Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ουκρανία: Ρεκόρ εισαγωγών ενέργειας μετά τις ρωσικές επιθέσεις στο ενεργειακό σύστημα

Ουκρανία: Ρεκόρ εισαγωγών ενέργειας μετά τις ρωσικές επιθέσεις στο ενεργειακό σύστημα

Οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν στις 23.692 μεγαβατώρες (Mwh) την Τετάρτη

 

Η Ουκρανία σχεδιάζει υψηλές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας την Τετάρτη μετά από σημαντικές ζημιές στις ενεργειακές υποδομές από πρόσφατες ρωσικές επιδρομές στο ενεργειακό της σύστημα, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να υπάρξουν ακόμη ελλείψεις το βράδυ.

Οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν στις 23.692 μεγαβατώρες (Mwh) την Τετάρτη, έναντι του προηγούμενου υψηλού των 21.072 Mwh την Τρίτη και 19.484 Mwh τη Δευτέρα.
"Σήμερα, επείγουσες προμήθειες ηλεκτρικού ρεύματος από την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία έχουν ήδη γίνει κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας. Έκτακτη βοήθεια αναμένεται επίσης να παρασχεθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας", ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση.
«Το βράδυ μπορεί επίσης να υπάρχουν ελλείψεις ρεύματος».
Ο εθνικός διαχειριστής ηλεκτρικού δικτύου Ukrenergo ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωση ότι η Ουκρανία θα εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Μολδαβία.
Οι όγκοι των εισαγωγών θα είναι κοντά στο μέγιστο τεχνικά δυνατό 1.700 μεγαβατώρες που μπορεί να λάβει η Ουκρανία από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε.
Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας DTEK ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο μέγιστος όγκος των ταυτόχρονων εισαγωγών θα μπορούσε να αυξηθεί σε 2.200 Mwh. Η Ukrenergo και το υπουργείο Ενέργειας δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση βρίσκονται σε εξέλιξη.

Eξοικονόμηση ενέργειας

Οι ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας έχουν ενταθεί από τον Μάρτιο, προκαλώντας σημαντικές ζημιές και διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές.
Οι επιθέσεις προκάλεσαν ζημιά άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στον τομέα, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γερμανός Γκαλουστσένκο, και οδήγησαν στην απώλεια 8.000 Mwh παραγωγικής ικανότητας από το ενεργειακό σύστημα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας περιόρισε τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024.
Η Ουκρανία καταναλώνει έως και 19.000 Mwh στην αιχμή της κατανάλωσης το χειμώνα.
Η DTEK της Ουκρανίας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι έχασε περίπου το 90% της παραγωγικής της ικανότητας λόγω των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες.
Το υπουργείο ζήτησε από τους κατοίκους και τις βιομηχανίες να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος "για να μειωθεί το φορτίο στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και να χρησιμοποιηθούν οι εισαγωγές όσο το δυνατόν περισσότερο για να αποφευχθούν οι διακοπές λειτουργίας και το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας να είναι πιο ανθεκτικό".
Η Ukrenergo επέβαλε έκτακτες διακοπές ρεύματος σήμερα το πρωί, αλλά στη συνέχεια ακύρωσε τους περιορισμούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης