Διεθνή

Δέσμευση Κίνας και Ρωσίας για στενότερους δεσμούς τους και καταδίκη των ΗΠΑ

Δέσμευση Κίνας και Ρωσίας για στενότερους δεσμούς τους και καταδίκη των ΗΠΑ

Κοινή ανησυχία για τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ  - Το μήνυμα του Πούτιν στη Δύση (Reuters)

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν καταδίκασαν την ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά των ΗΠΑ την Πέμπτη 16/5 και υποσχέθηκαν να εμβαθύνουν τους ήδη στενούς αμυντικούς και στρατιωτικούς δεσμούς των χωρών τους.

 

Η Κίνα έχει ενισχύσει τους εμπορικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν κυρώσεις και στις δύο χώρες, ιδιαίτερα στη Μόσχα, για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Σε μια ξεκάθαρη αποδοκιμασία στην Ουάσιγκτον, της οποίας ο κορυφαίος διπλωμάτης πήγε στην Κίνα τον περασμένο μήνα για να προσπαθήσει να πείσει το Πεκίνο να περιορίσει τη σχέση του με τη Μόσχα, ο Σι σημείωσε ότι το Πεκίνο και η Μόσχα αντιμετώπισαν μια σειρά από σημαντικά ζητήματα (συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας) και αντισταθούν στην πίεση της Δύσης να υποβαθμίσουν τους δεσμούς τους.

«Η σχέση Κίνας-Ρωσίας σήμερα είναι κερδισμένη με κόπο και οι δύο πλευρές πρέπει να την αγαπούν και να την καλλιεργούν.

Η Κίνα είναι πρόθυμη να πετύχει από κοινού την ανάπτυξη και την αναζωογόνηση των χωρών μας και να συνεργαστεί για να υποστηρίξει τη δικαιοσύνη στον κόσμο», είπε ο Σι στον Πούτιν.

Μια κοινή δήλωση έκανε λόγο για ανησυχίες για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να παραβιάσουν τη στρατηγική πυρηνική ισορροπία, για την παγκόσμια αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ που απειλούσε τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και για τα σχέδια των ΗΠΑ για μη πυρηνικά όπλα υψηλής ακρίβειας.

Ο Πούτιν, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που ορκίστηκε αυτόν τον μήνα για μια νέα προεδρική θητεία, περιέγραψε τη συνεργασία Μόσχας και Πεκίνου στις παγκόσμιες υποθέσεις ως έναν από τους κύριους σταθεροποιητικούς παράγοντες στη διεθνή σκηνή.

«Μαζί υπερασπιζόμαστε τις αρχές της δικαιοσύνης και μια δημοκρατική παγκόσμια τάξη πραγμάτων που αντανακλά την πολυπολική πραγματικότητα και βασίζεται στο διεθνές δίκαιο», είπε ο Πούτιν στον Σι.

 

Είχε προηγηθεί επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Η επίσκεψη του Πούτιν έρχεται εβδομάδες μετά την αντίστοιχη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα για να εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την υποστήριξη της Κίνας στον ρωσικό στρατό και μία ημέρα αφότου είπε η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να επιβάλλει κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες που προμηθεύουν τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας.

Το ταξίδι του Αμερικάνου ΥΠΕΞ στην ασιατική χώρα φαίνεται να ήταν μια ανεπιτυχής προσπάθεια να υπονομεύσει μια συνεργασία «χωρίς όρια» που διακηρύχθηκε όταν ο Πούτιν επισκέφθηκε το Πεκίνο τον Φεβρουάριο του 2022, λίγες μέρες πριν στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία πυροδοτώντας τον πιο θανατηφόρο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Το μήνυμα του Πούτιν στη Δύση

Επιλέγοντας την Κίνα για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ορκωμοσία αυτόν τον μήνα για μια εξαετή θητεία που θα τον κρατήσει στην εξουσία τουλάχιστον έως το 2030, ο Πούτιν στέλνει ένα μήνυμα στον κόσμο για τις προτεραιότητές του και τη δύναμη των προσωπικών του δεσμών με τον Xi.

Η κοινή δήλωση χαρακτηρίστηκε ως εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον τρόπο με τον οποίο η κοινή συνεργασία στους αμυντικούς τομείς μεταξύ των δύο εθνών βελτίωσε την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια και τα σχέδια για ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών.

Καταδίκασε επίσης πρωτοβουλίες για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ξένων κρατών, μια σαφή αναφορά στις δυτικές κινήσεις για ανακατεύθυνση των κερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ή τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσουν την Ουκρανία.

Ο Σι είπε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία ήταν η «σωστή κατεύθυνση» και η κοινή δήλωση ανέφερε ότι και οι δύο χώρες ήταν αντίθετες σε μια παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία και την πιθανή μετάβασή της σε μια ανεξέλεγκτη φάση.

 

Ευχαριστίες Πούτιν στην Κίνα για το ουκρανικό μέτωπο

Ο Πούτιν ο οποίος έφτασε στις 16 του τρέχοντος μηνός για διήμερη επίσκεψη που θα περιλαμβάνει συνομιλίες για την Ουκρανία, την Ασία, την ενέργεια και το εμπόριο, είπε ότι είναι ευγνώμων στην Κίνα για την προσπάθεια επίλυσης της ουκρανικής κρίσης, προσθέτοντας ότι θα ενημερώσει τον Σι για την κατάσταση εκεί όπου οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν σε πολλά μέτωπα.

Περιγράφοντας τις αρχικές συνομιλίες του με τον Σι ως «θερμές και συναδελφικές», περιέγραψε τομείς όπου οι δύο χώρες ενίσχυαν τους δεσμούς, από την πυρηνική και ενεργειακή συνεργασία μέχρι τον εφοδιασμό τροφίμων και την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία στη Ρωσία.

Οι άτυπες συνομιλίες μεταξύ των ηγετών και των ανώτερων αξιωματούχων των δύο πλευρών που θα πραγματοποιηθούν για τσάι και δείπνο αργότερα την Πέμπτη αναμένεται να είναι το κλειδί για το διήμερο ταξίδι.

Ο νέος υπουργός Άμυνας του Πούτιν, Αντρέι Μπελούσοφ, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Σεργκέι Σόιγκου και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ θα παρευρεθούν επίσης, μαζί με τους ισχυρότερους CEO της Ρωσίας.

 

Γιορτή για την 75η επέτειο αναγνώρισης της Λαϊκής Δημοκρατία της Κίνας

Ο Πούτιν και ο Σι θα συμμετάσχουν σε μια γιορτή γκαλά για τα 75 χρόνια από τότε που η Σοβιετική Ένωση αναγνώρισε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, την οποία κήρυξε ο Μάο Τσε Τουνγκ το 1949.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Κίνα ως τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή τους και τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη απειλή έθνους-κράτους, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν λέει ότι αυτός ο αιώνας θα οριστεί από μια υπαρξιακή διαμάχη μεταξύ δημοκρατιών και απολυταρχιών.

Ο Πούτιν και ο Σι μοιράζονται μια ευρεία κοσμοθεωρία, η οποία θεωρεί τη Δύση παρακμιακή (όπως η Κίνα αμφισβητεί την υπεροχή των ΗΠΑ σε οτιδήποτε), από τους κβαντικούς υπολογιστές και τη συνθετική βιολογία μέχρι την κατασκοπεία και τη σκληρή στρατιωτική ισχύ.

Ο Πούτιν θα επισκεφθεί επίσης τη βορειοανατολική πόλη Χαρμπίν, η οποία έχει ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Ένα εμπορικό κέντρο αφιερωμένο σε προϊόντα ρωσικής κατασκευής από περίπου 80 Ρώσους κατασκευαστές άνοιξε την Πέμπτη, ανέφερε η China Daily.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης