Ενέργεια

Η Ασία θα ξεπεράσει την Ευρώπη στη ζήτηση LNG μέχρι το χειμώνα

Η Ασία θα ξεπεράσει την Ευρώπη στη ζήτηση LNG μέχρι το χειμώνα
Οι τιμές του JKM σημείωσαν άλμα την περασμένη εβδομάδα λόγω της ισχυρής ζήτησης στην Ασία εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών και διακοπών λειτουργίας
Οι Ασιάτες αγοραστές θα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ την Ευρώπη στη ζήτηση LNG τουλάχιστον μέχρι το χειμώνα, δήλωσαν αναλυτές στο Montel.

Η διαφορά μεταξύ του ευρωπαϊκού συμβολαίου αναφοράς για το φυσικό αέριο του πρώτου μήνα στο ολλανδικό TTF και της κύριας τιμής αναφοράς για το LNG στην Ασία στο JKM θα ευνοήσει την Ασία κατά μέσο όρο κατά 1,20 δολ/MMbtu το τρίτο τρίμηνο, με βάση τις προβλέψεις της Energy Aspects.

Αυτή είναι περίπου η ίδια διαφορά που ισχύει επί του παρόντος για τις τιμές του τρίτου τριμήνου μεταξύ του TTF και του JKM, σύμφωνα με τους τελευταίους αριθμούς διακανονισμού.

«Δεν βλέπω ότι θα έρθει η περίοδος όπου το TTF θα είναι υψηλότερο από το JKM», δήλωσε ο Olumide Ajayi, ανώτερος αναλυτής LNG στην LSEG.

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Οι αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ ήταν την τελευταία φορά γεμάτες σε ποσοστό 68,5%, 1,4 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe, διευκολύνοντας έτσι την πίεση για αναπλήρωση των ποσοτήτων ενόψει του χειμώνα.

Η ΕΕ στοχεύει να φτάσει στο 90% της πλήρους αποθήκευσης μέχρι την 1η Νοεμβρίου, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι θα ξεπεράσει τα επίπεδα αυτά ήδη από τα τέλη του καλοκαιριού, όπως πέρυσι.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο TTF υποχώρησε την Παρασκευή για να διαμορφωθεί τελευταία στα 34,12 ευρώ/MWh (10,84 δολ/MMbtu) μετά από το εβδομαδιαίο ράλι που είδε τις τιμές να σημειώνουν υψηλό από την αρχή του έτους.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο LNG της Ασίας, τώρα για τον Ιούλιο, διαμορφώθηκε την Παρασκευή επίσης ελαφρώς χαμηλότερα, στα 11,94 δολ/MMbtu, μετά από υψηλό πέντε μηνών την Πέμπτη.

Για τα spreads

Ωστόσο, τα θεμελιώδη μεγέθη δείχνουν ότι το spread θα μπορούσε να είναι στενότερο. «Με βάση την ισορροπία μας, πιστεύουμε ότι τα spreads είναι υπερτιμημένα», δήλωσε ο Min Na, επικεφαλής της Asia LNG στην Energy Aspects.

Οι τιμές του JKM σημείωσαν άλμα την περασμένη εβδομάδα λόγω της ισχυρής ζήτησης στην Ασία εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών και διακοπών λειτουργίας.

«Αλλά ακόμη και με τις μη προγραμματισμένες διακοπές λειτουργίας, νομίζω ότι το ράλι στο JKM-TTF εξακολουθεί να είναι υπερβολικό», δήλωσε ο Na.

Τέλος, σημειώνεται ότι η προειδοποίηση της αυστριακής OMV την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει τις υπόλοιπες εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θεωρείται ένας ανοδικός παράγοντας που μείωσε τα spreads.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης