Ενέργεια

Ισπανία: Ραγδαία πτώση 31% στις εισαγωγές LNG τον Μάιο

Ισπανία: Ραγδαία πτώση 31% στις εισαγωγές LNG τον Μάιο
Επιπλέον, η εθνική ζήτηση φυσικού αερίου τον Μάιο μειώθηκε κατά 8,5% σε ετήσια βάση σε περίπου 22,4 TWh
Οι ισπανικές εισαγωγές και επαναφορτώσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 30,6% τον Μάιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές του καυσίμου, σύμφωνα με την Enagas.

Όπως διαβάζουμε στο LNG Prime, oι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 30,6% σε ετήσια βάση σε περίπου 17,1 TWh τον Μάιο και αντιπροσώπευαν το 61,1% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου.

Τον Απρίλιο, οι εισαγωγές LNG ανήλθαν σε περίπου 16,1 TWh και σε περίπου 18,1 TWh τον Μάρτιο, ενώ τον Φεβρουάριο οι εισαγωγές ανήλθαν σε περίπου 18,4 TWh και τον Ιανουάριο σε περίπου 20 TWh.

Συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών μέσω αγωγών από την Αλγερία (8,79 TWh), τη Γαλλία και την Πορτογαλία, οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ισπανία ανήλθαν σε περίπου 28,2 TWh τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας πτώση από περίπου 34,7 TWh τον περασμένο Μάιο, ανέφερε η Enagas στη μηνιαία έκθεσή της.

Επιπλέον, η εθνική ζήτηση φυσικού αερίου τον Μάιο μειώθηκε κατά 8,5% σε ετήσια βάση σε περίπου 22,4 TWh.

Η ζήτηση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 38,3% σε ετήσια βάση σε περίπου 4,27 TWh τον περασμένο μήνα, ενώ η συμβατική ζήτηση αυξήθηκε κατά 3,3% σε 18,1 TWh, δήλωσε ο διαχειριστής του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η πληρότητα των αποθηκών

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης ήταν κατά 93% πλήρεις τον Μάιο, σε σύγκριση με 91% τον ίδιο μήνα πέρυσι και 87% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Enagas.

Η Enagas διαχειρίζεται ένα μεγάλο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου στην Ισπανία και διαθέτει τρεις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βαρκελώνη, την Ουέλβα και την Καρθαγένη.

Επίσης, κατέχει το 75% στη μονάδα LNG Musel, το 50% στη μονάδα επαναεριοποίησης BBG στο Μπιλμπάο και το 72,5% της μονάδας Sagunto, ενώ η Reganosa διαχειρίζεται τη μονάδα Mugardos.

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, ο ισπανικός όμιλος ενέργειας Endesa παρέδωσε το πρώτο φορτίο στον τερματικό σταθμό LNG El Musel στη Χιχόν.

Η Endesa ολοκλήρωσε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους την πρώτη λειτουργία επαναφόρτωσης στην εγκατάσταση.

Ρωσία και ΗΠΑ οι μεγαλύτεροι προμηθευτές

Οι επτά λειτουργικοί ισπανικοί τερματικοί σταθμοί επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, εκφόρτωσαν 18 φορτία τον περασμένο μήνα, μειωμένα κατά 8 φορτία σε σύγκριση με τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ισπανία τον Μάιο με περίπου 6,41 TWh, από 9,66 TWh πέρυσι, και η χώρα ακολουθήθηκε από τις ΗΠΑ με 3,89 TWh, σε σύγκριση με 1,96 TWh πέρυσι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης