Ενέργεια

Η ΕΕ χρειάζεται κοινό σχέδιο για τη κατάργηση του ρωσικού αερίου (Montel)

Η ΕΕ χρειάζεται κοινό σχέδιο για τη κατάργηση του ρωσικού αερίου (Montel)
Οι κυρώσεις σε επίπεδο ΕΕ πρέπει να εγκριθούν και από τις 27 χώρες μέλη πριν εφαρμοστούν
Σχετικά Άρθρα
Η ΕΕ χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, οδικό χάρτη και χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή διακοπή των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2027, σύμφωνα με τους υπουργούς Ενέργειάς της.

«Υπήρξε απόλυτη ομοφωνία στο ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερο και βαθύτερο συντονισμό για να ανεξαρτητοποιηθούμε πραγματικά από τη Ρωσία», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Ενέργειας Tinne Van der Straeten στους δημοσιογράφους αργά το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Montel, oρισμένοι υπουργοί μίλησαν επίσης για τον πιθανό αντίκτυπο στην ασφάλεια του εφοδιασμού, τις μακροπρόθεσμες συμβατικές υποχρεώσεις και τις τιμές της ενέργειας, είπε η ίδια. «Πρέπει να εξετάσουμε τι περισσότερο είναι δυνατό βραχυπρόθεσμα χωρίς επίσημες κυρώσεις της ΕΕ».

Οι κυρώσεις σε επίπεδο ΕΕ πρέπει να εγκριθούν και από τις 27 χώρες μέλη πριν εφαρμοστούν.

Πολλοί υπουργοί κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει περισσότερες οδηγίες σχετικά με το πώς οι χώρες μέλη θα μπορούσαν να συντονιστούν καλύτερα και να διερευνήσουν ιδέες για την επίτευξη της σταδιακής κατάργησης.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ θα συζητήσουν την πρόταση σε τεχνικές συνεδριάσεις στις αρχές Ιουνίου και στη συνέχεια θα συναντηθούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περαιτέρω διερεύνησή της. «Οι υπουργοί θα παραμείνουν αναμεμειγμένοι», δήλωσε ο Van der Straeten.

Προετοιμασία για περισσότερες περικοπές

Η επίτροπος ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Κομισιόν προετοιμάζεται από το 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, για μια ξαφνική διακοπή όλων των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου.

Τώρα το μπλοκ έπρεπε να προετοιμαστεί για την περικοπή αυτή που θα γινόταν από ευρωπαϊκές εταιρείες, αφού τις ενθάρρυνε με πολιτική υποστήριξη, είπε.

«Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα χρονοδιάγραμμα και έναν ακριβή οδικό χάρτη, για να αντιμετωπίσουμε τις τελευταίες εναπομείνασες εισαγωγές και να διασφαλίσουμε ότι όλα τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να κάνουν τη μετάβαση από κοινού», είπε.

Τέλος της διαμετακόμισης της Ουκρανία

Η ΕΕ εξακολουθεί να εισάγει περίπου 14 δισ. κυβικά εκατοστά ετησίως ρωσικού αερίου μέσω αγωγού μέσω της Ουκρανίας. Ωστόσο, η συμφωνία διαμετακόμισης με τη Ρωσία λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους και η Σίμσον δήλωσε ότι δεν θα ανανεωθεί.

«Προέτρεψα τα κράτη μέλη να μην επιβραδύνουν τις προσπάθειές μας για διαφοροποίηση και να δεσμευτούν να μειώσουν περαιτέρω τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει καθοδήγηση για τη χρήση του νέου μέτρου στους τελευταίους κανόνες της αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ που επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να εμποδίζουν προσωρινά τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου περιορίζοντας τις προσφορές για τη χωρητικότητα στα σημεία εισόδου από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως το Βέλγιο, ζήτησαν μια συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ, καθώς ένα μονομερές μέτρο σε εθνικό επίπεδο θα είχε αντίκτυπο στις γειτονικές τους χώρες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης