Drax: Μειώνει τις επενδύσεις στο CCS παρά τα κέρδη-ρεκόρ το 2024 (Guardian)

Drax: Μειώνει τις επενδύσεις στο CCS παρά τα κέρδη-ρεκόρ το 2024 (Guardian)
Η ανακοίνωση ήρθε παράλληλα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, τα οποία έδειξαν ότι είχε πραγματοποιήσει τα υψηλότερα κέρδη στην 35χρονη ιστορία της
Η βρετανική Drax group ανακοίνωσε πως θα μειώσει την επένδυση στην τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα παρά τα κέρδη-ρεκόρ ύψους 1 δισ. λιρών που πέτυχε το 2024.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Drax group, ο όμιλος που έχει στην ιδιοκτησία του το ομώνυμο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση ξύλου, θα επιβραδύνει τις επενδύσεις του στη δέσμευση άνθρακα για τη μείωση των εκπομπών του, παρά το γεγονός ότι εξασφάλισε επιπλέον τρία χρόνια κυβερνητικών επιδοτήσεων και σημείωσε κέρδη ρεκόρ άνω του 1 δισ. λιρών πέρυσι.

Η Drax Group δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε λιγότερες επενδύσεις για την τοποθέτηση της τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Βόρειο Γιορκσάιρ, εκτός εάν η κυβέρνηση παράσχει σαφήνεια σχετικά με τις αποδόσεις που θα μπορούσε να αναμένει από την αναβάθμιση.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την επιβράδυνση μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η κυβέρνηση συμφώνησε να καταβάλει πρόσθετες δημόσιες επιδοτήσεις ύψους περίπου μισού δισεκατομμυρίου λιρών ετησίως για να βοηθήσει τον όμιλο να αναπτύξει το έργο δέσμευσης άνθρακα μετά το 2027, όταν λήξει το ισχύον καθεστώς επιδοτήσεων.

Η εταιρεία άσκησε πιέσεις για την πρόσθετη στήριξη από το 2027 έως το 2031, υποστηρίζοντας ότι ήταν απαραίτητη για να διατηρηθεί η λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.

Σήμερα, ωστόσο, η Drax δήλωσε ότι θα «δεσμεύσει λιγότερες επενδύσεις ανάπτυξης» για τις στρατηγικές επενδύσεις της - συμπεριλαμβανομένων της απομάκρυνσης άνθρακα, της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, των κέντρων δεδομένων και της αποθήκευσης ενέργειας - «μέχρι να αποκτήσουμε μεγαλύτερη βεβαιότητα σχετικά με τις κατάλληλες ρυθμιστικές δομές και τις αποδόσεις των επενδύσεων».

Η ανακοίνωση ήρθε παράλληλα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, τα οποία έδειξαν ότι είχε πραγματοποιήσει τα υψηλότερα κέρδη στην 35χρονη ιστορία της.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη της αυξήθηκαν σε 1,06 δισ. στερλίνες πέρυσι, οριακά πάνω από τα κέρδη της ύψους 1,01 δισ. στερλινών το 2023.

Σημαντικές οι επιδοτήσεις για την καύση βιομάζας

Τα κέρδη βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων λιρών που δόθηκαν στην Drax για την καύση βιομάζας, η οποία θεωρείται μια μορφή ανανεώσιμης ενέργειας παρά τους ισχυρισμούς των επιστημόνων του κλίματος ότι μπορεί να αυξήσει τις εκπομπές ρύπων βραχυπρόθεσμα.

Οι νέες πληρωμές στήριξης από το 2027 θα μειωθούν στο μισό σε σχέση με το σημερινό επίπεδο, αφού ο υπουργός Ενέργειας Μάικλ Σανκς δήλωσε ότι η προηγούμενη ρύθμιση των επιδοτήσεων επέτρεψε στην Drax να πραγματοποιήσει «απαράδεκτα μεγάλα κέρδη».

Η βρετανική κυβέρνηση επέμεινε ότι η Drax, η οποία προμηθεύει περίπου το 5% της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, θα χρησιμοποιείται μόνο ως εφεδρική λύση όταν η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι σε έλλειψη, παίζοντας «πολύ πιο περιορισμένο ρόλο» στο μέλλον.

Η Drax ισχυρίστηκε ότι η καύση βιομάζας είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα, επειδή τα δένδρα απορροφούν τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο απελευθερώνουν όταν καίγονται ως σφαιρίδια βιομάζας.

Η Drax αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ξύλου που προμηθεύεται για τη βιομάζα της.

Το 2024, συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 25 εκατ. λιρών, αφού η ρυθμιστική αρχή της ενεργειακής βιομηχανίας διαπίστωσε ότι είχε υποβάλει ανακριβή στοιχεία.

Η παραγωγή ενέργειας της εταιρείας αυξήθηκε κατά περισσότερο από 1/4 πέρυσι, σύμφωνα με την Drax, με μία μόνο μεγάλη προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας, την οποία ολοκλήρωσε νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης