Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χτύπημα του Ισραήλ με drones - Ιράν: Καταρρίψαμε τα πάντα

Χτύπημα του Ισραήλ με drones - Ιράν: Καταρρίψαμε τα πάντα

Άνοδος 1,5% στις τιμές του πετρελαίου 

Η αναμενόμενη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν δόθηκε με την Τεχεράνη να σαρκάζει για το χτύπημα και να αναφέρεται ότι η αεράμυνα του Ιράν απέκρουσε και κατέρριψε τα drones, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Ιράν δεν έχουν καταγραφεί ζημιές.
Παράλληλα η ιρανική Αρχή πολεμικής αεροπορίας ήρε την αναστολή των εμπορικών πτήσεων στα αεροδρόμια της Τεχεράνης.

Την ίδια ώρα άνοδο 1,5% σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου με το BRENT στα 8,4 δολάρια ανά βαρέλι και το CRUDE στα 84 δολάρια που είναι τιμές χαμηλότερες από τα υψηλά του έτους.Μετά το περιορισμένο... και κυρίως συμβολικό χτύπημα που εξαπέλυσε με drones σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου το Ισραήλ κατά στόχων στην κεντρική επαρχία Isfahan, αλλά και σε στόχους σε Ιράκ και Συρία, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επόμενη κίνηση του Ιράν, η οποία και θα σηματοδοτήσει εάν η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής θα βυθιστεί στο απόλυτο χάος και σε μια γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση ή αν τελικά μετά από αυτές τις αλλεπάλληλες επιθέσεις θα υπάρξει κάποια αποκλιμάκωση.

Οι Ιρανοί είχαν προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που το Ισραήλ πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση κατά του εδάφους του, θα υπάρξει άμεση, δυναμική και πολύ ισχυρή απάντηση.

Από τις μέχρι στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες, οι Ισραηλινοί φέρονται να είχαν ενημερώσει τις ΗΠΑ ότι επικείται η επίθεση καθώς οι Αμερικάνοι δεν εμφανίστηκαν να αιφνιδιάζονται από αυτήν, και παρά το γεγονός ότι έως χθες διακινούνταν από την αμερικανική πλευρά πως η ισραηλινή επίθεση αναμενόταν να γίνει μετά τις 30 Απριλίου.

Πάντως, αυτό που κατέστη σαφές είναι ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία περίπτωση σε αυτήν την επίθεση.

 

Ταπεινώθηκαν οι Ισραηλινοί

Για αποτυχημένη και ταπεινωτική προσπάθεια της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας κάνουν λόγο οι Ιρανοί.

«Δεν έχει σημειωθεί αεροπορική επιδρομή στο Isfahan ή σε άλλες περιοχές της χώρας.

Έκαναν μόνο μια αποτυχημένη και ταπεινωτική προσπάθεια να επιτεθούν με drones, τα οποία και καταρρίφθηκαν όλοι»  υποστηρίζουν οι Ιρανοί.

 

Ισραήλ: Προειδοποίηση η επίθεση για το που μπορούμε να φτάσουμε

Από την πλευρά του Ισραηλινός αξιωματούχος υποστήριξε μιλώντας στην Washington Post πως ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε μια αεροπορική επιδρομή στο εσωτερικό του Ιράν ως αντίποινα για την πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Απριλίου.

Όπως είπε, η επίθεση αυτή ήταν κυρίως μια προειδοποίηση κατά του Ιράν με απώτερο στόχο να δείξει πως το Ισραήλ έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να πλήττει στόχους εντός του Ιράν.


Δεν ήταν στόχος οι πυρηνικές εγκαταστάσεις

Μια πρώτη ανάγνωση των διαθέσιμων δεδομένων, δείχνει ότι μάλλον δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα, οι Ισραηλινοί αποφάσισαν να πλήξουν το ιρανικό έδαφος και μάλιστα την επαρχία Isfahan, μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, καθώς εκεί βρίσκονται πολλές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, με χαρακτηριστικότερη αυτή του Natanz.

Ωστόσο, τα ισραηλινά drones δεν είχαν στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι οποίες σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα, είναι απόλυτα ασφαλείς.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και οι ίδιοι οι Ιρανοί υποβαθμίζουν την επίθεση αυτή, αναφέροντας πως η ιρανική αεράμυνα ενεργοποιήθηκε και κατέρριψε τρία ισραηλινά drones κοντά σε αεροπορική στρατιωτική βάση.

Την ίδια στιγμή, Αμερικάνοι αξιωματούχοι έσπευσαν να διαμηνύσουν ότι το Ισραήλ δεν προτίθεται να επιτεθεί σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουν πως δεν  υπάρχει διάθεση κλιμάκωσης από την πλευρά των Ισραηλινών.

Καμία πυραυλική επίθεση

Το πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι αναφέρθηκαν τρεις εκρήξεις κοντά σε αεροπορική στρατιωτική βάση στη βορειοδυτική επαρχία του Isfahan, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim έκανε γνωστό πως όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Isfahan είναι απόλυτα ασφαλείς καθώς και ότι δεν έχουν καταγραφεί πυραυλικές επιθέσεις στο έδαφος του Ιράν, γεγονός που αν μη τι άλλο ... αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει.... μάλλον αποκλιμάκωση.


Δεν υπάρχουν ζημιές στο έδαφος

Ιρανός στρατιωτικός αξιωματούχος υποστήριξε πως δεν έχει καταγραφεί καμία ζημιά ή καταστροφή στο έδαφος από την ισραηλινή επίθεση.

Ισχυρίζονται μάλιστα ότι οι ισχυρές εκρήξεις που ακούστηκαν πάνω από την επαρχία του Isfahan, οφείλονται στα πυρά των αντιαεροπορικών πυροβόλων που στόχευσαν ύποπτο αντικείμενο στον ουρανό.


Διαψεύδονται επιθέσεις σε 7 ιρανικές πόλεις

Όσον αφορά τις πληροφορίες που θέλουν τους Ισραηλινούς να βομβάρδισαν 7 ιρανικές πόλεις, αυτές διαψεύστηκαν από τους Ιρανούς.

Συγκεκριμένα, η ιρανική τηλεόραση επικαλούμενη ανεπίσημες πηγές, μετέδωσε ότι δεν επιβεβαιώνονται οι επιθέσεις αυτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης