Ενέργεια

Υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα - Στα 66,92 ευρώ/τόνο, τα EUA

Υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα - Στα 66,92 ευρώ/τόνο, τα EUA

Χαμηλότερα και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

 

Οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα έχασαν έδαφος την Παρασκευή, επηρεασμένες από τις πτωτικές τιμές του φυσικού αερίου και τη λήψη κερδών ενόψει του Σαββατοκύριακου. Τα EUA που λήγουν στις 24 Δεκεμβρίου σταθεροποιήθηκαν στα 66,92 ευρώ/τόνο, μειωμένα κατά 2% σε καθημερινή βάση.

Την Παρασκευή, οι spot ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησαν, λόγω των προβλέψεων για αυξανόμενη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η τιμή της άμεσης ενέργειας στη Γερμανία υποχώρησε κατά 28% και διαμορφώθηκε στα 62,17 EUR/MWh, ενώ το συμβόλαιο της Γαλλίας την επόμενη μέρα έπεσε κατακόρυφα πάνω από 54% για να κλείσει ελαφρώς πάνω από τα 37 EUR/MWh.

Κατά μήκος της μελλοντικής καμπύλης, οι τιμές του πρώτου έτους της ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησαν την Παρασκευή, ακολουθώντας την πτωτική τάση που παρατηρείται τόσο στις αγορές φυσικού αερίου όσο και στις αγορές άνθρακα. Κατά συνέπεια, η γερμανική τιμή ισχύος Cal’25 μειώθηκε κατά περίπου 3% και διαμορφώθηκε στα 87,85 EUR/MWh, ενώ η γαλλική τιμή ισχύος Cal’25 μειώθηκε κατά 2% και διαμορφώθηκε στα 79,12 EUR/MWh.

Οι βρετανικές βραχυπρόθεσμες τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν την Παρασκευή, με το spot NBP να υποχωρεί πάνω από 3% για να διαμορφωθεί στους 74,75 p/therm λόγω των ηπιότερων θερμοκρασιών και της πτώσης της ζήτησης. Κατά μήκος της μπροστινής καμπύλης, η τιμή του φυσικού αερίου για την παράδοση Win-24 ήταν ελαφρώς πάνω από 89 p/therm, μειωμένη κατά περίπου 2% την ημέρα, επηρεασμένη από τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης και την άφθονη προσφορά.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή, λόγω των επενδυτών που αντιστάθμισαν τις θέσεις τους εν αναμονή πιθανών γεωπολιτικών γεγονότων στη Μέση Ανατολή το Σαββατοκύριακο. Ως αποτέλεσμα, το αργό Brent αυξήθηκε κατά 0,5% για να κλείσει στα 89,5 δολάρια το βαρέλι και το αργό WTI σημείωσε άνοδο 0,3% έως και στα 83,85 δολάρια το βαρέλι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης