Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο - Πάνω από τα 83 δολ. το Brent, στα 79 δολ. το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο - Πάνω από τα 83 δολ. το Brent, στα 79 δολ. το αργό

 Στο επίκεντρο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

 

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, εν μέσω ενδείξεων ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ είναι πιθανό να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 0,9% στα 83,55 δολάρια το βαρέλι στις 18:39 ώρα Ελλάδας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate αυξήθηκαν 1,15% στα 79,18 δολάρια.
Αν και οι τιμές υποστηρίχθηκαν από ορισμένους παράγοντες την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης προόδου στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα, οι οικονομικοί παράγοντες επανέρχονται στο προσκήνιο.

Σχόλια από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής υποδηλώνουν ότι η μείωση του κόστους δανεισμού αναμένεται νωρίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα θα ενημερώσουν περαιτέρω την Ομοσπονδιακή Τράπεζα για την πολιτική επιτοκίων.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει το επιτόκιο πολιτικής της σε αναμονή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υποστηρίζοντας το δολάριο και καθιστώντας το πετρέλαιο σε δολάρια πιο ακριβό για τους επενδυτές που έχουν άλλα νομίσματα.

Tιμές καταναλωτή

Εν τω μεταξύ, τα κινεζικά στοιχεία το Σαββατοκύριακο έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, ενώ οι τιμές παραγωγού επέκτειναν την πτώση, σηματοδοτώντας βελτιωμένη εγχώρια ζήτηση.

Στο μέτωπο του εφοδιασμού, σε μια σειρά επιθέσεων από τη Ρωσία και την Ουκρανία η μια στην ενεργειακή υποδομή της άλλης, το Κίεβο εξαπέλυσε την τελευταία του επίθεση το Σαββατοκύριακο με μια επίθεση drone που έκλεισε εν μέρει το μεγαλύτερο διυλιστήριο στη νότια Ρωσία, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Οι προσδοκίες ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως OPEC+, θα επεκτείνουν τις περικοπές της προσφοράς στο δεύτερο εξάμηνο του έτους έχουν επίσης αντέξει.
Το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, έχει δεσμευτεί για εθελοντικές περικοπές παραγωγής πετρελαίου που συμφωνήθηκαν από την ομάδα παραγωγών, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων την Κυριακή.
Τα σχόλια ακολούθησαν την πρόταση του υπουργού το Σάββατο ότι το Ιράκ είχε προβεί σε αρκετές εθελοντικές μειώσεις και δεν θα συμφωνούσε σε τυχόν πρόσθετες περικοπές που πρότεινε η ευρύτερη ομάδα του ΟΠΕΚ+ στη σύνοδό της τον Ιούνιο.

Ο ΟΠΕΚ+ είχε προηγουμένως καλέσει το Ιράκ για άντληση μεγαλύτερης από την ποσόστωση παραγωγής του τους πρώτους τρεις μήνες του 2024. Η Βαγδάτη συμφώνησε να αντισταθμίσει με πρόσθετες περικοπές παραγωγής κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, ανέφερε ο όμιλος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης