Rystad: 18,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 η απαίτηση για υπεράκτια αιολικά στην Ευρώπη

Rystad: 18,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 η απαίτηση για υπεράκτια αιολικά στην Ευρώπη
Τα οφέλη από τέτοια έργα για τα οποία οι ετήσιες δαπάνες θα αυξάνονται σταθερά

Επενδύσεις 18,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (20 δισ. δολαρίων) θα χρειαστεί να γίνουν για την εγκατάσταση υπεράκτιων υποσταθμών στην ηπειρωτική Ευρώπη την επόμενη δεκαετία (συγκεκριμένα μεταξύ 2024 και 2030), σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας έρευνας Rystad Energy.

Οι ετήσιες δαπάνες για τέτοια έργα θα αυξάνονται σταθερά μέχρι το 2030, ανεβάζοντας το μέσο όρο από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από το 2015 έως το 2023, σε νέο υψηλό 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2030.

Οι υποσταθμοί είναι ζωτικής σημασίας στην υπεράκτια αιολική βιομηχανία, καθώς συλλέγουν την ισχύ που παράγεται από ανεμογεννήτριες, αυξάνουν την τάση λειτουργίας και μεταδίδουν την ισχύ στην ακτή.

Το πρωτεύον ηλεκτρικό σύστημα ενός υπεράκτιου υποσταθμού περιλαμβάνει διακόπτες, μετασχηματιστές/μετατροπείς, σύστημα αντιστάθμισης άεργου ισχύος και σύστημα γείωσης.

 

Τα οφέλη από τους υπεράκτιους υποσταθμούς

Οι υπεράκτιοι υποσταθμοί είναι ιδιαίτερα επωφελείς για έργα ισχύος άνω των 200 MW και βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 15 χιλιομέτρων από την ακτή, καθώς συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση των απωλειών μετάδοσης ενέργειας, σύμφωνα με τη Rystad Energy.

Είναι επίσης πολύτιμοι για άλλες ενεργειακές πρωτοβουλίες, όπως η ηλεκτροδότηση υπεράκτιων πλατφορμών παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, είπε η εταιρεία.

«Θα δούμε σημαντική αύξηση των δαπανών στην αγορά των υπεράκτιων υποσταθμών αυτή τη δεκαετία. Αυτό συνδέεται με την αυξανόμενη εγκατεστημένη ισχύ στην Ευρώπη και θα ενισχυθεί περαιτέρω όταν απογειωθεί η τεχνολογία πλωτής αιολικής ενέργειας. Οι πλωτές ανεμογεννήτριες βρίσκονται μακριά από την ακτή, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να δούμε τους πρώτους πλωτούς υποσταθμούς στις αρχές της δεκαετίας του 2030», δήλωσε η Petra Manuel (Senior Offshore Wind Analyst, Rystad Energy).

Σύμφωνα με την εταιρεία, η άνοδος των εξελίξεων των υποσταθμών τροφοδοτείται από την αυξημένη κλίμακα των υπεράκτιων αιολικών έργων και την απόστασή τους από την ακτή, με έργα ισχύος άνω του 1 GW που απαιτούν πολλαπλούς υποσταθμούς.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_25.png

Ευρωπαϊκά σχέδια για 8 νέους υπεράκτιους υποσταθμούς

Η Ευρώπη σχεδιάζει να εγκαταστήσει 8 νέους υπεράκτιους υποσταθμούς μόνο το 2024, διπλάσιο από τον αριθμό του περασμένου έτους.

Φέτος, οι νέοι υπεράκτιοι αιολικοί υποσταθμοί θα περιοριστούν σε αιολικά έργα που βρίσκονται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από την ακτή, αλλά στο δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας, η Rystad αναμένει μια αξιοσημείωτη άνοδο σε εγκαταστάσεις πέρα ​​από τα 50 χιλιόμετρα.

 

Τα 2 επιμέρους στοιχεία των υπεράκτιων υποσταθμών

Οι υπεράκτιοι υποσταθμοί μπορούν να χωριστούν σε 2 επιμέρους στοιχεία:

την άνω πλευρά (περιέχει το κύριο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, τα βοηθητικά συστήματα και το περίβλημα της επάνω πλευράς) και το θεμέλιο (συγκρατεί το βάρος της δομής της επάνω πλευράς).

Ορισμένες από τις έννοιες της θεμελίωσης του υποσταθμού που θα χρησιμοποιηθούν το 2025 και το 2026 δεν είναι ακόμη γνωστές, επομένως ο Rystad τις σημείωσε ως απροσδιόριστες στην έρευνά τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης