Ενέργεια

RMI: Οι καύσωνες υπερτονίζουν την ανάγκη για πιο αποδοτικά κλιματιστικά

RMI: Οι καύσωνες υπερτονίζουν την ανάγκη για πιο αποδοτικά κλιματιστικά

Μέχρι το 2050 πάνω από 5 δισ. άνθρωποι θα εκτεθούν στις θανατηφόρες συνθήκες ζέστης - Ζημία (διεθνώς) 2,4 τρισ. δολ. μέχρι το 2030, λόγω θερμικής καταπόνησης - Μονόδρομος η από κοινού αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Οι υπερβολικά μεγάλες θερμοκρασίες του τελευταίου έτους κάνουν επιτακτική την ανάγκη και για κλιματιστικά νέου τύπου τα οποία θα είναι πιο αποδοτικά (θα παρέχουν αποτελεσματική ψύξη).

Πέρυσι ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, με την κλιματική αλλαγή να προσθέτει έναν επιπλέον μήνα ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών για τον μέσο άνθρωπο.

Τον περασμένο Μάιο, χώρες από την Ινδία έως τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το Μεξικό έχουν αντιμετωπίσει επικίνδυνα κύματα καύσωνα.

H RMI (μη κερδοσκοπικός οργανισμός που μεταμορφώνει τα παγκόσμια ενεργειακά συστήματα μέσω λύσεων που βασίζονται στην αγορά για να ευθυγραμμιστεί με ένα μέλλον 1,5°C), παρουσιάζει εκτενώς τη λύση για καλύτερο κλιματισμό και προειδοποιεί ενόψει του καυτού… μέλλοντος.

 

Οι επιστημονικές μελέτες για τον αντίκτυπο της ζέστης

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περισσότεροι από 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα εκτεθούν σε αυτούς τους τύπους θανατηφόρων συνθηκών ζέστης μέχρι το 2050.

Η υπερβολική ζέστη δημιουργεί επίσης τεράστιες οικονομικές δυσκολίες (Μέχρι το 2030, η συσσωρευμένη παγκόσμια οικονομική ζημία λόγω θερμικής καταπόνησης αναμένεται να φτάσει τα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια).

Οι ακραίες θερμοκρασίες που επιδεινώνονται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλεται γρηγορότερα η στροφή στην καθαρή ενέργεια, καλύπτοντας παράλληλα την αυξανόμενη ανάγκη να μένουν οι άνθρωποι

δροσεροί μέσω πιο αποδοτικών κτιρίων και λύσεων ψύξης για όλους.

Εξαιρετικά αποδοτικές τεχνολογίες ψύξης με καλύτερη αφύγρανση απόδοση υπάρχουν.

Ωστόσο, πρέπει να συμβούν πολλά ακόμη για να φέρουμε αυτές τις καινοτομίες στην αγορά και να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές μας απαιτήσεις ψύξης μπορούν να ικανοποιηθούν χωρίς να επιδεινωθεί η κλιματική αλλαγή.


Κοστοβόρα η χρήση χρησιμοποιημένων κλιματιστικών

Ωστόσο, τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα κλιματιστικά σπαταλούν ενέργεια, κάνουν κακή δουλειά στην παροχή άνεσης με υπερβολική ψύξη του αέρα για την απομάκρυνση της υγρασίας και τελικά κοστίζουν πάρα πολύ για να λειτουργήσουν για τους καταναλωτές.

Αυτά τα κλιματιστικά αναμένεται να αυξήσουν κατά 2,5 φορές τη χρήση της ενέργειας ψύξης έως το 2050 από τα σημερινά επίπεδα, προσθέτοντας πάνω από 5 δισεκατομμύρια AC σε λειτουργία έως το 2050 με την ταχύτερη ανάπτυξη στον οικιακό τομέα.

 

Το παράδειγμα της Ινδίας

Για παράδειγμα, η Ινδία αναμένεται να έχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο μονάδες κλιματισμού δωματίου σε λειτουργία έως το 2050 καθιστώντας την ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά AC στον κόσμο.

Η λειτουργία 1 δισεκατομμυρίου AC θα απαιτούσε περίπου 600 γιγαβάτ νέας δυναμικότητας παραγωγής ενέργειας (1,5 φορά περισσότερη ισχύ από τη συνολική χωρητικότητα της χώρας σήμερα).

Αυτή η ζήτηση για ψύξη χώρου θα αντιπροσωπεύει το 45% της αιχμής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας (η ζήτηση που είναι συχνά η πιο ακριβή και ρυπογόνος για να καλυφθεί). Είναι ένας φαύλος κύκλος στον οποίο η κάλυψη της αυξανόμενης ανάγκης για ψύξη οδηγεί σε περαιτέρω ρύπανση και υπερθέρμανση του πλανήτη μας.

Χώρες όπως η Ινδία μπορούν να παρέχουν στους πολίτες τους πρόσβαση στην ψύξη χωρίς να επιταχύνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Αυτό θα επιτευχθεί με μια προσέγγιση ολόκληρου του συστήματος. Αυτό ξεκινά με το σχεδιασμό πιο αποδοτικών θερμικά κτιρίων που είναι καλά μονωμένα και χρησιμοποιώντας προηγμένα υλικά που μπορούν να δροσίσουν ένα κτίριο ακόμα και όταν ο ήλιος είναι έξω.

Πρέπει επίσης να μεταβούμε στις πιο ενεργειακά αποδοτικές διαθέσιμες τεχνολογίες κλιματισμού και στα ψυκτικά αέρια που έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

 

Το «Παγκόσμιο Βραβείο Ψύξης»

Αναγνωρίζοντας την έκρηξη της ζήτησης ψύξης και ότι ο αντίκτυπος των εκπομπών αυτής της αύξησης του κλιματισμού θα μπορούσε να εξουδετερωθεί με την ανάπτυξη λύσεων με πέντε φορές χαμηλότερο αντίκτυπο στο κλίμα, η RMI μαζί με το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας και Αποστολής της Καινοτομίας της Κυβέρνησης της Ινδίας, θέσπισαν το «Παγκόσμιο Βραβείο Ψύξης».

Το 2021, δύο ομάδες κέρδισαν το βραβείο για τις καινοτομίες τους. Αυτές οι ομάδες ανέπτυξαν πρωτότυπα που πέρασαν από εκτεταμένες δοκιμές και πολλαπλά πρωτόκολλα προσομοίωσης λειτουργίας σε πραγματικό κόσμο. Και οι δύο ξεπέρασαν τα κριτήρια βραβείου της μείωσης πέντε φορές της ποσότητας των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κύκλο ζωής σε σύγκριση με τις τυπικές μονάδες κλιματιστικών.

Παρείχαν επίσης αποτελεσματική αφύγρανση (μια βασική πτυχή για την ανθρώπινη άνεση και υγεία), ενώ μείωσαν σημαντικά το κόστος του κύκλου ζωής.

Ωστόσο, αυτά τα πολλά υποσχόμενα μοντέλα παραμένουν απρόσιτα στους καταναλωτές σήμερα και πρέπει να ξεπεραστούν αρκετά εμπόδια για να διατεθούν στην αγορά.

Ακόμη και για τους αγοραστές που λαμβάνουν υπόψη το κόστος του κύκλου ζωής και τις εκπομπές στις αγορές τους, το τρέχον πρωτόκολλο δοκιμών (είναι η βάση για την εκχώρηση αξιολογήσεων απόδοσης), είναι ατελές, αφήνοντας την αξία των πιο φιλικών προς το κλίμα προϊόντων κρυμμένη από τους αγοραστές. Αυτά τα πρωτόκολλα δοκιμών πρέπει να καθοριστούν παράλληλα με τη θέσπιση νέων πολιτικών.


Θέτοντας τις βάσεις για νέες μετρήσεις και πολιτικές

Μόνο μέσω της πολιτικής δράσης μπορούμε να επιτύχουμε μια ορθολογική αγορά εστιασμένη στις επιπτώσεις του κύκλου ζωής των μονάδων AC, αλλά η πολιτική πρέπει να ενημερώνεται από συνασπισμούς που εργάζονται χωρίς κέρδος ή μεροληψία στην αγορά, και που ξέρουν πώς να συνεργάζονται με τη βιομηχανία.

Μία από τις θεμελιώδεις ενέργειες πολιτικής που απαιτούνται είναι η ενημέρωση των προτύπων δοκιμών AC και των συστημάτων αξιολόγησης απόδοσης που αναγνωρίζουν προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για λειτουργία σε πραγματικό κόσμο.


Πρωτοβουλία
για εισαγωγή νέων μονάδων AC στην αγορά

Τον Μάιο του 2022 το Κέντρο Προηγμένης Έρευνας στην Οικοδομική Επιστήμη και Ενέργεια της Ινδίας στο Πανεπιστήμιο CEPT, ανέλαβε μια πρωτοβουλία για την ανάπτυξη μετρήσεων απόδοσης και σχετικών μεθόδων δοκιμής για να ανοίξει το δρόμο για την εισαγωγή μονάδων AC επόμενης γενιάς στην αγορά.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να παρέχει επιστημονικά δεδομένα στους οργανισμούς που αναπτύσσουν πρότυπα δοκιμών και σχεδιάζουν προγράμματα επισήμανσης, έτσι ώστε τα οφέλη της αποτελεσματικότητας από την καλύτερη αφύγρανση και τις τεχνολογίες υψηλής απόδοσης να μπορούν να αποτυπωθούν πλήρως από τα μελλοντικά πρότυπα.

Κάτι τέτοιο θα δώσει στους κατασκευαστές έναν πιο ολοκληρωμένο στόχο να σχεδιάσουν και θα επιτρέψει στους καταναλωτές να λαμβάνουν καλύτερα ενημερωμένες αποφάσεις αγοράς.

Αυτό σε συνδυασμό με δημιουργικούς μηχανισμούς αγοράς και χρηματοδότησης (μείωση του φόρου στα υπερ-αποδοτικά εναλλασσόμενα ρεύματα), θα είναι ζωτικής σημασίας για την υπέρβαση του φραγμού της στερέωσης στο πρώτο κόστος και θα συμβάλει στην παροχή πιο αποδοτικών συσκευών ψύξης σε περισσότερους ανθρώπους.


Σύσταση του
Accelerator  

Για να δώσει περαιτέρω ώθηση σε αυτή την προσπάθεια, η CCC μαζί με την RMI και τους εταίρους δημιούργησαν το Global Cooling Efficiency Accelerator.

Ως συνεργασία ευρείας βάσης, το Accelerator εργάζεται για τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την αντιμετώπιση αρκετών φραγμών προσφοράς και ζήτησης ώστε να διατεθούν αυτά τα προϊόντα εμπορικά.

Το Accelerator ξεκίνησε επίσης τις δοκιμές πεδίου των μονάδων AC δωματίου στην πόλη Palava της Ινδίας, με συνεισφορές από τον Όμιλο Lodha (ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ακινήτων της Ινδίας.

Αυτή τη στιγμή συλλέγουμε δεδομένα για την απόδοση AC στο εργαστήριο και στο πεδίο, με στόχο να παρέχουμε πληροφορίες φέτος για να βοηθήσουμε στην ενημέρωση των ενεργειών πολιτικής και στην αντιμετώπιση των εμποδίων στην υιοθέτηση υπερ-αποδοτικών κλιματιστικών στην αγορά.


Μονόδρομος η από κοινού αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Σε έναν κόσμο που θερμαίνεται, όπου η ταχεία αστικοποίηση και τα αυξανόμενα εισοδήματα θα οδηγήσουν σε σημαντική ζήτηση για ψύξη, είναι σαφές ότι πρέπει να επιταχύνουμε τη στροφή της αγοράς σε εξαιρετικά αποδοτικές τεχνολογίες AC που είναι καλύτερες για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, το περιβάλλον και την οικονομία και που θα εξοικονομήσουν χρήματα από τους καταναλωτές.

Είναι ένα καλό σενάριο για όλους. Η επιτάχυνση αυτής της αλλαγής της αγοράς θα είναι κρίσιμη εάν θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους της Παγκόσμιας Δέσμευσης Ψύξης που ανακοινώθηκε στο COP28.

Θα πρέπει όλοι οι παράγοντες της βιομηχανίας ψύξης (κυβέρνηση, φορείς χάραξης πολιτικής, μη κερδοσκοπικοί οργανισμός και κατασκευαστές AC) να ενωθούν αυτή την κρίσιμη στιγμή για να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση και να προσφέρουν στους ανθρώπους υγιή, άνετα και ασφαλή σπίτια και κτίρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης