Ενέργεια & Αγορές

Νέο ομόλογο εκδίδει η Aramco - Στόχος πάνω από τα 500 δισ.

Νέο ομόλογο εκδίδει η Aramco - Στόχος πάνω από τα 500 δισ.
Η Σαουδική Αραβία βασίζεται στα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και τις μερισματικές πληρωμές της Aramco για τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου προγράμματος «Vision 2030»
Η Saudi Aramco, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο, αναμένεται να εκδώσει ένα νέο ομόλογο σε δολάρια ΗΠΑ, στο πλαίσιο της εκστρατείας της για την άντληση κεφαλαίων, όπως αναφέρει το πρακτορείο IFR.

Ο στόχος από την πώληση του ομολόγου είναι να αντληθούν κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. δολαρίων.

Όπως είναι γνωστό, ο ενεργειακός κολοσσός, εξετάζει την πώληση περιουσιακών στοιχείων ως μέσο αύξησης της διαθεσιμότητας κεφαλαίων για την τροφοδοσία της διεθνούς επέκτασής του.

Στα τέλη του περασμένου έτους, ο οικονομικός διευθυντής της Saudi Aramco, Ziad Al-Murshed, δήλωσε ότι ο πετρελαϊκός γίγαντας σχεδιάζει να αξιοποιεί τακτικά την αγορά ομολόγων, καθώς επιδιώκει να βελτιστοποιήσει τη διάρθρωση του κεφαλαίου και να διευρύνει την επενδυτική του βάση.

Το πρόσφατο ιστορικό

Η Aramco επέστρεψε στην αγορά ομολόγων το 2024, μετά από τρία χρόνια απουσίας, με δύο εκδόσεις στις οποίες άντλησε συνολικά 9 δισ. δολάρια.

Τον Ιούλιο, η Aramco ολοκλήρωσε μια έκδοση ομολόγων ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την προσφορά να υπερκαλύπτεται πάνω από έξι φορές, με βάση τον αρχικό στόχο των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο, η εταιρεία ολοκλήρωσε μια έκδοση ομολόγου ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία επίσης είχε μεγάλη ζήτηση και υπερκαλύφθηκε έξι φορές.

Η Σαουδική Αραβία βασίζεται στα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και τις μερισματικές πληρωμές της Aramco για τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου προγράμματος «Vision 2030», με το οποίο ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θέλει να μετατρέψει το βασίλειο σε έναν φιλικό προς τις επενδύσεις προορισμό για την ανάπτυξη μεγάλων έργων, ώστε να μειώσει την εξάρτηση από το πετρέλαιο.

Η πρόσφατη κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου θα πλήξει σίγουρα τα κρατικά οικονομικά της Σαουδικής Αραβίας στο μέλλον, αλλά το Βασίλειο έχει ήδη εγγράψει ένα βαρύ δημοσιονομικό έλλειμμα για το πρώτο τρίμηνο, πριν οι τιμές του πετρελαίου πέσουν δραματικά.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, το δημοσιονομικό έλλειμμα του κορυφαίου εξαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο διογκώθηκε στα 15,6 δισεκατομμύρια δολάρια (58,7 δισεκατομμύρια σαουδαραβικά ριάλια), σύμφωνα με τα στοιχεία του εγχώριου υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Αυτό είναι ήδη πάνω από το ήμισυ του ελλείμματος που είχε προβλέψει το Βασίλειο για το σύνολο του έτους στη δήλωση του προϋπολογισμού του για το οικονομικό έτος 2025 -ένα έλλειμμα 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων (101 δισεκατομμυρίων ριάλ), το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 2,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης