Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να προκαλέσει εκτόξευση στις τιμές του LNG

Το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να προκαλέσει εκτόξευση στις τιμές του LNG
«Η τρέχουσα αβεβαιότητα σχετικά με τις τιμές του φυσικού αερίου και του LNG μπορεί να παρομοιαστεί με το 2022», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της Rystad Energy Lu Ming Pang σε έκθεσή του
Σχετικά Άρθρα
Οι παγκόσμιες τιμές του LNG θα μπορούσαν να εκτοξευθούν σε νέα ρεκόρ άνω των 100 δολ/MMbtu (320 ευρώ/MWh) σε περίπτωση που διακοπούν οι μεταφορές μέσω των Στενών του Ορμούζ, δήλωσε την Τετάρτη (17/4) αναλυτής της Rystad.

Σύμφωνα με το Montel, στον απόηχο της ισραηλινής επίθεσης στο προξενείο του στη Συρία, το Ιράν επανέλαβε την απειλή του να μπλοκάρει ενδεχομένως το ζωτικής σημασίας θαλάσσιο πέρασμα, μέσω του οποίου εξάγεται το 1/5 του παγκόσμιου υγροποιημένου φυσικού αερίου και πετρελαίου.

«Η τρέχουσα αβεβαιότητα σχετικά με τις τιμές του φυσικού αερίου και του LNG μπορεί να παρομοιαστεί με το 2022», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της Rystad Energy Lu Ming Pang σε έκθεσή του.

Προφανώς, όταν αναφέρεται στο 2022, αναφέρεται στην περίοδο που η Ρωσία αφαίρεσε 110 bcm προμήθειας στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, προκαλώντας την εκτίναξη των τιμών σε περίπου 100 δολ/MMbtu.

Οι υπολογισμοί

«Μια ευρύτερη σύγκρουση που επηρεάζει τις εμπορικές ροές μέσω των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να οδηγήσει στην αφαίρεση 82,4 εκατ. τόνων ή 112 bcm LNG από το Κατάρ και τα ΗΑΕ από την παγκόσμια αγορά», δήλωσε ο Pang.

«Στην απίθανη περίπτωση που συμβεί αυτό, οι τιμές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 100 δολ/MMbtu σε μια ήδη σφιχτή αγορά που εντείνεται από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας».

Περίπου το 12% των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ευρώπης και σχεδόν το ένα τέταρτο των εισαγωγών της Ασίας διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με την Rystad.

Αρπαγή φορτίων

Η τράπεζα ANZ της Αυστραλίας δήλωσε εν τω μεταξύ ότι η νέα απειλή για τον εφοδιασμό, λόγω της αύξησης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, αποδείχθηκε υποστηρικτική για τις τιμές.

Οι τιμές του ασιατικού LNG του πρώτου μήνα, τώρα για τον Ιούνιο, διαμορφώθηκαν στα 11,26 δολ/MMbtu την Τρίτη, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στο ολλανδικό TTF, οι οποίες διαμορφώθηκαν τελευταία στα 33,22 ευρώ/MWh (10,35 δολ/MMbtu).

Αναμένεται ο αντίκτυπος

Παρά τον αυξημένο κίνδυνο, τα πλοία LNG συνέχισαν να δραστηριοποιούνται κανονικά στην περιοχή, όπως έδειξαν τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων της Kpler.

Το Ιράν επιτέθηκε το Σαββατοκύριακο κατά του Ισραήλ με περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν αντίποινα για το χτύπημα στο προξενείο του στη Δαμασκό.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι θα απαντήσει σε αυτή την τελευταία επίθεση, αλλά δέχεται έντονες πιέσεις για να αποφύγει την κλιμάκωση.
 
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ την Τετάρτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron δήλωσε ότι το Ισραήλ αποφάσισε να προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν για την επίθεσή του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης