Ο υβριδικός σταθμός στο Αμάρι της Κρήτης αποτελεί το μεγαλύτερο υβριδικό έργο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, συνολικού ύψους επένδυσης 280 εκατ. ευρώ
Με γοργά βήματα «τρέχει» η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή τις διαδικασίες για την κατασκευή του υβριδικού σταθμού αντλησιοταμίευσης στο Αμάρι της Κρήτης. Στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου είχε εξασφαλίσει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, στα τέλη του έτους έλαβε από το υπουργείο Ανάπτυξης την άδεια εγκατάστασης για το project και πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε και η Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη προκειμένου να εγκατασταθούν οι απαραίτητες εργοταξιακές εγκαταστάσεις στη δημοτική ενότητα Συβρίτου του Δήμου Ρεθύμνης για τις ανάγκες κατασκευής του έργου.
Το έργο αποτελείται από έναν αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) συνολικής ισχύος 81,6 MW σε περιοχές του Δήμου Σητείας και ένα σύστημα ελεγχόμενης παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας εγγυημένης ισχύος 50 MW (φράγμα Ποταμών).
Ειδικότερα, το αιολικό πάρκο αποτελείται από 17 ανεμογεννήτριες (ισχύος 4,8 MW η καθεμία, με διάμετρο πτερωτής 133 μέτρων και ύψος πυλώνα 83 μέτρων) και από ένα σύστημα αντλησιοταμίευσης στον υφιστάμενο ταμιευτήρα του φράγματος των Ποταμών, στους Δήμους Αμαρίου και Ρεθύμνου.
Αυτό το σύστημα θα χρησιμοποιεί ως κάτω δεξαμενή τον υφιστάμενο ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών ενώ για τη διαμόρφωση της άνω δεξαμενής (χωρητικότητας περίπου 1,2 κυβικών μέτρων) θα απαιτηθεί η κατασκευή δύο μικρών περιμετρικών αναχωμάτων σε υφιστάμενο όρυγμα. Η δεξαμενή θα διαθέτει δίκτυο αποστράγγισης σε όλη την επιφάνεια του πυθμένα της.
Ο υβριδικός σταθμός στο Αμάρι της Κρήτης η κατασκευή του οποίου είχε καθυστερήσει λόγω προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αποτελεί το μεγαλύτερο υβριδικό έργο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, συνολικού ύψους επένδυσης 280 εκατ. ευρώ, με καινοτόμο σχεδιασμό σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, το project περιλαμβάνει και έργα διασύνδεσης (έναν σταθμό 20/150 kV και μια γραμμή εναέριας μεταφοράς υψηλής τάσης). Το μεγάλο υβριδικό της Κρήτης αναμένεται ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς κατά την κατασκευή θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας και τουλάχιστον 100 μόνιμες κατά την περίοδο λειτουργίας του.
Στον πολλά υποσχόμενο τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, η ΤΕΡΝΑ πρωταγωνιστεί και με το έργο της Αμφιλοχίας, ένα από τα μεγαλύτερα έργα αντλησιοταμίευσης στην Ευρώπη, ισχύος 680 MW, το οποίο προχωρά σύμφωνα με τον σχεδιασμό και αναμένεται να βρίσκεται σε λειτουργία το 2027. Το έργο θα παρέχει περίπου 10 ώρες αποθήκευσης την ημέρα και θα είναι επωφελές τόσο για την αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας, όσο και για άλλες λειτουργίες του ενεργειακού συστήματος όπως είναι η εξισορρόπηση αλλά και η ευελιξία για την ενίσχυση της απόδοσης του δικτύου.
Και η ΔΕΗ στο παιχνίδι
Γενικότερα, οι επενδύσεις σε έργα αντλησιοταμίευσης στην Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα τρία δισ. ευρώ. Ήδη η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει την ανάπτυξη έργων αντλησιοταμίευσης, αξιοποιώντας τις φυσικές διαφορές υψομέτρου των ανενεργών λιγνιτικών ορυχείων στη Δυτική Μακεδονία, έργα που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν περισσότερες από 1.300 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή, καθώς και εκατοντάδες μόνιμες θέσεις κατά τη λειτουργία.
Το πρώτο έργο αντλησιοταμίευσης θα αναπτυχθεί στο ορυχείο Καρδιάς, μετά την απόσυρση των πύργων ψύξης των παλιών μονάδων και θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 320 MW για οκτώ ώρες, χρησιμοποιώντας τον πυθμένα του παλιού ορυχείου ως κάτω δεξαμενή.
Η επένδυση ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 600 θέσεις εργασίας. Αντίστοιχα, στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου, ο Όμιλος σχεδιάζει μονάδα αντλησιοταμίευσης δυναμικότητας 240 MW για 12 ώρες, με κόστος 310 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία 550 νέων θέσεων εργασίας. Και τα δύο έργα έχουν ήδη λάβει τις απαραίτητες άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού ενώ έχει εξασφαλίσει άδειες και για άλλα έργα αντλησιοταμίευσης.
O AKTOR και άλλοι παίκτες
Στον τομέα της αντλησιοταμίευσης σχεδιάζει να μπει και ο όμιλος ΑΚΤΟR αναπτύσσοντας ένα χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος, σε πλήρη ανάπτυξη, έως και 1,5 GW, έως το 2030. Επίσης, αιτήσεις για έργα αντιλησιοταμίευσης στη ΡΑΑΕΥ έχουν υποβάλλει και άλλοι παίκτες της αγοράς όπως η Helleniq Energy, η Energoplan κ.ά. Παράλληλα, το ΥΠΕΝ έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε ένα σχέδιο για τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου, αξιοποιώντας κονδύλια 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης, για μικρά έργα αντλησιοταμίευσης και αφαλάτωσης της τάξης των 20-30 εκατ. ευρώ το καθένα τα οποία θα εξασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια αλλά και τις ανάγκες ύδρευσης της νησιωτικής χώρας.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα η δυναμικότητα των έργων αντλησιοταμίευσης από 700 MW που λειτουργούν σήμερα (από τη ΔΕΗ) θα ανέλθει στα 1.745 MW το 2030, στα 2.949 MW το 2035, στα 4.464 MW το 2040, στα 5.251 MW το 2045 και τα 5.453 MW το 2050.
www.worldenergynews.gr






