Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Σε υψηλά τριών μηνών οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος παρά την μειωμένη ζήτηση

Σε υψηλά τριών μηνών οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος παρά την μειωμένη ζήτηση
Σε νέα υψηλά φτάνει η τιμή του στην Αυστραλία
Αύξηση των αποθεμάτων και πτώση της ζήτησης είναι η εικόνα που εμφανίζει το σιδηρομετάλλευμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το News.com ενάντια σε όλες τις προσδοκίες, οι τιμές του κατάφεραν με κάποιο τρόπο να φτάσουν σε νέο υψηλό τριών μηνών αυτή την εβδομάδα.

Και ενώ οι αναλυτές αναρωτιούνται πότε θα κορυφωθεί αυτό το ανοδικό σερί, οι επενδυτές συνεχίζουν να ποντάρουν στην ελπίδα ότι οι νέες κινήσεις της κινεζικής κυβέρνησης για τη στήριξη της καταρρέουσας αγοράς ακινήτων της χώρας θα δώσουν νέα πνοή στα παγωμένα κατασκευαστικά έργα.

Όπως και με τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες τόνωσης, αυτό θα αυξήσει τη ζήτηση για χάλυβα.

Τα τεράστια κινεζικά αποθέματα

Ωστόσο, τα λιμάνια της Κίνας διαθέτουν ήδη τεράστια αποθέματα (147,4 εκατομμύρια τόνους) του σιδηρομεταλλεύματος που είναι βασικό συστατικό του χάλυβα, μαζί με αυξανόμενα αποθέματα αλουμινίου, χαλκού, κοβαλτίου, ψευδαργύρου και ορυκτών σπάνιων γαιών.

Το για ποιον ακριβώς λόγο είναι αντικείμενο πολλών εικασιών. Υπάρχει όμως πραγματικά ανάγκη για περισσότερο σιδηρομετάλλευμα;

Οι traders στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων Dalian της Κίνας (DCE) έτσι φαίνεται να πιστεύουν.

Αυτή την εβδομάδα, οι προθεσμιακές συναλλαγές έφτασαν τα 127,22 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο, αφού η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα διοχετεύσει 138 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στον τομέα των ακινήτων, θα χαλαρώσει τις απαιτήσεις για προκαταβολές ενυπόθηκων δανείων και θα μειώσει τα επιτόκια.

Ο οργανισμός που ελέγχεται από το Κινεζικό «Κομμουνιστικό» Κόμμα δήλωσε επίσης ότι οι επαρχιακές κυβερνήσεις - οι οποίες συνέβαλαν στην πρόκληση της κρίσης επιτρέποντας κερδοσκοπικές συμφωνίες γης - είχαν λάβει εντολή να αγοράσουν «ορισμένα» συγκροτήματα διαμερισμάτων που έμειναν ημιτελή λόγω έλλειψης οικονομικής ρευστότητας των κατασκευαστών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης