Ενέργεια

Αρχές Φθινοπώρου σε εμπορική λειτουργία η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής

Αρχές Φθινοπώρου σε εμπορική λειτουργία η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής

Εντάσσεται στο σύστημα η δεύτερη νέα μεγάλη μονάδα φυσικού αερίου

 

Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο που αναπτύσσουν η Motor Oil και η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή.
Η νέα μονάδα αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία εντός καλοκαιριού και θα έχει ενταχθεί κανονικά στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας έως τις αρχές του Φθινοπώρου.
Η «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» ισχύος 877 MW και επενδυτικού κόστους 375 εκατ. ευρώ θα είναι η δεύτερη νέα μεγάλη μονάδα φυσικού αερίου που εντάσσεται στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας συμβάλλοντας τόσο στη μείωση της εξάρτησης από το λιγνίτη, η συμμετοχή του οποίου πλέον είναι σχεδόν μηδενική, αλλά και παρέχοντας ευελιξία για την απορρόφηση της διαρκώς αυξανόμενης παραγωγής από ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής η νέα μονάδα φυσικού αερίου της Metlen στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ισχύος 826 MW, ενώ έως το τέλος του 2025 προβλέπεται ότι θα λειτουργήσει και η μονάδα της Αλεξανδρούπολης που αναπτύσσουν από κοινού η ΔΕΗ 51%, η ΔΕΠΑ Εμπορίας 29% και η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου 20%.

Το χαρτοφυλάκιο της Motor Oil

Πέραν της επένδυσης της στην παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο η Motor Oil στο πλαίσιο του σχεδίου μετεξέλιξης της σε έναν ευρύ ενεργειακό όμιλο με ισχυρή παρουσία σε όλα τα ενεργειακά προϊόντα διαθέτει ήδη 839 MW εν λειτουργία έργων ΑΠΕ. Από αυτά το 93% είναι αιολικοί σταθμοί οι οποίοι παράγουν σαφώς μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας και είναι λιγότερο στοχαστικοί σε σχέση με τα φωτοβολταικά πάρκα. Μάλιστα η πλειονότητα των έργων αυτών διαθέτει κλειδωμένες τιμές για τα επόμενα 15-16 χρόνια γεγονός που εξασφαλίζει σταθερές αποδόσεις στην εταιρία παρά το γεγονός ότι η αγορά των ΑΠΕ έχει μπει σε περίοδο κλυδωνισμών λόγω της υπερπαραγωγής και των χαμηλών ή και μηδενικών τιμών.

Σε ότι αφορά δε τα νέα φωτοβολταϊκά που αναπτύσσει η Motor Oil πολιτική του ομίλου είναι να συνδέονται με μακροχρόνιες συμφωνίες αγοράς της πράσινης ενέργειας (PPAs) προκειμένου να έχουν σταθερές αποδόσεις αλλά και μπορούν να εξασφαλίζουν άνετη χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα.

Γενικότερα οι κινήσεις της Motor Oil στον τομέα των ΑΠΕ χαρακτηρίζονται από προσεκτικά και επιλεκτικά βήματα όπου υπάρχουν αντίστοιχες εξασφαλίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη εξαγορά του 50% υπό ανάπτυξη φωτοβολταικών στη Ρουμανία.

Άνοιγμα στο υδρογόνο

Άλλωστε τα προσεκτικά βήματα της Motor Oil στα νέα πράσινα ενεργειακά προϊόντα περιέγραψε εμμέσως πλην σαφώς χθες κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος του ομίλου Γιάννης Βαρδινογιάννης. Αναφερόμενος στις προοπτικές της κοινοπραξίας με τη ΔΕΗ στον τομέα του υδρογόνου (Hellenic Hydrogen) μίλησε για μια νέα αγορά στην οποία η Motor Oil οφείλει να είναι παρούσα. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, επέλεξε να είναι συνοδοιπόρος με μια άλλη μεγάλη ενεργειακή εταιρία όπως η ΔΕΗ σε έναν δύσκολο δρόμο που κανένας δεν ξέρει ακόμη πως θα εξελιχθεί.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι μετά και την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Άνεμος από την Motor Oil για την ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται έως τον Μάιο του 2025 να προχωρήσει και η πώληση του 7,5% περίπου των μετοχών της Ελλάκτωρ στην REGGEBORGH σε τιμή που είχε συμφωνηθεί (1,75 ευρώ ανά μετοχή) όπως και η επιστροφή κεφαλαίου 0,5 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης