Τελευταία Νέα

Κρίσιμες για τις ΑΠΕ οι βρετανικές εκλογές

Κρίσιμες για τις ΑΠΕ οι βρετανικές εκλογές

Η REA ζητάει από τα πολιτικά κόμματα να παρουσιάσουν σχέδια που θα οδηγήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο σε βιώσιμο ενεργειακό μέλλον και δηλώνει  έτοιμη να συνεργαστεί με αυτά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας

Σχετικά Άρθρα
Η ανακοίνωση του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ για διεξαγωγή εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 4 Ιουλίου, έδωσε την ευκαιρία ή την αφορμή στον Σύνδεσμο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Καθαρής Τεχνολογίας (REA) της χώρας να ζητήσει από όλα τα πολιτικά κόμματα να συμπεριλάβουν στην προεκλογική τους ατζέντα (και μάλιστα ως βασικό θέμα) προγράμματα για την ενεργειακή μετάβαση.

 

Η εκλογική αναμέτρηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια κρίσιμη ευκαιρία για να τεθεί στο προσκήνιο η φιλοδοξία της χώρας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), σύμφωνα με εμπορικές ομάδες που αντιδρούν στην απόφαση του Σούνακ να προκηρύξει εθνική ψηφοφορία στις 4 Ιουλίου.

H ομοσπονδία ΑΠΕ και Καθαρής Τεχνολογίας (REA) δήλωσε ότι δεσμεύεται να θέσει την ενεργειακή μετάβαση στην πρώτη γραμμή της επερχόμενης πολιτικής εκστρατείας.

«Η REA καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα να παρουσιάσουν ισχυρά, εφαρμόσιμα σχέδια που θα οδηγήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο προς ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον», ανέφερε μετά την ανακοίνωση των εκλογών από τον Συντηρητικό Πρωθυπουργό στην Ντάουνινγκ Στριτ το βράδυ της Τετάρτης 22/5.

Το μέλλον της χερσαίας αιολικής ενέργειας στην Αγγλία είναι πιθανό να είναι βασικό ζήτημα για τον κλάδο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Τα νέα χερσαία αιολικά πάρκα έχουν ουσιαστικά απαγορευτεί από τότε που θεσπίστηκαν κυβερνητικοί κανόνες το 2015 για να καταστήσουν τον σχεδιασμό σχεδόν αδύνατο να εξασφαλιστεί.

 

Άνοιγμα της REA στα κόμματα

Ο τομέας των ΑΠΕ είναι επίσης πιθανό να αναζητήσει διαβεβαιώσεις για το μέλλον των ηλιακών πάρκων εν μέσω συνεχιζόμενης αναταραχής από κάποιους στο Συντηρητικό Κόμμα σχετικά με τη χρήση γεωργικής γης υψηλής ποιότητας, ενώ είναι επίσης πιθανό να επιδιωχθούν αλλαγές στο σύστημα Συμβάσεων για τη διαφορά.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλα τα πολιτικά κόμματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και τη μελλοντική κυβέρνηση για να εφαρμόσουμε αυτά τα σχέδια, διασφαλίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ηγέτης στην καινοτομία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», πρόσθεσε η REA.

Ο Rollo Maschietto (Διευθυντής δημοσίων υποθέσεων της REA), πρόσθεσε:

«Οι επερχόμενες εκλογές είναι μια κομβική στιγμή για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επόμενη κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις που θα καθορίσουν εάν θα επιτύχουμε τους καθαρούς μηδενικούς στόχους μας ή θα υπολείπονται.

Ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η διαρκής ενεργειακή ασφάλεια και ένα οικονομικό ενεργειακό σύστημα είναι να τερματίσουμε την εξάρτησή μας από πτητικά εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, μεταβαίνοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καθαρές τεχνολογίες.

Χάρη στα μέλη μας έχει αναπτυχθεί ο ευρύτερος τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα, παρέχοντας παράλληλα περισσότερη αξία, ανθεκτική ενεργειακή ασφάλεια και αναπτύσσοντας την οικονομία. Αυτές οι εκλογές είναι μια ευκαιρία για τους ψηφοφόρους να δώσουν προτεραιότητα στη δράση για το κλίμα και για τους πολιτικούς να δείξουν τη δέσμευσή τους για ένα πιο πράσινο μέλλον».

 

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Αντιδρώντας στην προεκλογική ανακοίνωση, ο ηγέτης των Εργατικών Keir Starmer επέλεξε το σχέδιο του κόμματος να ιδρύσει την κρατική ενεργειακή εταιρεία Great British Energy.

Είπε ότι το κόμμα του θα προσφέρει μια ευκαιρία για αλλαγή και σταθερότητα.

Το Κόμμα των Πρασίνων δήλωσε ότι χαιρετίζει τις Γενικές Εκλογές ως την ευκαιρία για τους ψηφοφόρους να επιλέξουν ελπίδα και πρακτικές λύσεις στις κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η Carla Denyer (συναρχηγός και υποψήφια βουλευτής για το Bristol Central) είπε:

«Επιτέλους. Αυτή είναι η στιγμή που η χώρα περίμενε, δηλ. την ευκαιρία να ψηφίσει για ένα διαφορετικό όραμα για το τι μπορεί να είναι η χώρα μας. Καλούμε τους ψηφοφόρους να εκλέξουν στο τουλάχιστον 4 Πράσινοι βουλευτές στο Κοινοβούλιο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης