Τελευταία Νέα

Ρεκόρ στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας της Γερμανίας την περασμένη εβδομάδα

Ρεκόρ στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας της Γερμανίας την περασμένη εβδομάδα

Παρήγαγαν 17.531 μεγαβατώρες (MWh) ηλεκτρικής ενέργειας

 

Τα ηλιακά πάρκα παρήγαγαν πάνω από το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας για αρκετές ώρες την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, καθώς η έντονη ηλιοφάνεια σε συνδυασμό με τη νέα ηλιακή δυναμικότητα βοήθησαν στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα σύμφωνα με το Reuters.

Κατά την εβδομάδα έως τις 13 Μαΐου, τα ηλιακά πάρκα της Γερμανίας παρήγαγαν 17.531 μεγαβατώρες (MWh) ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, 40% περισσότερο από την προηγούμενη εβδομάδα και σχεδόν 50% περισσότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο για τη συγκεκριμένη εβδομάδα.

γερμανία_1.JPG

Ένα πρόσφατο τμήμα καθαρού και ηλιόλουστου ουρανού έχει οδηγήσει την ηλιακή έκρηξη, η οποία συνήθως κορυφώνεται γύρω στις 12-1 μ.μ. Στη 1 μ.μ. στη Γερμανία στις 13 Μαΐου, τα ηλιακά στοιχεία παρήγαγαν 43,8 γιγαβάτ (GW) από τα 72,4 GW ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη στη Γερμανία εκείνη την εποχή, σύμφωνα με το electricitymaps.com.
Αυτό σημαίνει ότι η ηλιακή ενέργεια αντιπροσώπευε σχεδόν τα δύο τρίτα της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας κατά τη διάρκεια αυτής της ώρας, υπερβαίνοντας κατά πολύ την παραγωγή από όλες τις άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του 17% από αιολικά πάρκα και συνολικά το 12% από μονάδες άνθρακα και φυσικού αερίου.

Μετατόπιση ισχύος

Η υψηλή ανάπτυξη καθαρής ενέργειας εγχώριας παραγωγής σηματοδοτεί σημαντική βελτίωση στην κατάσταση του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, ο οποίος επλήγη σκληρά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
Η Γερμανία εξασφάλισε περίπου το 45% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα το 2022, οπότε το έτος μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι περικοπές στις ροές φυσικού αερίου έπληξαν τους μεγαλύτερους χρήστες ενέργειας της Γερμανίας.
γερμανία_2.JPG

Η γερμανική παραγωγή χημικών και λιπασμάτων - που είναι κλάδοι υψηλής έντασης ενέργειας - υποχώρησε σε πολυετή χαμηλά μέχρι τα τέλη του 2022 καθώς το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και οι ελλείψεις φυσικού αερίου ανάγκασαν τις επιχειρήσεις να περιορίσουν την παραγωγή τους.

Αλλά καθώς η αυξανόμενη τοπική παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βοήθησε να κατευθύνουν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας προς τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους το 2023, ορισμένες από τις πιέσεις κόστους στην κατασκευαστική βάση της Γερμανίας μετριάστηκαν, προκαλώντας μια αποσπασματική ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής μέχρι στιγμής το 2024.
Αυτή η ανάκαμψη θα μπορούσε να υποβοηθηθεί περαιτέρω από οποιαδήποτε διαρκή αύξηση της γερμανικής ηλιακής παραγωγής, ειδικά εάν συνοδεύεται από πρόσθετη παραγωγή από άλλες καθαρές πηγές ενέργειας που θα μπορούσαν να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στο περιφερειακό κόστος ενέργειας.

γερμανία_4.JPG

Καθαρή ενέργεια

Ως αποτέλεσμα του υψηλού ποσοστού καθαρής ενέργειας στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, η ένταση άνθρακα στον τομέα της ενέργειας της χώρας κατά τη 1 μ.μ. (τοπική ώρα) στις 13 Μαΐου ήταν 166 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά KWh, σύμφωνα με το electricitymaps.com.
Αυτό το σύνολο συγκρίνεται με 314 g CO2/KWh για τον μήνα Απρίλιο και 425 g CO2/KWh για το 2023 συνολικά.
Ενώ η ενεργειακή ένταση άνθρακα της Γερμανίας υπερβαίνει κατά πολύ τα περίπου 45 g CO2/KWh του πυρηνικού συστήματος της Γαλλίας, η ένδειξη των 166 g στη 1 μ.μ. στις 13 Μαΐου ήταν κάτω από τα 170 g CO2/KWh που εκπέμπονταν την ίδια ώρα στη Βρετανία, η οποία σε ετήσια βάση έχει πολύ χαμηλότερη ένταση άνθρακα από τη Γερμανία.
Στο μέλλον, η μεγαλύτερη ηλιακή παραγωγή θα συμβάλει περαιτέρω στη μείωση της μέσης έντασης άνθρακα στη Γερμανία, ειδικά κατά την ετήσια περίοδο παραγωγής ηλιακής αιχμής γύρω στον Ιούνιο και τον Ιούλιο.


γερμανία_3.JPG

Το 2023, η συνολική παραγωγή από τα ηλιακά στοιχεία της Γερμανίας κορυφώθηκε τον Ιούνιο στις 9,41 τεραβατώρες, σύμφωνα με την Ember.
Αυτό το σύνολο παραγωγής ήταν 60% μεγαλύτερο από τον όγκο που παρήχθη τον Απρίλιο του ίδιου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ember.
Το 2024, η συνολική ηλιακή παραγωγή της Γερμανίας για τον Απρίλιο ήταν 7 TWh, οπότε εάν η παραγωγή επεκταθεί τον Ιούνιο κατά 60% επιπλέον, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα νέο ρεκόρ 11,2 TWh παραγωγής φέτος.
Επιπλέον, η ηλιακή ενέργεια αντιπροσώπευε ένα μηνιαίο μερίδιο ρεκόρ 27,3% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούνιο του 2023.
Το 2024, εάν η πρόσφατη έκταση των φωτεινών, ηλιόλουστων ουρανών συνεχιστεί, οι ηλιακοί πόροι θα μπορούσαν να σπάσουν αυτό το προηγούμενο ρεκόρ και ενδεχομένως να αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης