Ενέργεια

Helleniq Energy - Εdison: Χωρίζουν αλλά θέλουν τον έλεγχο της Elpedison - Τι συζητήθηκε στη συνάντηση

Helleniq Energy - Εdison: Χωρίζουν αλλά θέλουν τον έλεγχο της Elpedison - Τι συζητήθηκε στη συνάντηση

Και οι δύο πλευρές εμφανίζονται να μην επιδιώκουν έξοδο από την εταιρία αλλά την παραμονή τους

 

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις των Helleniq Energy και Εdison για την τύχη της Elpedison. To διαζύγιο των δύο εταιριών στην αγορά ηλεκτρισμού μετά από μια κοινή πορεία 15 ετών φαίνεται να επισημοποιήθηκε στη συνάντηση υψηλού επιπέδου που είχαν στην Αθήνα την περασμένη Δευτέρα οι δύο μέτοχοι της Elpedison.


Αν και οι δύο πλευρές εμφανίζουν τη συνάντηση της Δευτέρας ως “μια από τις περιοδικές συναντήσεις για τρέχοντα θέματα της εταιρίας” θεωρείται βέβαιο ότι δρομολογήθηκαν εξελίξεις στην κατεύθυνση του οριστικού διαζυγίου και μάλιστα τάχιστα.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες στη συνάντηση και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι δρόμοι τους θα πρέπει να χωρίσουν. Αλλωστε είναι γνωστό στην αγορά ότι σημαντικές επενδύσεις όπως η νέα μονάδα φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη όπως και το FSRU στα ανοιχτά του θερμαϊκού κόλπου δεν προχώρησαν λόγω ...διαφωνίας χαρακτήρων. Ωστόσο και οι δύο πλευρές εμφανίζονται να μην επιδιώκουν έξοδο από την εταιρία αλλά την παραμονή τους. Ο ένας δηλαδή προτιμάει να φύγει ο άλλος.


Πρόταση για εξαγορά


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το διαζύγιο δρομολογήθηκε έπειτα από άτυπη πρόταση της Helleniq Energy προς την Εdison για την εξαγορά του 50% που κατέχει στην Εlpedison, την οποία δεν έκαναν αποδεκτοί οι Ιταλοί. Βάσει της συμφωνίας μετόχων στην περίπτωση που η πρόταση γίνει επίσημα οι Ιταλοί θα πρέπει είτε να την αποδεχτούν είτε να κάνουν αντιπροσφορά. Η διάθεση και των δύο μετόχων να αγοράσουν και όχι να πουλήσουν που εκφράστηκε σε υψηλό επίπεδο στην συνάντηση της Δευτέρας ερμηνεύεται από την αγορά και ως μια διαπραγματευτική τακτική.

Οταν και οι δύο διεκδικούν τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας κάποιος θα πρέπει να πληρώσει υψηλότερο τίμημα για να το πετύχει. Το τίμημα θα κρίνει τελικά το που θα καταλήξει ο τέταρτος μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας, με μερίδιο 5,95% σ (315.000 πελάτες ) και δύο μονάδες ηλεκτροπραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο συνολικής ισχύος 820 ΜW.
Αμέσως μετά το Πάσχα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να μπουν και νούμερα βάσει αποτιμήσεων που φαίνεται να έχουν κάνει και οι δύο μέτοχοι.


Ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων εκτιμάται ότι θα τρέξει γρήγορα και με ορόσημο την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μέτοχων της Elpedison που έχει οριστεί για τις 19 Ιούνιου. Στην αγορά ενέργειας πάντως έχουν φουντώσει τα σενάρια που θέλουν και τρίτο επενδυτή να εμπλέκεται με κάποιο άτυπο τρόπο στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Elpedison.

Παράλληλα έχει καταγραφεί το ενδιαφέρον της Mytilineos όχι μόνο για την Elpedison αλλά συνολικότερα για την Helleniq Energy, σενάριο πρώιμο, που για να επιβεβαιωθεί προϋποθέτει σε κάθε περίπτωση την απόφαση των μετόχων (Ελληνικού Δημοσίου και Ομίλου Λάτση) να αναζητήσουν τρίτο επενδυτή. Οι πληροφορίες πάντως που φέρουν τους δύο ισχυρούς μετόχους της Helleniq Energy να δρομολογούν τη διάθεση νέου πακέτου μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου τον Ιούνιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης