Ενέργεια

Νορβηγικό fund ζητά από τη Shell περισσότερες λεπτομέρειες για την κλιματική πολιτική της (Reuters)

Νορβηγικό fund ζητά από τη Shell περισσότερες λεπτομέρειες για την κλιματική πολιτική της (Reuters)
Τον Μάρτιο, η Shell αναθεώρησε προς τα κάτω τον στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για το 2030
Το κρατικό επενδυτικό fund ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Νορβηγίας ζητά από τη Shell σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσίευσε σήμερα (17/5) να δώσει στους μετόχους της περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους αναθεωρημένους κλιματικούς στόχους της.

Σύμφωνα με το Reuters, το συγκεκριμένο fund, είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο, ενώ η Norges Bank Investment Management (NBIM), η οποία διαχειρίζεται το ταμείο, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Shell με ποσοστό 3,03%, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Τον Μάρτιο, η Shell αναθεώρησε προς τα κάτω τον στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για το 2030 και απέσυρε τον στόχο μείωσης της έντασης του άνθρακα για το 2035, επικαλούμενη τις προσδοκίες για ισχυρή ζήτηση φυσικού αερίου και την αβεβαιότητα σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση.

Ο ενεργειακός γίγαντας, ωστόσο, επιβεβαίωσε το σχέδιο για μείωση των εκπομπών σε καθαρό μηδενικό επίπεδο έως το 2050.

«Η στρατηγική της Shell για την ενεργειακή μετάβαση έχει αλλάξει υπό τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι διατηρεί επαρκώς τα βασικά στοιχεία ενός σχεδίου μετάβασης που είναι εναρμονισμένο με το Παρίσι», ανέφερε το fund στον ιστότοπό του, αναφερόμενο στη συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Ενθαρρύναμε τη Shell να προβεί σε πρόσθετες γνωστοποιήσεις στρατηγικής που θα μπορούσαν να μειώσουν την αβεβαιότητα σχετικά με την κατεύθυνση της εταιρείας στα μέσα της δεκαετίας του 2030», πρόσθεσε.

Ο ρόλος της Follow This

Σημαντική πίεση στη Shell για την δέσμευση στους κλιματικούς της στόχους ασκεί η μετοχική ομάδα Follow This, η οποία είναι γνωστή για τις οικολογικές της ανησυχίες.

Ένα ψήφισμα που έχουν υπογράψει 27 μέτοχοι της Shell, ανάμεσα στους οποίους πρωτοστατεί η Follow This, καλεί την εταιρεία να ευθυγραμμίσει τους μεσοπρόθεσμους στόχους της για τη μείωση του άνθρακα με τη Συμφωνία του Παρισιού, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών από τα καύσιμα που καίνε οι καταναλωτές της Shell.

Σε ανακοίνωσή της ενόψει της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, η διοίκηση Shell αναφέρθηκε στην ανάγκη για καταψήφιση του ψηφίσματος, λέγοντας ότι «είναι αντίθετο τόσο με τη χρηστή διακυβέρνηση όσο και με τα συμφέροντα των μετόχων ενώ έχει επίσης αρνητικές συνέπειες για τους πελάτες της».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης