Ενέργεια

Eurelectric: Τα δίκτυα προτεραιότητα για την νέα Κομισιόν - Απαιτούντα επενδύσεις 65 δισ. ευρώ το χρόνο

Eurelectric: Τα δίκτυα προτεραιότητα για την νέα Κομισιόν -  Απαιτούντα επενδύσεις 65 δισ. ευρώ το χρόνο
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2050

 Οι μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται στα δίκτυα είναι σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη για να κερδίσει το στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης.

Γι αυτό και η Eurelectric ρίχνει φως στην ανάγκη και τις προϋποθέσεις για να προχωρήσουν γρήγορα αυτές οι επενδύσεις   με στόχο την πορεία προς τα εμπρός στην έκθεση  Grids for Speed που θα παρουσιάασει λεπτομερώς στο ετήσιο Συνέδριo Power Summit 2024, που θα γίνει στην Αθήνα στις 22 Μαΐου.

Όπως αναφέρει, εν όψει των εκλογών της ΕΕ, τα δίκτυα αποτελούν προεκλογική προτεραιότητα για την Eurelectric, ζητώντας μια «συμφωνία υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας» για την Ευρώπη, δηλαδή να γίνουν προτεραιότητα και για την επόμενη Επιτροπή.  Και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αναβαθμίσει στρατηγικά τα δίκτυά  για να επιτύχει την ενεργειακή μετάβαση.  Στο πλαίσιο αυτό στη μελέτη Grids for Speed παρουσιάζει τι συμβαίνει σήμερα στα δίκτυα της Ευρώπης, και τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση των δικτύων για μια απρόσκοπτη ενεργειακή μετάβαση .

Επιτάχυνση της μετάβασης

Μεγάλο μέρος της Πράσινης Συμφωνίας επικεντρώνεται στους τολμηρούς στόχους για το 2030 και την  απανθρακοποίηση της Ευρώπης επιταχύνοντας την ενεργειακή  μετάβαση. Αλλά για να πάμε γρήγορα, τονίζει η Eurelectric, χρειαζόμαστε δίκτυα. Το Power Barometer 2023 έδειξε ότι επιτευχθούν οι στόχοι θα χρειαστεί να αυξήσουμε τις επενδύσεις κατά περίπου 84% σε 65 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Αν δεν γίνουν οι επενδύσεις αυτές, αντλίες θερμότητας, φωτοβολταϊκά και φορτιστές δεν θα μπορούν να συνδεθούν και η ηλεκτροκίνηση θα καθυστερήσει. με δεδομένα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η στροφή στον ηλεκτρισμό στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, την  ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση στους λογαρισμούς ενέργειας, το κόστος ευκαιρίας που θα  έχουμε ως άτομα και  ως κοινωνία, από μια καθυστέρηση είναι τεράστιο.

 Όπως αναφέρει η Eurelectric, στη μελέτη που πραγματοποίησε με την Accenture με θέμα το δρόμο προς την Απανθρακοποίηση "Decarbonisation Speedways",  η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να διπλασιαστεί έως το 2050 –  με τετραπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από ό,τι τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει τον ηλεκτρισμό στο επίκεντρο της Πράσινης Συμφωνίας, ως έναν τρόπο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την παροχή ενεργειακής ασφάλειας  με απεξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Όπως έδειξε το Power Barometer 2023 έχουμε αυξήσει τις συνδέσεις κατά 19% το 2022 σε σύγκριση με το 2019. Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις υποδομής, έχουμε αυξήσει τον αριθμό των πρωτογενών και δευτερευόντων υποσταθμών κατά 1,5% και 1,2%, αντίστοιχα, και  το μήκος του δικτύου κατά 0,8%. Όσον αφορά την ψηφιοποίηση, η διείσδυση των έξυπνων μετρητών στην Ευρώπη είναι πάνω από το μισό - περίπου 56%. Όλα αυτά με μέτρια ετήσια αύξηση 8% στις επενδύσεις.

Ωστόσο πλέον ο πήχης ανεβαίνει. Πέρυσι στο Power Summit 2023, ο Πρόεδρός μας και Διευθύνων Σύμβουλος της E.ON, Leo Birnbaum, είπε ότι η εταιρεία του θα πρέπει να πραγματοποιεί  νέες συνδέσεις κάθε επτά δευτερόλεπτα από τώρα έως το 2030 κάτι που απαιτεί εκσυγχρονισμό δικτύων  ενώ  η ψηφιοποίηση, θα πρέπει να συμβαδίσει  με την αύξηση της  χωρητικότητας  για να μην υπάρξει συμφόρησης στη διαδικασία ηλεκτροδότησης.

Νέα γενιά υποδομών δικτύων για την ηλεκτρική επανάσταση που έρχεται  

Στην Ευρώπη, ένα μεγάλο μέρος των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας είναι ήδη 40 ετών και άνω – που σημαίνει ότι κατασκευάστηκαν σε μια εποχή που αγοράζονταν οι πρώτοι υπολογιστές για οικιακή χρήση. Σήμερα όμως έχουμε υπολογιστές στα χέρια μας που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις δουλεύουν online. Βρισκόμαστε   στην πέμπτη γενιά (επίσης γνωστή ως 5G) τηλεπικοινωνιακής υποδομής για να εξασφαλίσουμε αξιόπιστη, αδιάλειπτη πρόσβαση στην εν λόγω γνώση (γνωστή και ως Διαδίκτυο) και ήδη μιλάμε για το 6G.

Ταυτόχρονα πραγματοποιείται μια επανάσταση  στην ηλεκτρική ενέργεια παρόμοια με την επανάσταση των τηλεπικοινωνιών των τελευταίων 40 ετών. Οι ημέρες της  μιας κατεύθυνσης ροής ενέργειας που ρέει αποκλειστικά από μεγάλες μονάδες παραγωγής προς τους τελικούς πελάτες είναι μετρημένες. Καθώς η καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια έρχεται στο διαδίκτυο με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και οι άνθρωποι υιοθετούν νέες ηλεκτρικές και ολοένα πιο ευέλικτες τεχνολογίες για τη θέρμανση, τις μεταφορές και ακόμη και τις βιομηχανικές τους ανάγκες, το σύστημα περιπλέκεται.

Η παρακολούθηση της ηλεκτρικής επανάστασης, όμως, απαιτεί εκσυγχρονισμό των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας στην ήπειρο. Δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε να έχουμε απεριόριστη πρόσβαση σε οποιαδήποτε αναφορά, βίντεο ή έκτακτη είδηση χωρίς τον εκσυγχρονισμό της υποδομής που ενσωματώνει το 3-, μετά 4- και τώρα 5G, και ούτε θα πρέπει να περιμένουμε μια ενεργειακή μετάβαση χωρίς ένα νέο G υποδομής δικτύου .

www.worldenergynews.grΡoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης