Ενέργεια

UBS: Βλέπει σύσφιξη της αγοράς πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του 2024 - Πως θα κινηθούν ζήτηση και τιμές

UBS: Βλέπει σύσφιξη της αγοράς πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του 2024 - Πως θα κινηθούν ζήτηση και τιμές

Ο αυξανόμενος αντίκτυπος των ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να επιβραδύνουν απότομα την αύξηση της ζήτησης, σε περίπου 0,5 Mb/d μέσα σε 3-4 χρόνια και να κορυφωθούν το πετρέλαιο έως το 202

 

Οι μεγάλοι ενεργειακοί οργανισμοί έκαναν πρόσφατα αναθεωρήσεις στα πιθανά ισοζύγια πετρελαίου για φέτος και τον επόμενο χρόνο, αλλά εξακολουθούν να επισημαίνουν τη σύσφιξη της αγοράς αργού κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με έκθεση της UBS που δημοσιεύει το investing.

Αυτές οι αναθεωρήσεις περιελάμβαναν μια πτωτική ενημέρωση από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, με χαμηλότερη αύξηση της ζήτησης, μια ανοδική ενημέρωση από τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας, με υψηλότερη ζήτηση και μια ουδέτερη ενημέρωση από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών.

«Με την παράταση των εθελοντικών περικοπών του ΟΠΕΚ+, ο ΙΕΑ και η ΕΙΑ βλέπουν τη στενότητα της αγοράς να παραμένει για το υπόλοιπο του έτους, υποθέτοντας ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ+ θα αυξηθεί μόνο οριακά», ανέφεραν οι αναλυτές της UBS, σε σημείωμα της 18ης Ιουνίου.

Οι οργανισμοί έκαναν μικτές αναθεωρήσεις για τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ζήτησης αυτόν τον μήνα: ο ΙΕΑ μείωσε τις προβλέψεις, η ΕΙΑ αύξησε και ο ΟΠΕΚ τις άφησε ξανά αμετάβλητες.

Η αναθεώρηση προς τα κάτω του ΙΕΑ οφείλεται σε ασθενέστερες επιδράσεις του ΟΟΣΑ και της βάσης, ενώ η ΕΙΑ σημείωσε επίσης άτονη ζήτηση του ΟΟΣΑ, αλλά αύξησε τις προβλέψεις για ενισχυμένη ζήτηση καυσίμων που προκλήθηκαν από διακοπές στην Ερυθρά Θάλασσα.
Έχοντας αυτό υπόψη, «περιορίσαμε οριακά τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ζήτησης σε 1,1 Mb/d το 2024 και 1,0 Mb/d το 2025», δήλωσε η UBS.

Όσον αφορά την προσφορά, οι οργανισμοί διατήρησαν τις προβλέψεις τους για την προσφορά εκτός ΟΠΕΚ+ σε γενικές γραμμές αμετάβλητες, εκτός από τις εκτιμήσεις της ΕΙΑ για την ανάπτυξη για το 2024, οι οποίες ήταν αυξημένες κατά 0,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (β/ημέρα) έναντι της καλύτερης από την αναμενόμενη προσφοράς των ΗΠΑ το α' εξάμηνο του 24ου.

Επιπλέον, παρά το ανακοινωθέν σχέδιο του ΟΠΕΚ+ να καταργήσει σταδιακά τις εθελοντικές περικοπές του πιθανώς ήδη από τον Οκτώβριο του 2024, συνεχίζεται να διαμορφώνεται το μοντέλο της πρώτης επιστροφής των βαρελιών του ΟΠΕΚ+ το δεύτερο τρίμηνο του 2025, όταν τα ισοζύγια της αγοράς θα επιτρέψουν σταδιακή άνοδο.

Βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη του Brent

Πολύ βραχυπρόθεσμα, η UBS αναμένει ανάκαμψη του Brent στα υψηλά των 80 δολ., υποστηριζόμενη από την επέκταση των περικοπών του ΟΠΕΚ+ και την εποχική ανάκαμψη της ζήτησης.
Στη συνέχεια, το Brent πρόκειται να κινηθεί στα 80 δολάρια/βαρέλι το επόμενο έτος, καθώς ο ΟΠΕΚ+ αρχίζει να επαναφέρει την παραγωγή σταδιακά από το δεύτερο τρίμηνο.

«Περιμένουμε αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου από την βραδύτερη ανάπτυξη του ΑΕΠ και τις υψηλότερες τιμές, αλλά συνεχίζουμε να αναμένουμε αύξηση της ζήτησης μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020», ανέφερε η UBS.

«Η άνοδος της απόδοσης και ο αυξανόμενος αντίκτυπος των ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να επιβραδύνουν απότομα την αύξηση της ζήτησης, σε περίπου 0,5 Mb/d μέσα σε 3-4 χρόνια και να κορυφωθούν το πετρέλαιο έως το 2029. Παρά την επιβράδυνση της ζήτησης, αναμένουμε ότι η παγκόσμια πλεονάζουσα χωρητικότητα θα παραμείνει σταθερή σε ένα μέσο επίπεδο με ιστορικά πρότυπα, καθώς η αύξηση της προσφοράς επιβραδύνεται επίσης.
Βραχυπρόθεσμα, βλέπουμε τους κύριους ανοδικούς κινδύνους να προέρχονται από πιο περιορισμένη προσφορά».

«Οι εκτεταμένες περικοπές του ΟΠΕΚ+ και ενδεχομένως μια μεγαλύτερη πτώση της ρωσικής παραγωγής, σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση θα μπορούσαν να ανεβάσουν το Brent πάνω από τα 90 δολάρια/βαρέλι βραχυπρόθεσμα. Περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και διακοπή του εφοδιασμού θα μπορούσε να το φέρει πιο κοντά στα 100 $/βαρέλι», πρόσθεσε η UBS.

Το καθοδικό σενάριο της τράπεζας προϋποθέτει μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου από μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση της τάξης του 1,0 Mb/d σε σχέση με τις προβλέψεις της.

«Σε συνδυασμό με ένα μειωμένο ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του Brent να πέφτουν κάτω από τη μακροπρόθεσμη τιμή του πετρελαίου μας στα 75 δολάρια/βαρέλι».

Σε υψηλό επτά εβδομάδων το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν σε υψηλά επτά εβδομάδων την Τετάρτη, καθώς η αισιοδοξία για τη ζήτηση για το καλοκαίρι και οι ανησυχίες για κλιμάκωση των συγκρούσεων αντιστάθμισαν έκθεση του κλάδου που ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Αύγουστο, που θα λήγουν την Πέμπτη, αυξήθηκαν κατά 0,56% στα 85,82 δολάρια το βαρέλι έως τις 18:35 ώρα Ελλάδας, ενώ το πιο ενεργό συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου διαπραγματευότανστα 84,74 δολάρια.
Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate αυξήθηκε κατά 0,47% στα 81,95 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του Brent που είναι 8 δολάρια πάνω από τα χαμηλά που σημειώθηκαν στις αρχές Ιουνίου «δείχνει γνήσια αισιοδοξία ότι το παγκόσμιο ισοζύγιο πετρελαίου τελικά θα σφίξει», δήλωσε ο Tamas Varga της PVM.
Και τα δύο σημεία αναφοράς, έχοντας ανακάμψει έντονα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κέρδισαν περισσότερο από 1 δολάριο την προηγούμενη συνεδρίαση, φτάνοντας σε υψηλά επτά εβδομάδων μετά από επίθεση ουκρανικού drone που οδήγησε σε πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό πετρελαίου σε μεγάλο ρωσικό λιμάνι.

Προειδοποιήσεις για την Μέση Ανατολή

Στη Μέση Ανατολή, ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς προειδοποίησε για έναν πιθανό «πόλεμο» με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ακόμη και όταν οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να αποφύγουν μια ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας.
Ένας κλιμακούμενος πόλεμος κινδυνεύει να διακόψει τον εφοδιασμό στη βασική πετρελαιοπαραγωγική περιοχή.

Τα στοιχεία για την Κίνα αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή του Μαΐου υστερεί στις προσδοκίες, αλλά οι λιανικές πωλήσεις, ένας δείκτης κατανάλωσης, σημείωσαν την ταχύτερη ανάπτυξη από τον Φεβρουάριο.

Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,264 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 14 Ιουνίου, δήλωσαν πηγές της αγοράς την Τρίτη, επικαλούμενες στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών στα αποθέματα αργού.
Ωστόσο, τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 1,077 εκατ. βαρέλια, ενώ τα αποστάγματα αυξήθηκαν κατά 538.000 βαρέλια, ανέφεραν οι πηγές, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας τους.www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης