Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Τα φιλόδοξα σχέδια του Μακρόν για την ΕΕ που στερούνται ρεαλισμό

Bloomberg: Τα φιλόδοξα σχέδια του Μακρόν για την ΕΕ που στερούνται ρεαλισμό

Τι πιστεύει ο Γάλλος Πρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τι πρέπει να κάνει στη χώρα του

Στα 39 του, ο Μακρόν έγινε ο νεότερος αρχηγός της Γαλλίας μετά τον Ναπολέοντα, χαράσσοντας ένα τολμηρό μονοπάτι προς την εξουσία με το να είναι επιθετικά κεντρώος, χωρίς συγγνώμη υπέρ των επιχειρήσεων και διεκδικώντας τον μανδύα της ηγεσίας στην Ευρώπη στην εποχή μετά το Brexit.


Είναι ένας άνθρωπος των αντιφάσεων. Ασπάζεται τον κρατικό καπιταλισμό, ενώ παράλληλα επιδιώκει το είδος των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ανάγκασαν τους διαδηλωτές του Κίτρινου Γιλέκου να πυρπολούν αυτοκίνητα στο Παρίσι.

Αλλά η προσπάθεια να ορίσουμε τι ακριβώς είναι ο «Μακρονισμός» είναι ερώτημα που θα απασχολήσει έντονα τη συνέντευξη του Γάλλου προέδρου με τον αρχισυντάκτη του Bloomberg John Micklethwait που θα μεταδοθεί σήμερα στην τηλεόραση του Bloomberg στις 7 μ.μ. Παρίσι (1 μ.μ. Νέα Υόρκη).

Πεπραγμένα και όραμα του Μακρόν

Στη διάρκεια της προεδρίας του, αναμόρφωσε εντελώς τη γαλλική πολιτική κάνοντας τους Σοσιαλιστές και τους Ρεπουμπλικάνους να ξεπεραστούν, αλλά δεν έχει ξεκάθαρο διάδοχο. Τέτοια είναι η δύναμη της προσωπικότητάς του.

Θέλει να οικοδομήσει την κληρονομιά του, αλλά πρώτα πρέπει να εμβολιάσει… τη Γαλλία ενάντια στη Μαρίν Λεπέν, την ακροδεξιά λαϊκίστρια που με κάθε εκλογή πλησιάζει όλο και περισσότερο στο να αποκτήσει πρόσβαση στο Παλάτι των Ηλυσίων.

Ο Μακρόν πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να γίνει μια οικονομική και στρατιωτική δύναμη για να αντέξει την ισχύ των ΗΠΑ και της Κίνας, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμη παρακμή.

Το όραμά του να εκβιομηχανίσει εκ νέου τη Γαλλία και να την κάνει οικονομικό κόμβο χρειάζεται έλεγχο πραγματικότητας.

Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TotalEnergies εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει την κύρια μετοχή του στη Νέα Υόρκη, εν μέρει λόγω του βάρους των πολιτικών ESG στην Ευρώπη. Η Γαλλία φιλοξενεί την πιο πολύτιμη τράπεζα της ΕΕ (BNP Paribas).

Αλλά ο Μακρόν έχει ακόμα δουλειά να κάνει για να τους κάνει να επενδύσουν στο μέλλον της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης