Ενέργεια

Μειώνονται τα ασφάλιστρα κινδύνου του πετρελαίου (Oil Price)

Μειώνονται τα ασφάλιστρα κινδύνου του πετρελαίου (Oil Price)
Πολλές επενδυτικές τράπεζες αύξησαν τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις τους για την τιμή του πετρελαίου, με ορισμένες μάλιστα να αναμένουν την τιμή στα 100 δολάρια το καλοκαίρι
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 10 δολάρια ανά βαρέλι μέσα σε ένα μήνα, από τουλάχιστον 90 δολάρια στις αρχές Απριλίου, φτάνοντας έτσι στο χαμηλό των 80 δολαρίων, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή υποχώρησαν ωθώντας τους διαχειριστές κεφαλαίων να στρέψουν την προσοχή τους στις επικείμενες αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ και στην πορεία προς τη μείωση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με το Oil Price, στις αρχές Απριλίου, η αντιπαράθεση Ιράν-Ισραήλ και οι αυξανόμενες εντάσεις στην πιο σημαντική περιοχή για τον εφοδιασμό πετρελαίου οδήγησαν σε εκτόξευση των τιμών σε επίπεδα άνω των 90 δολαρίων ανά βαρέλι εν μέσω υψηλότερου ασφαλίστρου κινδύνου στην αγορά.

Ένα μήνα αργότερα, οι φόβοι για κλιμάκωση και πιθανή διαταραχή της προσφοράς πετρελαίου εξασθένησαν, το ίδιο και το ασφάλιστρο πολέμου για το αργό.

Μείωση του πολεμικού ασφαλίστρου

Στα τέλη Απριλίου, τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων άρχισαν να αποβάλλουν τις θέσεις αγοράς στα πιο σημαντικά συμβόλαια πετρελαίου μετά την απόφαση του Ισραήλ και του Ιράν να μην κλιμακώσουν την αντιπαράθεση στις αρχές Απριλίου.  

Για σύγκριση, στις αρχές του περασμένου μήνα, οι έμποροι συνέρρεαν στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης αργού πετρελαίου, προβλέποντας ότι το Brent θα έφτανε τα 100 δολάρια ανά βαρέλι τους επόμενους μήνες.

Στο Brent Crude, τα δικαιώματα αγοράς στα 100 και 110 δολάρια ανά βαρέλι ήταν τα πιο δημοφιλή που κατείχαν οι έμποροι για τους επόμενους 12 μήνες, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ICE Futures Europe που συγκέντρωσε το Bloomberg στα μέσα Απριλίου.

Πολλές επενδυτικές τράπεζες αύξησαν τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις τους για την τιμή του πετρελαίου, με ορισμένες μάλιστα να αναμένουν την τιμή στα 100 δολάρια το καλοκαίρι.

Ωστόσο, οι τιμές δεν μπόρεσαν να φτάσουν πολύ πάνω από τα 90 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς η άνοδος των εμπορικών αποθεμάτων των ΗΠΑ και οι εκτιμήσεις για «υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» πληθωρισμό και επιτόκια περιόρισαν τα κέρδη των τιμών.

Η αγορά και οι αναλυτές είχαν επίγνωση του γεγονότος ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν σε τριψήφιο αριθμό μόνο εάν υπάρξει άμεση απειλή για την προσφορά πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, οι κερδοσκόποι στοιχημάτιζαν ότι περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) της τρέχουσας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας του ΟΠΕΚ θα εξαφάνιζαν τις ανησυχίες για σημαντική διακοπή της προσφοράς από το Ιράν, εάν οι ΗΠΑ επέλεγαν να προσπαθήσουν να περιορίσουν τις ιρανικές εξαγωγές αργού.

Οι ανησυχίες

Η μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με τον εφοδιασμό της Μέσης Ανατολής με πετρέλαιο ήταν πάντα η προσπάθεια του Ιράν να εμποδίσει την κυκλοφορία των δεξαμενόπλοιων στο Στενό του Ορμούζ, το σημαντικότερο σημείο για το εμπόριο πετρελαίου.

Περίπου 21 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), ή το 1/5 της παγκόσμιας ημερήσιας κατανάλωσης, μεταφέρονται από τους κορυφαίους εξαγωγείς της Μέσης Ανατολής μέσω του Στενού του Ορμούζ.    

Δεν έχει υπάρξει ούτε καν νύξη για τέτοιες προσπάθειες, και οι αναλυτές πιστεύουν ότι το Ιράν θα πυροβολούσε τα πόδια του αν επιχειρούσε αποκλεισμό, επειδή οι εξαγωγές πετρελαίου του - που πηγαίνουν κυρίως στην Κίνα - περνούν επίσης από αυτό το στρατηγικό σημείο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης