Η Κροατία χορηγεί 500 εκατ. ευρώ σε έργα BESS

Η Κροατία χορηγεί 500 εκατ. ευρώ σε έργα BESS

Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το μερίδιο της βαλκανικής χώρας στο «Πρόγραμμα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» σε όλη την ΕΕ

Η Κροατία θα παράσχει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ (534 εκατομμύρια δολάρια) σε επιδοτήσεις για την τεχνολογία του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες (BESS), όπως αποκάλυψε ένας υπουργός της κυβέρνησης.

Ο Νταμίρ Χαμπιτζάν (Υπουργός Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης) αποκάλυψε τη χρηματοδότηση, μέρος ενός μεγαλύτερου 1,6 δισ. ευρώ για ενεργειακά έργα, στη διάσκεψη JANAF στο Ζάγκρεμπ νωρίτερα αυτό το μήνα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Zelena Hrvatska.

Η εκδήλωση JANAF καλύπτει τον πετρελαιαγωγό και το σύστημα αποθήκευσης JANAF που εκτείνεται στην Κροατία.

«Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρηματοδότησης θα διατεθεί για αγωγούς και υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αλλά 500 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε μεγάλες μονάδες BESS.

Όλοι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας που δεν θα απελευθερώσουν αμέσως την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές στο δίκτυο θα έχουν τέτοιες μεγάλες δεξαμενές αποθήκευσης έτοιμες για μπαταρίες», είπε ο Habijan.

 

Λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το μερίδιο της Κροατίας στο «Πρόγραμμα Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) που στοχεύει στον μετριασμό των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19.

Παρόμοια προγράμματα επιχορήγησης για το BESS έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη χρηματοδότηση στην Ισπανία, τη Ρουμανία, τη Φινλανδία και την Ελλάδα.

Ο υπουργός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το είδος του προγράμματος χρηματοδότησης των 500 εκατομμυρίων ευρώ ούτε πότε θα τεθεί σε ισχύ σε δηλώσεις που ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ωστόσο, τα περισσότερα άλλα προγράμματα που χρησιμοποιούν χρηματοδότηση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν γίνει μέσω ενός μείγματος επιχορηγήσεων κεφαλαίου και λειτουργικού κόστους ανά MW κατασκευής, με δημοπρασία για να αποφασίζεται ποια έργα λαμβάνουν τη χρηματοδότηση.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά αποθήκευσης ενέργειας της Κροατίας περιλαμβάνουν τους κατσκευαστές IPP NGEN και Woodburn Capital, ενώ η χώρα είναι επίσης αξιοσημείωτη για το ότι είναι το σπίτι της Rimac Group, της εταιρείας τεχνολογίας EV που πέρυσι κυκλοφόρησε το πρώτο της προϊόν BESS, το Sinestack.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης