Χρηματιστήριο & Αγορές

Fed: Αμετάβλητα στο 5,25% με 5,50% τα επιτόκια

Fed: Αμετάβλητα στο 5,25% με 5,50% τα επιτόκια
Δεν είναι σκόπιμο να μειωθεί το εύρος των επιτοκίων έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το 2% αναφέρει η τράπεζα
Αμετάβλητα  στο εύρος 5,25% - 5,50%παρέμειναν  τα επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ( Fed)  με την τράπεζα να ξεκαθαρίζει  πως δεν θα προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αν ο -ετήσιος- πληθωρισμός της αμερικανικής οικονομίας δεν επιστρέψει στο 2%.
Σεανακοίνωσή της μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC), η Fed αναφέρει πως οι πρόσφατοι δείκτες για τις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό. Η αύξηση των θέσεων εργασίας παρέμεινε ισχυρή και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό. 
Ωστόσο, ο πληθωρισμός αν και έχει υποχωρήσει από το περασμένο έτος, παραμένει υψηλός. «Τους τελευταίους μήνες, υπήρξε έλλειψη περαιτέρω προόδου προς την επίτευξη του στόχου της FOMC για τον πληθωρισμό 2%», υπογραμμίζει η Fed.
«Η FOMC επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό 2% μακροπρόθεσμα» και «κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό έχουν κινηθεί προς καλύτερη ισορροπία. Οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες και η FOMC παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού».
Η Fed «θα αξιολογήσει προσεκτικά τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων», ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι σκόπιμο να μειωθεί το εύρος των επιτοκίων έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το 2%.
Επιπλέον, η Τράπεζα θα συνεχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις της σε τίτλους (ομόλογα) του αμερικανικού Δημοσίου και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια. Από τον Ιούνιο 2024, θα επιβραδύνει τον ρυθμό συρρίκνωσης του όγκου των τίτλων της, μειώνοντας το μηνιαίο ανώτατο όριο εξαγοράς των τίτλων του Δημοσίου από 60 δισεκ. σε 25 δισεκ. δολάρια. Θα διατηρήσει το μηνιαίο ανώτατο όριο εξαγοράς για τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια στα 35 δισεκ. δολάρια και θα επανεπενδύσει τυχόν πληρωμές κεφαλαίου που υπερβαίνουν αυτό το όριο σε τίτλους του Δημοσίου. 
 
«Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της 2%.
Κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, η FOMC θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές.
Η FOMC θα ήταν έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της. Οι αξιολογήσεις της επιτροπής θα λάβουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων αναγνώσεων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς και τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις», καταλήγει η Fed.


Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης