Τα ποσοστά επιδότησης για τα φωτοβολταϊκα και τα όρια για τις μπαταρίες - Η κατανομή ανά κατηγορία

Τα ποσοστά επιδότησης για τα φωτοβολταϊκα και τα όρια για τις μπαταρίες - Η κατανομή ανά κατηγορία
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 161.502.400 ευρώ και αφορά τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων όλης της χώρας, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου, για την εγκατάσταση μπαταριών και φωτοβολταικών σταθμών

Περιορισμένο μέχρι στιγμής εμφανίζεται το ενδιαφέρον για τα δύο προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης επιχειρήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας, που κανονικά λήγουν την Τετάρτη 15 Μαΐου, εκτός και αν δοθεί παράταση. Εν τω μεταξύ στο τέλος Μαΐου αναμένεται να ανοίξει μία νέα δράση για τις επιχειρήσεις που αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.
Αναλυτικότερα το “Εξοικονομώ Επιχειρώ” και το “Αλλάζω Συσκευή” για επιχειρήσεις εκπνέουν στις 15 Μαΐου και ώρα 18.00, μετά την τελευταία παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας

Τα δύο προγράμματα έχουν συνολικό προϋπολογισμό άνω των 280.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 176.750.000 ευρώ έχουν δεσμευτεί για το Εξοικονομώ Επιχειρώ και τα υπόλοιπα 105.600.000 ευρώ για το Αλλάζω Συσκευή . Πάντως, το Εξοικονομώ Επιχειρώ δεν φάνηκε να προσελκύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες περίπου τα 2/3 των κονδυλίων του δεν είχαν δεσμευτεί, έως πρόσφατα. Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μία παράτασης, αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η παράταση θα μπορέσει να φέρει αποτελέσματα αν δεν συνοδευτεί με αλλαγές στους όρους για τους δικαιούχους. Ανάλογη, αν και με λίγο πιο βελτιωμένα στοιχεία είναι η εικόνα και για το δεύτερο πρόγραμμα, το “Αλλάζω Συσκευή”.

Ως το τέλος Μαϊου το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας αναμένεται ως το τέλος Μαΐου να προκηρύξει ένα νέο πρόγραμμα, που αφορά στην επιδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων και μπαταριών από επιχειρήσεις. Η δράση χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 161.502.400 ευρώ και αφορά τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων όλης της χώρας, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου, για την εγκατάσταση μπαταριών και φωτοβολταικών σταθμών, με στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.  Από το σύνολο των περίπου 161 εκατ. ευρώ, τα 60 εκατ. αναμένεται να κατανεμηθούν σε μικρές επιχειρήσεις, 60 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες και 40 εκατ. ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Το ποσοστό επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταικού σταθμού θα ανέρχεται έως 20% και για μπαταρίες έως 40%.  Το συνολικό ποσό επιδότησης ανά επιχείρηση δεν θα υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ, με το μέγιστο ποσό επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού να ορίζεται στα 110.000 ευρώ/MW και για τις μπαταρίες έως 160.000 ευρώ/MW. H μέγιστη επιλέξιμη ισχύς για το φωτοβολταικό σταθμό φθάνει στα 2 MW και το σύστημα αποθήκευσης, θα πρέπει να έχει ελάχιστη χωρητικότητα μίας ώρας και μέγιστη 2 ωρών.

Καταληκτική προθεσμία η 30/9

Ως καταληκτική προθεσμία ενεργοποίησης των σταθμών αναμένεται να οριστεί η 30η Σεπτεμβρίου 2025, ενώ για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ληφθεί υπόψη το ύψος της επιδότησης σε σχέση με το συνολικό κόστος της επένδυσης και το κατά πόσο μειώνεται ο λογαριασμός ενέργειας, καθώς και η βαθμός επιβάρυνσης των λειτουργικών δαπανών μίας επιχείρησης από το ενεργειακό κόστος.

Όσον αφορά στα προγράμματα που λήγουν μεθαύριο Τετάρτη υπενθυμίζεται ότι θα το Εξοικονομώ Επιχειρώ απευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού και του εμπορίου και επιδοτεί παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης.


Τα υπόλοιπα προγράμματα

Το ανώτοτο ύψος επιδότησης για το κλάδο του τουρισμού είναι 325.000 ευρώ ανά επιχείρησης και για τις επιχειρήσεις εμπορίου και υπηρεσιών τα 175.000 ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης επί του συνόλου των δαπανών φθάνει έως 65% ανάλογα με το είδος της παρέμβασης και του μεγέθους της επιχείρησης.Το «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» στοχεύει στη η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων και στη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας. To πρόγραμμα ενισχύει την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού, όπως τα Συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (όπου εμπεριέχονται και Ηλιοθερμικά συστήματα αύξησης της απόδοσης των αντλιών θερμότητας και μέσω αποθήκευσης θερμότητας), τα συστήματα ηλιακής θέρμανσης, τις Έξυπνες συσκευές μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου κλπ

Απευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, με την επιδότηση για τις μικρές επιχειρήσεις να ανέρχεται ως 10.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών τα 20.000 ευρώ, δηλαδή η επιδότηση φθάνει ως το 50%. Αντίστοιχα για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις η επιδότηση φθάνει ως το 40% των επιλέξιμων δαπανών ύψους έως
1000 ευρώ με την επιδότηση να φθάνει ως τα 10.000 ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης