Ενέργεια

Η Ρουμανία επιταχύνει την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας

Η Ρουμανία επιταχύνει την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας
Η νοτιοκορεάτικη Doosan υπέγραψε συμφωνία επιχειρηματικής συνεργασίας με τη NuScale για την προμήθεια μονάδων και άλλου εξοπλισμού
Η Ρουμανία σχεδιάζει ένα νέο μικρό αρθρωτό αντιδραστήρα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με πυρηνική τεχνολογία, αξιοποιώντας την τεχνολογία NuScale, ενώ η νοτιοκορεατική Doosan Enerbility θα κατασκευάσει και θα προμηθεύσει τον βασικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένης της ανώτερης μονάδας του σταθμού.

Σύμφωνα με το Energy Market Price, το έργο SMR της Ρουμανίας στοχεύει σε εγκατεστημένη ισχύ 462 MWe, χρησιμοποιώντας έξι μονάδες NuScale ισχύος 77 MWe.

Το εν λόγω έργο στο Doicesti, θα αντικαταστήσει έναν θερμοηλεκτρικό σταθμό, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει σχεδόν 200 μόνιμες θέσεις εργασίας, 1500 θέσεις εργασίας στον τομέα της κατασκευής και 2300 θέσεις εργασίας στην κατασκευή και τη συναρμολόγηση εξαρτημάτων, καθώς και θέσεις εργασίας για τη λειτουργία και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια της 60ετούς ζωής της εγκατάστασης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις εγκαταστάσεις κατασκευής στο Changwon, η αντιπροσωπεία των Ρουμάνων κυβερνητικών και παραγόντων της βιομηχανίας ξεναγήθηκε στο εργοτάξιο και εξέτασε τις ειδικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή SMR συζητώντας παράλληλα το χρονοδιάγραμμα του έργου.

Η νοτιοκορεάτικη Doosan υπέγραψε συμφωνία επιχειρηματικής συνεργασίας με τη NuScale για την προμήθεια μονάδων και άλλου εξοπλισμού το 2019.

Μαζί με άλλους Κορεάτες χρηματοοικονομικούς επενδυτές πραγματοποίησε επίσης μια επένδυση μετοχικού κεφαλαίου ύψους σχεδόν 104 εκατ. δολαρίων στη NuScale Power.

Η Ρουμανία επενδύει στα πυρηνικά

Ο Πρόεδρος Klaus Iohannis δήλωσε μετά την επίσκεψη πως η Ρουμανία θέλει να αναπτύξει τις αλυσίδες εφοδιασμού της στον κλάδο της καθαρής ενέργειας και, ως εκ τούτου, να ηγηθεί της υποστήριξης των περιφερειακών προσπαθειών απαλλαγής από τον άνθρακα.

Η διεθνής συνεργασία και η σύμπραξη με καθιερωμένους φορείς είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου και τη διασφάλιση του ενεργειακού και οικονομικού μέλλοντος της Ρουμανίας.

Στην επίσκεψη συμμετείχε επίσης ο Cosmin Ghita, διευθύνων σύμβουλος της ρουμανικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Nuclearelectrica, ο οποίος δήλωσε ότι το ρουμανικό έργο SMR θα επωφεληθεί από το υψηλότερο επίπεδο πυρηνικής ασφάλειας και τεχνολογικής ευρωστίας.

Η Doosan Enerbility, με τη διεθνώς αναγνωρισμένη εμπειρία της στην κατασκευή πυρηνικού εξοπλισμού και τις εξελίξεις στις τεχνολογίες SMR, θα συμβάλει σημαντικά στη διασφάλιση ότι, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2030, η Ρουμανία θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην εφαρμογή προηγμένης πυρηνικής τεχνολογίας και σε αποδοτικά μακροπρόθεσμα έργα καθαρής ενέργειας.

Οι δηλώσεις

Η Melania Amuza, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας του έργου SMR RoPower, μιας κοινοπραξίας μεταξύ της Nuclearelectrica και της Nova Power and Gas, δήλωσε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη του έργου SMR Doicesti περιλαμβάνει ισχυρούς δεσμούς με την αλυσίδα εφοδιασμού και ότι ανυπομονεί να οικοδομήσει ένα εμβληματικό έργο SMR για τη Ρουμανία.

Ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Doosan Enerbility, Geewon Park, δήλωσε πως η Doosan Enerbility είναι μια εταιρεία που θα μπορούσε να είναι σε θέση να έχει μια τέτοια εξέλιξη.

«Αξιοποιώντας μια ισχυρή σχέση συνεργασίας με τη NuScale Power, η Doosan Enerbility βελτιώνει σταθερά τις παραγωγικές της δυνατότητες μέσω της καινοτομίας και των τεχνολογικών εξελίξεων για τους SMR. Προετοιμαζόμαστε ενεργά για την ανάπτυξη του πρώτου έργου SMR της Ρουμανίας, με στόχο την υποστήριξη της αξιόπιστης παροχής καθαρής ενέργειας στη Ρουμανία», δήλωσε ο Park.

Η NuScale Power και η RoPower διεξάγουν μια μελέτη Front End Engineering and Design Phase 1 για την ανάλυση της προτιμώμενης τοποθεσίας SMR - η οποία έλαβε έγκριση από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας νωρίτερα αυτό το μήνα - και έλαβε 275 εκατ. δολάρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης