Ενέργεια

Αυξημένη κατά 3,6% η διακίνηση LNG στο Ρότερνταμ το α’ τρίμηνο (LNG Prime)

Αυξημένη κατά 3,6% η διακίνηση LNG στο Ρότερνταμ το α’ τρίμηνο (LNG Prime)
Οι εισερχόμενοι όγκοι υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 2,1% το πρώτο τρίμηνο σε 3,04 εκατ. κ.μ., ενώ οι εξερχόμενοι όγκοι αυξήθηκαν κατά 125,5% σε 76.000 κ.μ.
Αύξηση κατέγραψε η διακίνηση υγροποιημένου φυσικού αερίου στο ολλανδικό λιμάνι του Ρότερνταμ κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος, καθώς η Ευρώπη συνέχισε να ενισχύει τις εισαγωγές της, ενώ η ζήτηση για το καύσιμο σημείωσε σημαντική άνοδο.

Σύμφωνα με το LNG Prime, το λιμάνι στο οποίο βρίσκεται ο τερματικός σταθμός εισαγωγής Gate, της Gasunie και της Vopak, δήλωσε ότι η συνολική διακίνηση υγροποιημένου φυσικού αερίου έφτασε τα 3,11 εκατ. τόνους την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση 3,6% σε σχέση με τα 3,01 εκατ. εκατ. τόνους την ίδια περίοδο πέρυσι, όταν είχε ανέβει κατά 14,3% σε ετήσια βάση.

Οι εισερχόμενοι όγκοι υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 2,1% το πρώτο τρίμηνο σε 3,04 εκατ. κ.μ., ενώ οι εξερχόμενοι όγκοι αυξήθηκαν κατά 125,5% σε 76.000 κ.μ., σύμφωνα με την έκθεση του λιμανιού του Ρότερνταμ.

Το 2023, η διακίνηση υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 3,7% σε 11,92 εκατ. τόνους, καθώς η Ευρώπη συνεχίζει να εισάγει μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου για να αντικαταστήσει τις εισαγωγές.

106 πλοία κατέπλευσαν

Ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου Gate συνεχίζει να είναι εξαιρετικά απασχολημένος, ενώ έχουν ήδη αρχίσει εργασίες για την περαιτέρω επέκταση της εγκατάστασης προκειμένου να ικανοποιηθεί η υψηλή ζήτηση.

«Με 106 πλοία να έχουν προσεγγίσει τον τερματικό σταθμό Gate το πρώτο τρίμηνο, συνεχίζουμε να επιτελούμε τον κρίσιμο ρόλο μας στον εφοδιασμό της βορειοδυτικής Ευρώπης με φυσικό αέριο και του ναυτιλιακού τομέα με LNG», δήλωσε στο LNG Prime ο εμπορικός διευθυντής του Gate, Stefaan Adriaens.

Στην ίδια δήλωση, ο Adriaens ανέφερε ότι τα 45 από αυτά τα πλοία ξεφόρτωσαν LNG στην εγκατάσταση κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Αριθμός ρεκόρ τα πλοία πέρυσι

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο τερματικός σταθμός LNG της Gate διαχειρίστηκε πέρυσι αριθμό ρεκόρ πλοίων κυρίως λόγω της αύξησης της ζήτησης για LNG ως καύσιμο.

Πιο συγκεκριμένα, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών εκφόρτωσης και φόρτωσης, ο τερματικός σταθμός διαχειρίστηκε 328 πλοία.

Ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου διαθέτει επί του παρόντος δύο μεγάλες προβλήτες υγροποιημένου φυσικού αερίου και μία ειδική προβλήτα μικρής κλίμακας.

Η προβλήτα μικρής κλίμακας της Gate, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2016, διαχειρίστηκε το ρεκόρ των 151 πλοίων, φορτώνοντας σχεδόν 900.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2023.

Τον περασμένο μήνα, η Gate εξέδωσε μη δεσμευτική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υπηρεσίες φόρτωσης πλοίων LNG μικρής κλίμακας στην σχεδιαζόμενη τέταρτη προβλήτα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης