Ενέργεια

Η βιομηχανία της ΕΕ θα ανταγωνιστεί με επιδοτήσεις τις ΗΠΑ και την Ασία

Η βιομηχανία της ΕΕ θα ανταγωνιστεί με επιδοτήσεις τις ΗΠΑ και την Ασία

Οι αυστηροί κανόνες του δημόσιου προϋπολογισμού περιορίζουν τις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως υποστήριξαν αναλυτές στο Montel - Το υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει λύση

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία ενέργειας απαιτεί επιδοτήσεις για να ανταπεξέλθει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό έχοντας ως δεδομένο το συγκριτικά υψηλό ενεργειακό κόστος της περιοχής σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Ασία.

Τη συγκεκριμένη αποκάλυψη έκαναν πρόσφατα βιομηχανικοί αναλυτές στην ιστοσελίδα Montelnews.com.

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, σίγουρα παίζει ρόλο και η αύξηση των τιμών λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Για τη μεταβολή της ίσως καθοριστική να είναι η εκμετάλλευση του υδρογόνου.

«Πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης σε συγκεκριμένους τομείς θα ήταν καλή ιδέα, αποφεύγοντας τα γενικά προγράμματα του παρελθόντος.

Οι στρατηγικά σημαντικές και ανταγωνιστικές βιομηχανίες θα πρέπει να λάβουν επιδοτήσεις, καθώς και αυτές που προσθέτουν αξία διατηρώντας την παραγωγή εντός της ΕΕ», δήλωσε ο Alberto Rizzi (ερευνητής στο ECFR Rome).

 

Αιτίες μη ανταγωνιστικότητας

Το τρέχον περιβάλλον ήταν ιδιαίτερα προβληματικό για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες δεδομένης της φθίνουσας ζήτησης.

«Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Η Κίνα έχει άνθρακα, οι ΗΠΑ πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ η ΕΕ δεν έχει τίποτα.

Οι αυστηροί κανόνες του δημόσιου προϋπολογισμού περιορίζουν τις επιδοτήσεις της ΕΕ, επομένως είναι ένα αδύνατο δίλημμα», είπε ο Sergio Giraldo (ανεξάρτητος σύμβουλος ενέργειας) στο Montel.

Αν και οι τιμές έχουν μειωθεί κάπως πρόσφατα, η Ευρώπη έχει υποστεί εξαιρετικά υψηλές τιμές ενέργειας από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και τις επακόλουθες συνέπειες.

 

Ο ανταγωνισμός θα επιτευχθεί με αλλαγές

Με την τρέχουσα κατάσταση είναι δύσκολο να δούμε τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες να μπορούν (για άλλη μια φορά), να ανταγωνίζονται όσον αφορά τις εισροές ενέργειας έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας, σύμφωνα με τη γνώμη του Francesco Sassi.

«Η εξόρυξη φυσικού αερίου της ΕΕ ήταν περιορισμένη και η παραγωγή ηλιακών πάνελ μετατοπίστηκε σε χώρες εκτός του μπλοκ που ήταν πιο ελκυστικές όσον αφορά το κόστος και την πολιτική υποστήριξη», είπε ο αναλυτής της «δεξαμενής σκέψης» RIE στο Montel.

Σύμφωνα με τον Luigi Crema (Διευθυντής της μονάδας πράσινης ενέργειας του Ιδρύματος Bruno Kessler), ένας τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη θα μπορούσε να δημιουργήσει ευεργετικές συνθήκες για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης εισαγωγών υδρογόνου από χώρες όπως η Βόρεια Αφρική.

Σε πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ομάδας G7 των βιομηχανικών χωρών, ο Φατίχ Μπιρόλ (Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας) υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι επιλεκτική όσον αφορά στην υποστήριξη.

«Θα μπορούσε να επιδοτήσει ορισμένες επιχειρήσεις, αλλά έπρεπε να αφήσει άλλες να φύγουν», είπε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης