Τελευταία Νέα
Διεθνή

To ΝΑΤΟ εξετάζει την αποστολή εκπαιδευτών στην Ουκρανία

To ΝΑΤΟ εξετάζει την αποστολή εκπαιδευτών στην Ουκρανία
Ο Λευκός Οίκος είναι αμετακίνητος στην απόφασή του να μη στείλει αμερικανικά στρατεύματα
H πολιτικοστρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ φαίνεται να επεξεργάζεται σχέδιο αποστολής στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνάμεις του Κιέβου στον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία.

Το σενάριο αυτό θα δυναμίτιζε ακόμη περισσότερο την κόντρα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και θα μπορούσε να φέρει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη πιο κοντά σε μια πιο άμεση εμπλοκή στον πόλεμο.

Οι ελλείψεις που αντιμετωπίζει η ουκρανική πλευρά σε στρατιωτικό προσωπικό έχουν φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο, ενώ η θέση της στο πεδίο της μάχης έχει επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, τη στιγμή που η Ρωσία σημειώνει πρόοδο, εκμεταλλευόμενη τις καθυστερήσεις στην αποστολή αμερικανικών όπλων προς το Κίεβο.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, Ουκρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τους ομολόγους τους σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να τους βοηθήσουν στην εκπαίδευση 150.000 νεοσύλλεκτων, ώστε να αξιοποιηθούν συντομότερα στο πεδίο της μάχης.

«Αναπόφευκτη» η ανάπτυξη εκπαιδευτών

Μέχρι στιγμής, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται αρνητική σε κάτι τέτοιο, όμως ο στρατηγός Τσαρλς Κ. Μπράουν Τζούνιορ, επικεφαλής του Μεικτού Επιτελείου των αρχηγών του στρατού, δήλωσε χθες Πέμπτη ότι η ανάπτυξη εκπαιδευτών του ΝΑΤΟ μοιάζει αναπόφευκτη. «Θα φτάσουμε εκεί κάποια στιγμή», τονίζει.

Προς το παρόν, αναφέρει ο ίδιος, μια τέτοια προσπάθεια εντός της Ουκρανίας θα έθετε «μια ομάδα εκπαιδευτών του ΝΑΤΟ σε κίνδυνο» και κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγούσε στην απόφαση αξιοποίησης σημαντικών δυνάμεων αεράμυνας για την προστασία αυτών των εκπαιδευτών παρά των κρίσιμων ουκρανικών υποδομών κοντά στο πεδίο της μάχης.

Ο στρατηγός Μπράουν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ενώ βρισκόταν στο αεροπλάνο για να παραστεί σε συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ως μέλος του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν υποχρεωμένες –με βάση τη συνθήκη της Συμμαχίας– να βοηθήσουν στην άμυνα κατά οποιασδήποτε επίθεσης σε Δυτικούς εκπαιδευτές, οδηγώντας πιθανόν έτσι την αμερικανική πλευρά σε μια άμεση εμπλοκή στη σύγκρουση.

Η θέση του Μακρόν και άλλων Ευρωπαίων

Τον Φεβρουάριο, όμως, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί» σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αποστολής Δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ο Μακρόν συνέχισε μάλιστα να στηρίζει αυτή του την άποψη, ακόμη και αφότου ανώτεροι Αμερικανοί διπλωμάτες τού ζήτησαν να σταματήσει.

Η κυβέρνηση της Εσθονίας επίσης δεν αποκλείει την πιθανότητα αποστολής στρατευμάτων στη δυτική Ουκρανία, ώστε να αναλάβουν ρόλους μακριά από το μέτωπο των μαχών, κάτι που θα αποδέσμευε κάποιους Ουκρανούς στρατιώτες ώστε να μπορούν να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή. Τα παραπάνω δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του βαλτικού κράτους.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκραμπριέλιους Λαντσμπέργκις, υποστήριξε τη θέση του Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στον Guardian την περασμένη εβδομάδα. «Τα στρατεύματά μας εκπαίδευαν Ουκρανούς σε ουκρανικό έδαφος πριν από τον πόλεμο», είπε, προσθέτοντας ότι «η επιστροφή σε αυτή την παράδοση ίσως να είναι εφικτή».

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός στρατός έχει εκπαιδεύσει ουκρανικά στρατεύματα στην Πολωνία, τη Γερμανία και στις ΗΠΑ, αλλά η μετακίνησή του εκτός ουκρανικού εδάφους είναι χρονοβόρα διαδικασία.

Σημειώνεται ότι ο Λευκός Οίκος είναι αμετακίνητος στην απόφασή του να μη στείλει αμερικανικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων και εκπαιδευτών, σε ουκρανικό έδαφος, μια θέση που ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης επανέλαβε και χθες, Πέμπτη. Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον ζητεί και από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να απόσχουν από μια τέτοια απόφαση.

Ανάγκη για ταχύτερη εκπαίδευση

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πλέον ότι η εκπαίδευση που λαμβάνουν αυτή τη στιγμή οι ουκρανικές δυνάμεις δεν είναι επαρκής και πως χρειάζονται καλύτερη και γρηγορότερη εκπαίδευση, ώστε να αντιμετωπίσουν την προώθηση των ρωσικών δυνάμεων που αναμένεται αυτό το καλοκαίρι.

Πριν από τον πόλεμο, οι ΗΠΑ συνεισέφεραν σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ στο Γιαβορίβ της δυτικής Ουκρανίας, αλλά τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από εκεί στις αρχές του πολέμου.

Η εκπαίδευση από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους δεν είναι πάντα επιτυχής. Πριν από την ουκρανική αντεπίθεση πέρυσι το καλοκαίρι, Αμερικανοί στρατιώτες παρείχαν εκπαίδευση σε ουκρανικές μονάδες στη Γερμανία.

Ωστόσο, η εκπαίδευση στην αξιοποίηση αρμάτων μάχης, πυροβολικού και στρατευμάτων πεζικού με έναν συντονισμένο τρόπο είναι δύσκολη υπόθεση, ιδιαίτερα εντός ενός περιορισμένου χρονικού πλαισίου 12 εβδομάδων.

Τα πράγματα περιπλέκονται μάλιστα ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν ένα πεδίο μάχης πολύ διαφορετικό και σφοδρότερο συγκριτικά με εκείνα στα οποία έχουν βρεθεί οι αμερικανικές δυνάμεις τα τελευταία χρόνια.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η μεταφορά της εκπαίδευσης σε ουκρανικός έδαφος θα επέτρεπε στους Αμερικανούς εκπαιδευτές να συγκεντρώσουν ταχύτερα πληροφορίες για τις εξελίξεις στην πρώτη γραμμή της Ουκρανίας, κάτι που πιθανώς θα τους επέτρεπε να προσαρμόσουν κατάλληλα την εκπαίδευσή τους.

Ποιες πιθανότητες εξετάζονται

Τον περασμένο μήνα, το ΝΑΤΟ ζήτησε από τον στρατηγό Κρίστοφερ Τζ. Καβόλι, ανώτατο διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, να βρει έναν τρόπο ώστε η Συμμαχία να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ουκρανία, μετριάζοντας όμως τους κινδύνους. Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε την Τετάρτη ότι μια πιθανότητα θα ήταν η εκπαίδευση Ουκρανών στο Λβιβ, κοντά στα δυτικά σύνορα με την Πολωνία.

Η Ρωσία όμως έχει ήδη προβεί σε βομβαρδισμούς στο Λβιβ, ένας εκ των οποίων έλαβε χώρα πριν από μερικές εβδομάδες, όταν ρωσικοί πύραυλοι κρουζ έπληξαν κρίσιμες υποδομές στην περιοχή.

Κάποιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πάντως ότι ένας μεγάλος αριθμός νεοσύλλεκτων Ουκρανών μπορεί να σταλεί σε μεγάλα πεδία εκπαίδευσης στη Γερμανία και την Πολωνία.

Αυτό ωστόσο θα απαιτούσε τη μεταφορά των εν λόγω στρατευμάτων στην αμερικανική βάση εκπαίδευσης του Grafenwoehr της Γερμανίας, όπου θα διδάσκονταν περίπλοκους ελιγμούς που θα ενίσχυαν τις ικανότητές τους στον πόλεμο συνδυασμένων όπλων. Στη συνέχεια, θα έπρεπε να μεταφερθούν περίπου 1.600 χιλιόμετρα μέσω του Λβιβ και μετά στο Κίεβο, για να αναπτυχθούν ύστερα στις πρώτες γραμμές.

«Δεν θα έπρεπε να αποτελεί πλέον έκπληξη για κανέναν ότι τώρα που το ανθρώπινο δυναμικό βρίσκεται σε έλλειψη στο ουκρανικό μέτωπο, τα μέλη του ΝΑΤΟ και η ηγεσία της Συμμαχίας εξετάζουν το πώς θα παράσχουν ξανά βοήθεια στις πίσω γραμμές του μετώπου», αναφέρει η Εβελιν Φάρκας, πρώην ανώτερη αξιωματούχος του Πενταγώνου για την Ουκρανία, κατά την περίοδο της προεδρίας Ομπάμα.

Η προσέγγιση «fix it forward»

Άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία, εργάζονται για την τοποθέτηση αμυντικών εργολάβων στην Ουκρανία που θα βοηθήσουν στην κατασκευή και την επιδιόρθωση οπλικών συστημάτων πιο κοντά στη ζώνη των μαχών – αυτό που στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν περιγράψει ως την προσέγγιση «fix it forward».

Νυν και πρώην αμυντικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος επανεξετάζει πλέον την απαγόρευση της παρουσίας Αμερικανών αμυντικών εργολάβων στην Ουκρανία, παρότι ένας μικρός αριθμός εξ αυτών έχει ήδη βρεθεί εκεί, υπό την επίβλεψη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ώστε να εργαστούν πάνω σε συγκεκριμένα οπλικά συστήματα όπως οι πύραυλοι Patriot.

«Υπάρχει ένα στοιχείο συμμαχικής κακοδιαχείρισης στο γεγονός ότι παρέχουμε μεγάλες ποσότητες Δυτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, αλλά δεν τους δίνουμε τους πόρους για να τον συντηρήσουν», αναφέρει ο Αλεξάντερ Σ. Βίντμαν, απόστρατος αντισυνταγματάρχης και Αμερικανός βετεράνος γεννημένος στην Ουκρανία.

Πηγή: kathimerini.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης