠΕ δημιουργούν αρνητικό επενδυτικό περιβάλλον που επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από την ουρά των «πράσινων» επενδύσεων που περιμένουν να λάβουν όρους σύνδεσης.

Οι διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) πιέζονται για τεράστιες επενδύσεις στα δίκτυα, ώστε να απορροφηθεί η ενέργεια που παράγουν οι μονάδες ΑΠΕ και την ίδια ώρα χρειάζεται να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση για να αντιμετωπίζουν φαινόμενα αστάθειας και να αποτρέπουν τον κίνδυνο black out τις ώρες που σταματάει απότομα η παραγωγή των ΑΠΕ και απαιτούνται συμβατικές μονάδες για να καλυφθεί η ζήτηση.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί θερμικής ενέργειας ζητούν να αποζημιώνονται οι μονάδες τους για τις ώρες που παραμένουν διαθέσιμες αλλά δεν παρέχουν ενέργεια στο σύστημα, ώστε να ενεργοποιηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες όταν «σβήνουν» τα φωτοβολταικά.

Πρόκειται για εικόνα από το μέλλον είπε πρόσφατα ο Γιάννης Στεφάνου επικεφαλής του τομέα ενέργειας της Grant Thorton στην Ελλάδα παρουσιάζοντας σχετικά παλιά στοιχεία τα οποία ωστόσο δείχνουν την εξέλιξη. Σύμφωνα με αυτά το πρώτο τρίμηνο του 2023 για 33 ώρες η τιμή του ηλεκτρισμού στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ήταν μηδενική. Την αντίστοιχη περίοδο του 2022 μηδενικές τιμές καταγράφηκαν για μόλις 10 ώρες, ενώ το 2021 δεν καταγράφηκαν μηδενικές τιμές.

Η κατάσταση όμως έχει γίνει ακόμη χειρότερη το 2024 αφού λόγω και του ήπιου χειμώνα η ζήτηση μειώνεται διαρκώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τις τελευταίες επτά ημέρες καταγράφηκαν μηδενικές τιμές για 27 ώρες, ενώ όπως δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της HellenIQ Energy Ανδρέας Σιάμισιης, οι περικοπές στις λίγες μεγάλες μονάδες ΑΠΕ της χώρας τον Μάρτιο έφθασαν στο 25-30%»

Οι μηδενικές τιμές της ενέργειας έχουν γίνει μεν καθημερινό φαινόμενο στην χονδρική αγορά, αλλά δεν αντικατοπτρίζονται στις τελικές τιμές καταναλωτή αφού μεσολαβούν μια σειρά από κόστη τα οποία προστίθενται, κρατώντας τα τιμολόγια σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά πριν την ενεργειακή κρίση.

Γιαρέντης: Να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης ζήτησε να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ, η χρέωση υπέρ των ΑΠΕ που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές στον λογαριασμό ρεύματος ή να ληφθούν άλλα μέτρα για να λυθεί το πρόβλημα του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ το οποίο στο τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 200 εκατ. ευρώ. Και τούτο διότι ο ΔΑΠΕΕΠ ανεξαρτήτως της τιμής που διαμορφώνεται στην αγορά πληρώνει τους παραγωγούς ΑΠΕ με τις προσυμφωνημένες τιμές οι οποίες είναι ακόμη και διπλάσιες από τη χονδρεμπορική.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαρέντη τα μηνύματα για το τέλος του 2024 δείχνουν ότι το λογιστικό έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ, με κίνδυνο να επηρεάσει και το ταμειακό έλλειμμα. «Η πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ, τονίζοντας ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστεί σε μια λογική βάση αλλά σε υψηλότερα επίπεδα το ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο από 24 ευρώ/MWh το 2019 έχει πέσει τώρα στα 17 ευρώ/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ που έγινε από τον τότε υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη προκειμένου οι αντίστοιχες οριζόντιες αυξήσεις στα τιμολόγια που έκανε τότε η ΔΕΗ να μην «φανούν» στους τελικούς καταναλωτές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ προκύπτει διότι όλες οι παλαιές ΑΠΕ συν αυτές που έχουν κλειδώσει ταρίφες μέσω διαγωνισμών αμείβονται με σταθερές τιμές, ανεξαρτήτως των διακυμάνσεων στη χονδρική αγορά. Νεότερες μονάδες ΑΠΕ, που λειτούργησαν μετά το 2021 αμείβονται με τις τιμές αγοράς, εκτός αν εμπίπτουν σε άλλες ειδικές κατηγορίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης