Ενέργεια & Αγορές

Ίδρυμα Rockfeller: Νέο πρόγραμμα πιστώσεων άνθρακα στοχεύει σε 60 μονάδες έως το 2030 (Reuters)

Ίδρυμα Rockfeller: Νέο πρόγραμμα πιστώσεων άνθρακα στοχεύει σε 60 μονάδες έως το 2030 (Reuters)
Περίπου 2.000 σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα πρέπει να παροπλιστούν από τώρα έως το 2040 προκειμένου να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι κλιματικοί στόχοι, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, αλλά μόνο το 15% καλύπτεται από δεσμεύσεις παροπλισμού

Το Ίδρυμα Ροκφέλερ στοχεύει να εντάξει 60 έργα έως το 2030 σε ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης άνθρακα για τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στις αναπτυσσόμενες χώρες, δήλωσε σήμερα (7/5), αφού δόθηκε το πράσινο φως στο εγχειρίδιο κανόνων του.

Η χρηματοδότηση για την μείωση της καύσης άνθρακα

Περίπου 2.000 σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα πρέπει να παροπλιστούν από τώρα έως το 2040 προκειμένου να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι κλιματικοί στόχοι, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, αλλά μόνο το 15% καλύπτεται από δεσμεύσεις παροπλισμού.

Η Πρωτοβουλία Πιστώσεων από Άνθρακα για Καθαρότητα (CCCI) του Ιδρύματος Ροκφέλερ είναι ένα από τα πολλά υπό ανάπτυξη προγράμματα

που στοχεύουν στη χρήση χρηματοδότησης άνθρακα για να βοηθήσει στο κλείσιμό τους νωρίτερα από το προγραμματισμένο και στην αντικατάστασή τους με ανανεώσιμη ενέργεια.

«Αυτός ο στόχος των 60 έργων έως το 2030 είναι ο γενικός μας στόχος, η φιλοδοξία μας», δήλωσε ο Joseph Curtin, ο οποίος διευθύνει το πρόγραμμα «από άνθρακα σε καθαρισμό» του Ιδρύματος Rockefeller.

Η χρήση των CCCI

Στη Σιγκαπούρη την Τρίτη, ο οργανισμός τυποποίησης άνθρακα Verra ξεκίνησε τη μεθοδολογία του CCCI για τον προσδιορισμό των έργων που είναι επιλέξιμα και του τρόπου με τον οποίο θα υπολογίζονται οι μειώσεις εκπομπών από τα πρόωρα κλεισίματα των μονάδων άνθρακα, επιτρέποντάς τους να παράγουν πιστώσεις άνθρακα.

Το πρώτο έργο που θα χρησιμοποιήσει τη μεθοδολογία θα είναι το εργοστάσιο της South Luzon Thermal Energy Corporation (SLTEC) στις Φιλιππίνες, με την συναλλαγή να αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος.

«Προφανώς, αν μπορέσουμε να κλείσουμε μία συναλλαγή, πιστεύουμε ότι αυτό θα έχει πολύ ισχυρό αντίκτυπο στην αγορά και ελπίζουμε ότι θα έχει αντίκτυπο σε όλη την περιοχή και θα στείλει ένα μήνυμα ότι αυτό είναι πράγματι δυνατό».

Ο Curtin δήλωσε ότι η ομάδα του έχει εντοπίσει περίπου 1.000 μονάδες καύσης άνθρακα σε αναπτυσσόμενες χώρες που θα ήταν επιλέξιμες βάσει της μεθοδολογίας.

Ο στόχος του έργου θα μπορούσε να προσελκύσει 110 δισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις έως το 2030, είπε, επικαλούμενος έρευνα που ανατέθηκε από το ίδρυμα.

Τα έσοδα

Τα έσοδα από τις πιστώσεις άνθρακα θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των διαφυγουσών ταμειακών ροών που θα προκύψουν από το κλείσιμο, θα βοηθήσουν στην πληρωμή της αποθήκευσης ενέργειας που απαιτείται για την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα προστατεύσουν τα συμφέροντα των τοπικών εργαζομένων και κοινοτήτων.

Το CCCI πέρασε από επτά γύρους διαβουλεύσεων σχετικά με τη μεθοδολογία του, εν μέρει για να κατευνάσει τις ανησυχίες των περιβαλλοντικών ομάδων, οι οποίες λένε ότι η χρηματοδότηση άνθρακα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για τη διάσωση ιδιοκτητών περιουσιακών στοιχείων άνθρακα.

Τα κριτήρια της πρωτοβουλίας

Τα κριτήρια της πρωτοβουλίας CCCI θα επιλέξουν μόνο έργα που είναι κερδοφόρα και ανήκουν σε εταιρείες ή χώρες που έχουν αναλάβει σταθερές δεσμεύσεις «όχι νέες μονάδες άνθρακα», δήλωσε ο Curtin.

Ενώ υπάρχει μορατόριουμ για νέες μονάδες άνθρακα στις Φιλιππίνες, οι νέες εγκαταστάσεις που εγκρίθηκαν πριν από την απαγόρευση αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τα επόμενα χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης