Ενέργεια

«Άνοιγμα» της Rolls-Royce στους αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

«Άνοιγμα» της Rolls-Royce στους αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες
Οι SMR προβλέπεται να συναρμολογούνται από εκατοντάδες εργοστασιακές μονάδες, οι οποίες θα μεταφέρονται μετά στις εγκαταστάσεις και στη συνέχεια θα συναρμολογούνται «σαν τουβλάκια Lego»
Η Rolls-Royce υπέγραψε συμφωνία ύψους 15 εκατομμυρίων λιρών με το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ για τη δοκιμή κατασκευής μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR), στο τελευταίο βήμα προς την υλοποίηση της φθηνής πυρηνικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τη Telegraph, βάσει της συμφωνίας, ο βρετανικός κολοσσός θα κατασκευάσει τους πρώτους του SMR στο ερευνητικό κέντρο προηγμένης κατασκευής του πανεπιστημίου, ενώ στη συνέχεια θα επιχειρήσει να τους παράγει σε μεγάλους αριθμούς.

Η επένδυση χαιρετίστηκε από την Claire Coutinho, την υπουργό Ενέργειας του Ην. Βασιλείου, η οποία δήλωσε: «Οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες είναι το μέλλον της πυρηνικής τεχνολογίας και το κλειδί για τον τετραπλασιασμό της πυρηνικής ικανότητας της χώρας έως το 2050, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης επέκτασης των τελευταίων 70 ετών.

«Αυτή η εγκατάσταση κατασκευής SMR αξίας πολλών εκατομμυρίων λιρών θα είναι ιστορική για το Σέφιλντ - κάνοντας τη Χαλυβουργική Πόλη για άλλη μια φορά το σπίτι της παγκόσμιας πρωτοποριακής βιομηχανίας», πρόσθεσε.

Η διαδικασία της κατασκευής

Οι SMR προβλέπεται να συναρμολογούνται από εκατοντάδες εργοστασιακές μονάδες, οι οποίες θα μεταφέρονται μετά στις εγκαταστάσεις και στη συνέχεια θα συναρμολογούνται «σαν τουβλάκια Lego».

Στην αρχική φάση της συμφωνίας με το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, η Rolls θα επενδύσει 2,7 εκατ. λίρες για την παραγωγή τριών πρωτότυπων μονάδων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Εάν η εργασία αυτή είναι επιτυχής, η εταιρεία θα επενδύσει σε δεύτερη φάση περισσότερα από 15 εκατ. λίρες για την κατασκευή πρωτοτύπων για κάθε ένα από τα 15 είδη μονάδων που θα χρειαστούν σε ένα ολοκληρωμένο SMR.  

Οι δηλώσεις

Η Victoria Scott, επικεφαλής μηχανικός παραγωγής της Rolls-Royce SMR, δήλωσε: «Η Rolls-Royce SMR είναι μια εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση των μονάδων.

«Η επένδυσή μας για τη δημιουργία αυτής της εγκατάστασης και την κατασκευή πρωτότυπων μονάδων αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο για την επιχείρησή μας», συμπλήρωσε.

Ο καθηγητής Koen Lamberts, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Sheffield, δήλωσε: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι που η Rolls-Royce SMR επέλεξε να εγκαταστήσει την εγκατάσταση ανάπτυξης μονάδων στο ερευνητικό μας κέντρο».

Ο Oliver Coppard, δήμαρχος του South Yorkshire, δήλωσε: «Η ανακοίνωση αυτή εδραιώνει τη θέση του South Yorkshire ως το κορυφαίο μέρος για την κατασκευή μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, μιας τεχνολογίας αιχμής που θα αποτελέσει βασικό μέρος της παγκόσμιας μετάβασης στην καθαρή ενέργεια».

Οι SMR θεωρούνται η τεχνολογία αιχμής για την αναβάθμιση της πυρηνικής βιομηχανίας λόγω της αρθρωτής κατασκευής τους.

Θεωρητικά, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κατασκευάζονται ταχύτερα από τους παραδοσιακούς, μεγάλης κλίμακας πυρηνικούς σταθμούς και επίσης σημαντικά φθηνότερα - παρέχοντας αποτελεσματικότητα για όλη την παραγωγή σε κλίμακα.

Το κόστος

Η Rolls έχει δηλώσει προηγουμένως ότι κάθε SMR θα κοστίζει περίπου 2 δισ. λίρες και θα παράγει περίπου 470 MW ηλεκτρικής ενέργειας.

Για λόγους σύγκρισης, το Hinkley Point C προβλέπεται επί του παρόντος να κοστίσει έως και 35 δισ. λίρες και θα αποδώσει 3,3 GW.

Με βάση τους τρέχοντες προϋπολογισμούς και τις προβλέψεις, κάθε 100 MW ενέργειας που παράγονται από έναν SMR θα παραδίδονται με λιγότερο από το μισό κόστος της αντίστοιχης ενέργειας που προέρχεται από το Hinkley.

Ωστόσο, η τεχνολογία παραμένει ακόμα άνευ δοκιμής.

Η δοκιμή των τεχνικών κατασκευής στο Σέφιλντ γίνεται καθώς η Rolls εξετάζει διάφορες τοποθεσίες για ένα μελλοντικό εργοστάσιο που θα κατασκευάζει μονάδες SMR.

Η εταιρεία έχει καταρτίσει έναν κατάλογο με τοποθεσίες που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το International Advanced Manufacturing Park στα περίχωρα του Sunderland, το Teesworks στο Redcar και το βιομηχανικό πάρκο Gateway στο Deeside της Ουαλίας.

Αρχικά, η εταιρεία σκόπευε επίσης να κατασκευάσει και ένα εργοστάσιο κατασκευής δοχείων βαριάς πίεσης, το οποίο θα προμήθευε ένα άλλο κρίσιμο εξάρτημα για τους SMR της, ωστόσο η Telegraph αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι το σχέδιο αυτό έχει πλέον ακυρωθεί, λόγω των καθυστερήσεων στο διαγωνισμό σχεδιασμού SMR της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο διαγωνισμός - που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από την κυβέρνηση το 2015 - έχει επανειλημμένα αναβληθεί, με τους νικητές να μην αναμένεται τώρα να ανακοινωθούν πριν από το καλοκαίρι.

Αυτό σημαίνει ότι η Rolls θα αγοράζει πλέον τα βαριά δοχεία πίεσης για τους SMR της από τρίτο προμηθευτή.

Η εταιρεία δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να αναβιώσει το σχέδιό της για ένα εργοστάσιο κατασκευής δοχείων βαρέως τύπου κάποια στιγμή στο μέλλον, εάν διαμορφώσει ένα υγιές δίκτυο παραγγελιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης