Τελευταία Νέα

EDP: Ξεκίνησε ο 6ος κύκλος του A2E Fund για την ενίσχυση της πρόσβασης στις ΑΠΕ σε πέντε αφρικανικές χώρες

EDP: Ξεκίνησε ο 6ος κύκλος του A2E Fund για την ενίσχυση της πρόσβασης στις ΑΠΕ σε πέντε αφρικανικές χώρες

Το A2E Fund ανανεώνει τη δέσμευσή του, διαθέτοντας για μία ακόμη φορά το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ για την προώθηση έργων που προωθούν την ενεργειακή ένταξη σε περιθωριοποιημένες αφρικανικές κοινότητες.

Η EDP υλοποιεί τον έκτο και τελευταίο κύκλο του A2E (Access to Energy) CSR Fund. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στον εντοπισμό και τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων που προωθούν την πρόσβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις αφρικανικές κοινότητες. Οι οργανισμοί που επιθυμούν να προωθήσουν την καθαρή ενέργεια και να προωθήσουν την ενεργειακή ένταξη καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως το τέλος Μαΐου.

Με συνολικό προϋπολογισμό ενός εκατομμυρίου ευρώ, το A2E Fund στοχεύει στην υλοποίηση έργων σε πέντε Αφρικανικές χώρες -Μοζαμβίκη, Νιγηρία, Μαλάουι, Κένυα και Ρουάντα- όπου συνεχίζει να επικρατεί ο ενεργειακός αποκλεισμός. Στόχος της EDP είναι να ενισχύσει τις βιώσιμες ενεργειακές λύσεις, διευκολύνοντας μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση στις κοινότητες, ιδίως σε απομονωμένες και ευάλωτες περιοχές.

Έχοντας ήδη χρηματοδοτήσει 38 έργα με συνολικό ποσό 3,5 εκατομμυρίων ευρώ σε πέντε κύκλους, το A2E CSR Fund έχει επιφέρει θετικό αντίκτυπο στις ζωές σχεδόν 3 εκατομμυρίων ατόμων σε επτά αφρικανικά κράτη. Πρόκειται για μια σημαντική αρωγή, δεδομένου ότι η Αφρική αποτελεί την έδρα για πάνω από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού που δεν έχει πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.

«Στην προσπάθειά μας για ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο μέλλον, κάθε επένδυση έχει σημασία. Επιβεβαιώνοντας την αφοσίωσή μας στην υποστήριξη πρωτοβουλιών καθαρής ενέργειας σε περιθωριοποιημένες και απομακρυσμένες κοινότητες μέσω του τελευταίου κύκλου του A2E Fund, δεν χρηματοδοτούμε απλώς ενεργειακά έργα, αλλά συμβάλλουμε αποφασιστικά σε μία μετασχηματιστική αλλαγή με θετικό αντίκτυπο», υπογραμμίζει η Vera Pinto Pereira, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EDP και πρόεδρος του EDP Foundation. «Αυτό υπογραμμίζει τη δέσμευση και την εμπιστοσύνη μας σε όσους, όπως εμείς, αγωνίζονται για το όραμα μιας δίκαιης, χωρίς αποκλεισμούς ενεργειακής μετάβασης, όπου κάθε άτομο θα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τα μέσα διαβίωσής του».

 

Όπως και κατά τους προηγούμενους κύκλους, το A2E Fund παραμένει αφιερωμένο σε πέντε βασικούς τομείς: εκπαίδευση, υγεία, νερό, κοινότητα και επιχειρήσεις. Τα έργα αξιολογούνται με βάση κριτήρια όπως ο κοινωνικός αντίκτυπος, οι εταιρικές σχέσεις, η βιωσιμότητα, η δυνατότητα επέκτασης και η τεχνική και οικονομική βιωσιμότητα. Τα έργα που χρηματοδοτούνται είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν διάφορες λύσεις, όπως η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και καθαρού νερού σε σχολεία και ιατρικές εγκαταστάσεις, η υποστήριξη γεωργικών αρδευτικών συστημάτων, η προμήθεια ψυκτικού εξοπλισμού σε μικρές επιχειρήσεις και η παροχή υποστήριξης υποστηρίζουν το έργο των τεχνιτών.

Παρά τη διαφορετικότητά τους, όλα αυτά τα έργα έχουν έναν κοινό στόχο: να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σε υποβαθμισμένες κοινότητες, προωθώντας την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική τους πρόοδο. Η EDP παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη πρωτοβουλιών για καθαρή και βιώσιμη ενέργεια σε αναδυόμενες χώρες, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος κοινωνικού αντίκτυπου, EDP Y.E.S. (You Empower Society), που αποσκοπεί στην παροχή πρόσβασης στην ενέργεια σε όσους έχουν ανάγκη.

Πληροφορίες σχετικά με τα έργα που επιλέχθηκαν στους προηγούμενους πέντε κύκλους του A2E Fund είναι διαθέσιμες στην ενότητα «Access to Energy» στην ιστοσελίδα της EDP.

Σε αυτόν τον τελευταίο κύκλο, οι οργανισμοί έχουν την ευκαιρία να ζητήσουν οικονομική βοήθεια που κυμαίνεται από 50.000 έως 150.000 ευρώ ανά έργο. Το A2E Fund δεσμεύεται να καλύψει έως το 75% του πραγματικού συνολικού κόστους του έργου για μη κερδοσκοπικούς φορείς και έως το 50% για κερδοσκοπικούς φορείς. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 29 Μαΐου, ενώ τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν φάσεις αξιολόγησης και προεπιλογής. Τα νικητήρια έργα θα παρουσιαστούν κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

www.worldenergynews.gr
Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης