Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Shell επενδύει σε ενεργειακές λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα

Η Shell επενδύει σε ενεργειακές λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα

Η πασίγνωστη εταιρεία καυσίμων δίνει δισεκατομμύρια δολάρια για τη μετάβασή της στο «καθαρό» μηδέν

Όσο παράξενο και αν φαίνεται η Shell (σπουδαία εταιρεία καυσίμων) έχει προοδεύσει στην προσπάθειά της για να μετατραπεί σε ενεργειακή επιχείρηση καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.


Τρανό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη επένδυσή της σε βραζιλιάνικο έργο υδρογόνου.

Το 2023 ο ενεργειακός γίγαντας Shell με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, διοχέτευσε 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην ατζέντα της για την ενεργειακή μετάβαση, ενώ συνεχίζει να χρηματοδοτεί έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή ασφάλεια και τη βιωσιμότητα.

 

Τα στοιχεία που δείχνουν την πρόοδο στην ενεργειακή μετάβαση

Με τη «Στρατηγική της Shell Energy Transition 2024» (αντιπροσωπεύει την πρώτη ενημέρωση για την ενεργειακή μετάβαση του παίκτη του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2021), η εταιρεία παρέχει πληροφορίες για την πρόοδο που σημείωσε στο δρόμο για τη μετατροπή της σε μια ενεργειακή επιχείρηση καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, σύμφωνα με τη στρατηγική της να προσφέρει περισσότερη αξία με λιγότερες εκπομπές.

Ενώ στοχεύει να παρουσιάσει τα βήματα που έγιναν για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της, η Shell υπογραμμίζει ότι εστιάζει σε τομείς ανταγωνιστικής ισχύος και επενδύει όχι μόνο 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενεργειακές λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα μεταξύ 2023 και τέλους 2025, αλλά και σε πετρέλαιο και παραγωγή φυσικού αερίου με χαμηλότερες εκπομπές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του σήμερα, δίνοντας παράλληλα χείρα βοηθείας στην οικοδόμηση του ενεργειακού συστήματος χαμηλών εκπομπών άνθρακα του μέλλοντος.

Κατά τη διάρκεια του 2023, η εταιρεία διέθεσε 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, τα βιοκαύσιμα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το υδρογόνο και τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS), τα οποία λέγεται ότι συμπληρώνουν τις επενδύσεις της εταιρείας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

 

Επίτευξη στόχων - Η διαφορά σε σχέση με το 2016

Η κολοσσιαία εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου πέτυχε τον καθαρό στόχο της για την ένταση άνθρακα, καλύπτοντας τις εκπομπές GHG Scope 1, 2 και 3, για 3η συνεχόμενη χρονιά, με μείωση 6,3% σε σύγκριση με το 2016.

Δεδομένου ότι η Shell έχει θέσει ως στόχο να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050 από τις δραστηριότητές της και τα ενεργειακά προϊόντα που πουλά, η εταιρεία αναφέρει ότι το 2023 της επέτρεψε να προχωρήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου, χάρη στην επίτευξη περισσότερων από 60 έως το τέλος του έτους % του στόχου της να μειώσει στο μισό τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) του Πεδίου 1 και 2 από τις δραστηριότητές της έως το 2030, σε σύγκριση με το 2016.

Επιπλέον, η εταιρεία διευκρινίζει ότι περίπου το 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την καύση το 2023 σημειώθηκαν σε εγκαταστάσεις χωρίς υποδομή για τη δέσμευση του αερίου, παρόμοια με το 2022. Ωστόσο, η συνολική καύση της εταιρείας μειώθηκε σε 2,8 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e) το 2023 από 3 εκατομμύρια τόνους CO2e το 2022.

 

Επένδυση της Shell σε βραζιλιάνικο έργο υδρογόνο

Πρόσφατα, ο ενεργειακός «τιτάνας» της Βρετανίας έκανε μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων σε ένα βραζιλιάνικο τεχνολογικό έργο έρευνας και ανάπτυξης που δοκιμάζει υδρογόνο σε κινητήρες ντίζελ σε πλοία πλοίων, όπως γεωτρήσεις και δεξαμενόπλοια, για να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σηκώνοντας τα μανίκια μαζί με τους Ocyan και LZ. Η Energia, η επιχειρηματική μονάδα της Protium Dynamics, για την απανθρακοποίηση των υπεράκτιων δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιο των βασικών της πεποιθήσεων για το ενεργειακό σύστημα, η ευρωπαϊκή πετρελαϊκή εταιρεία τονίζει ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης του άνθρακα στη βιομηχανία. Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία αναμένει ότι το πετρέλαιο θα συνεχίσει να διαδραματίζουν ρόλο στις μεταφορές, με την αύξηση της ζήτησης να επιβραδύνεται με την πάροδο του χρόνου.


Επενδύσεις της Shell σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο με επίκεντρο το LNG

Πέρυσι, η Shell διέθεσε περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου με επίκεντρο το LNG, αθροίζοντας δυνητικά πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά έως το 2030.

«Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μας βοηθά να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα στα εργοστάσια LNG χρησιμοποιώντας πληροφορίες από αισθητήρες για τον υπολογισμό των πιο αποτελεσματικών ρυθμίσεων για τον εξοπλισμό. Σε μία εγκατάσταση LNG, εκτιμούμε ότι αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 340.000 τόνους ετησίως. Χρησιμοποιήσαμε αυτές τις τεχνολογίες αυτοματισμού και βελτιστοποίησης για να μειώσουμε τις εκπομπές σε πολλαπλές εγκαταστάσεις LNG», δήλωσε ο ενεργειακός «γίγαντας» με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, η Shell είναι πεπεισμένη ότι τα μόρια χαμηλών εκπομπών άνθρακα και η ανανεώσιμη ενέργεια θα στηρίξουν το μελλοντικό ενεργειακό σύστημα, αναμένοντας λύσεις μείωσης του άνθρακα και αφαίρεσης που θα χρειαστούν ώστε ο κόσμος να επιτύχει το καθαρό μηδέν, καθώς εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο για την ενεργειακή ασφάλεια.

 

Επενδύσεις της Shell στο LNG

Ο ενεργειακός κολοσσός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ανένδοτος ότι το LNG συμβάλλει στην παροχή ασφαλούς ενέργειας, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα αντί του άνθρακα για την ενέργεια και τη βιομηχανία και παρέχοντας σταθερότητα στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας παράλληλα με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια.

Σύμφωνα με αυτό, η εταιρεία σχεδιάζει να αναπτύξει τις δραστηριότητές της στο LNG κατά ένα αναμενόμενο 20-30% έως το 2030 και να συνεχίσει να περιορίζει την ένταση του άνθρακα στις δραστηριότητές της.

«Στοχεύουμε να πρωτοστατήσουμε στην ενεργειακή μετάβαση, όπου μπορούμε να συνδυάσουμε ανταγωνιστικές δυνάμεις με ισχυρή ζήτηση πελατών και υποστήριξη από τις κυβερνήσεις, όπως στον τομέα των μεταφορών», υπογράμμισε η Shell.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης