Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί η ιταλική αγορά ΑΠΕ έχει ισχυρές προοπτικές για την Μυτιληναίος

Γιατί η ιταλική αγορά ΑΠΕ έχει ισχυρές προοπτικές για την Μυτιληναίος
Η Ιταλία αποτελεί στρατηγική αγορά για την Μυτιληναίος  που έχει λάβει ήδη σημαντικές θέσεις και αναπτύσσει ώριμα έργα
Σχετικά Άρθρα

Εξαιρετική προοπτική παρουσιάζει η αγορά των ΑΠΕ της Ιταλίας για την Μυτιληναίος καθώς διαθέτει ήδη έργα που ξεπερνούν τα 1,8 GW που θα ξεκινήσουν την κατασκευή το αργότερο μέσα στους επόμενους 24 μήνες για το σύνολο τους και έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης . Από αυτά ένα πρώτο τμήμα της τάξης των 146 ΜW  βρίσκεται ήδη σε φάση κατασκευής.

Η αγορά της Ιταλίας καθυστέρησε να ανοίξει και οι άδειες προχωρούν με σχετικά αργούς ρυθμούς που ξεπερνούν και τα επτά έτη.
Αποτελέσμα αυτού ήταν ο Πρόεδρος της ΑRERA κ. Stefano Saglia να εξαγγείλει χθες κατά την εκδήλωση που έκανε ο Όμιλος Μυτιληναίου για τα πέντε χρόνια παρουσίας του στη γειτονική χώρα, δημοπρασίες με έναρξη τιμών 84 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα φωτοβολταϊκά και 93 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα αιολικά, οι οποίες θα αναπροσαρμόζονται αναλόγα με την πορεία του πληθωρισμού. Οι τιμές αυτές οι οποίες είναι ιδιαίτερα συμφέρουσες δικαιολογούνται απο τις ιδιομορφίες της ιταλικής αγοράς.

Παράλληλα κατά την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος είχε συνάντηση με τον  Αντιπρόεδρο  και επικεφαλής στρατηγικής της ιταλικής ΤΕΡΝΑ ( διαχειριστή)  Francesco Del Pizzo με τον οποίο ο όμιλος έχει ήδη συνάψει στρατηγικές συμφωνίες.

Τα δομικά χαρακτηριστικά της ιταλικής αγοράς οδηγούν σε διατήρηση υψηλών ενεργειακών τιμών καθώς η ταχύτητα εκτέλεσης των έργων ΑΠΕ απαιτεί σημαντικές προϋποθέσεις όπως μια από αυτές είναι η εξαγορά των οικοπέδων όπου κατασκευάζονται τα έργα.


Χαρτοφυλάκιο 180 έργων δυναμικότητας 3,59 GW από την MYTILINEOS Energy & Metals στην Ιταλία


Η MYTILINEOS Energy & Metals (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA, ADR: MYTHY US) στοχεύει στην ανάπτυξη βιώσιμης ενέργειας στην ιταλική αγορά με ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει περισσότερα από 180 έργα συνολικής δυναμικότητας 3,59 GW, καθώς και επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση ενέργειας. Τα σχέδιά της ανακοίνωσε η Εταιρεία κατά την παρουσίαση που έκανε στο Μιλάνο σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 27 Μαΐου με αφορμή τα εγκαίνια των νέων κεντρικών γραφείων της στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μίλησε για την στρατηγική της πολυεθνικής και το σχέδιο ανάπτυξής της στην Ιταλία, όπου πλέον η εταιρεία πρωταγωνιστεί στο μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα και της ενεργειακής μετάβασης.

Στην εκδήλωση, το δικό του μήνυμα έστειλε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Alessandro Morelli, ενώ μίλησαν ακόμα για τον ιταλικό ενεργειακό κλάδο ο Επίτροπος της ARERA Stefano Saglia, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Althesys, Καθηγητής Alessandro Marangoni και ο Αντιπρόεδρος της Περιφέρειας της Λομβαρδίας, Marco Alparone.

Σήμερα, η MYTILINEOS είναι παρούσα στην Ιταλία με έργα κυρίως ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως η Σικελία, η Σαρδηνία, η Καλαβρία, η Καμπανία, το Βένετο, το Λάτσιο, η Ρομάνα και η Αμπρούτσο, με συνολικό χαρτοφυλάκιο 180 έργων με δυναμικότητα 3,59 GW.

Συγκεκριμένα, το χαρτοφυλάκιο της MYTILINEOS στην Ιταλία περιλαμβάνει

  • 2,4 GW φωτοβολταϊκών έργων, με μέση χωρητικότητα ανά έργο 30 MW
  • 873 MW έργων αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένου ενός σταθμού 8 MW στη Χερεμούλε (Σαρδηνία) που ήδη λειτουργεί στο πλαίσιο του "Διαγωνισμού Ταχείας Εφεδρείας"
  • 84 MW ready to build (RTB)
  • 310 MW που αποτελούνται από αιολικά πάρκα στην Σαρδηνία, την Βασιλικάτα και το Μολίζε
  • μία μονάδα «πράσινου» υδρογόνου 35 MW στον Τάραντα που έχει ήδη λάβει θετική γνωμοδότηση.

 Που επικεντρώθηκε ο Ε. Μυτιληναίος

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος, δήλωσε: «Η Ιταλία αποτελεί στρατηγική αγορά για την MYTILINEOS χάρη στη γεωγραφική της θέση στο κέντρο της Μεσογείου. Η χώρα λειτουργεί ως πύλη προς άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ παράλληλα οι γεωγραφικοί και κλιματικοί παράγοντες καθιστούν την Ιταλία ιδανική τοποθεσία για την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών ενέργειας και του δικτύου μεταφοράς που βρίσκεται σε εξέλιξη καθιστά δυνατή την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα. Επιπλέον, η Ιταλία είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης με σημαντική ζήτηση για ενέργεια και παράδοση στον τομέα της τεχνολογικής καινοτομίας».

Επενδύοντας στην επιτυχημένη πορεία της στις διεθνείς αγορές και μέσα από μια στρατηγική ανάπτυξης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που βασίζεται στις συνέργειες, την καινοτομία και τις στρατηγικές συνεργασίες, η MYTILINEOS στοχεύει στην περαιτέρω επέκταση της παρουσίας της, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της και τις νέες ευκαιρίες που προκύπτουν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στην Ιταλία, η MYTILINEOS επιδιώκει να συνδράμει στους φιλόδοξους στόχους της χώρας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσα από την απόκτηση και ανάπτυξη έργων ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Παράλληλα, προτίθεται να εδραιώσει τη θέση της μέσω νέων τεχνολογιών, όπως τα συστήματα μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας (BESS) και το υδρογόνο. Επιπλέον, η MYTILINEOS στοχεύει να κυριαρχήσει στην ιταλική αγορά PPAs διαδραματίζοντας ολοένα και πιο στρατηγικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.

«Η παροχή ολοκληρωμένων λύσεων ενέργειας αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για την ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών. Η MYTILINEOS επεκτείνει τις υπηρεσίες της στην ενεργειακή απόδοση, την "έξυπνη" εξοικονόμηση ενέργειας, τα ψηφιακά προϊόντα, τη συνδεσιμότητα συσκευών Internet of Things (IoT), καθώς και τη διαχείριση, τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό κτιρίων», πρόσθεσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.


Η κα. Βίβιαν Μπουζάλη Chief Corporate and Communication Officer ανέφερε  ότι ο στόχος του ομίλου είναι να παίξει ρόλο - κλειδί στην ιταλική αγορά προσφέροντας την πλήρη υποστήριξη ενός καθετοποιημένου παρόχου στη διαδικασία της πράσινης μετάβασης. Ακόμα να απαντήσει στο κρίσιμο ενεργειακό τρίλλημα που απασχολεί βαθιά την Ελλάδα και την Ιταλία: ασφάλεια, βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα. Αυτό ταιριάζει με την παγκόσμια στρατηγική της Μυτιληναίος που επικεντρώνεται στην καινοτομία, την διασπορά δραστηριοτήτων και τις στρατηγικές συμμαχίες.


Η Mytilineos αναμένεται επίσης να αλλάξει τον τίτλο της και θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα κατά την γενική της συνέλευση.  

ιταλια_2_1.png


ιταλια_1.png
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης