Τελευταία Νέα

Κίνα: Φόρτιση μπαταρίας νατρίου σε 12 λεπτά

Κίνα: Φόρτιση μπαταρίας νατρίου σε 12 λεπτά

Ο σταθμός αποθήκευσης ενέργειας 10 MWh λειτουργεί από τις 11 Μαΐου - Aναμένεται να φτάσει σε συνολική ισχύ 100 MWh - Πάνω από 92%η απόδοση μετατροπής ενέργειας

Ο πρώτος μεγάλος σταθμός αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών ιόντων νατρίου της Κίνας είναι πλέον online, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας China Southern Power Grid Energy Storage.

Το κρατικό βοηθητικό πρόγραμμα λέει ότι χρησιμοποιεί κυψέλες μπαταρίας ιόντων νατρίου 210 Ah που φορτίζονται στο 90% σε 12 συναρπαστικά λεπτά. Το σύστημα περιλαμβάνει 22.000 κελιά.

Ο σταθμός Fulin τέθηκε σε λειτουργία στις 11 Μαΐου στο Nanning (πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής Guangxi Zhuang στη νότια Κίνα).

Η αρχική του χωρητικότητα αποθήκευσης λέγεται ότι είναι 10 μεγαβατώρες (MWh). Μόλις αναπτυχθεί πλήρως, ο Σταθμός αναμένεται να φτάσει σε συνολική ισχύ 100 MWh.

Μόλις το έργο φτάσει τις 100 MWh, θα μπορούσε να απελευθερώσει 73.000 MWh καθαρής ενέργειας κάθε χρόνο. Αυτό είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει 35.000 νοικοκυριά και να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 50.000 τόνους ετησίως.

Σε συνέντευξή του στην China Central Television, ο Gao Like (Διευθυντής στο υποκατάστημα Guangxi της China Southern Power Grid), είπε ότι η απόδοση μετατροπής ενέργειας του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών ιόντων νατρίου υπερβαίνει το 92%.

Είναι συγκρίσιμο με την απόδοση των κοινών συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών ιόντων λιθίου, στο 85-95%.

Ο Chen Man (ανώτερος μηχανικός στο China Southern Power Grid) είπε μέσω της South China Morning Post ότι μόλις η αποθήκευση ενέργειας μπαταρίας ιόντων νατρίου εισέλθει στο στάδιο ανάπτυξης μεγάλης κλίμακας, το κόστος της μπορεί να μειωθεί κατά 20-30%.

Συνέχισε ακόμα λέγοντας ότι:

«Οι μπαταρίες ιόντων νατρίου μεγάλης κλίμακας κερδίζουν δυναμική λόγω του χαμηλότερου κόστους και της αφθονίας πρώτων υλών σε σύγκριση με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Οι προκλήσεις με τις μπαταρίες ιόντων νατρίου ήταν η χαμηλότερη ενεργειακή πυκνότητα και η μικρότερη διάρκεια ζωής που μπορούν να περιορίσουν την απόδοση και τη μακροπρόθεσμη απόδοση σε εφαρμογές μεγάλης κλίμακας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης