Συμφέρει την Ευρώπη να παράγει τα δικά της πράσινα καύσιμα; (offshore-energy.biz)

Συμφέρει την Ευρώπη να παράγει τα δικά της πράσινα καύσιμα; (offshore-energy.biz)
Η εργασία εμβαθύνει στο οικονομικό κόστος και τις κλιματικές επιπτώσεις της εισαγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου και ηλεκτρονικών καυσίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η εισαγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου ως αμμωνίας από χώρες με άφθονες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε να είναι πιο ακριβή από την εγχώρια παραγωγή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Το κόστος παραγωγής του υδρογόνου

Η μελέτη, με τίτλο «Τα οικονομικά στοιχεία και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου του ανανεώσιμου υδρογόνου και των ηλεκτρονικών καυσίμων που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Καθαρών Μεταφορών (ICCT).

Η εργασία εμβαθύνει στο οικονομικό κόστος και τις κλιματικές επιπτώσεις της εισαγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου και ηλεκτρονικών καυσίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εστιάζεται στη Βραζιλία και την Αίγυπτο, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πρόσφατα επεκτείνει τη δέσμευσή της για τη διευκόλυνση των εισαγωγών ανανεώσιμου υδρογόνου και ηλεκτρονικών καυσίμων.

Χώρες με άφθονες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η Βραζιλία ή η Αίγυπτος, ενδέχεται να παράγουν ανανεώσιμο υδρογόνο με χαμηλότερο κόστος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, το κόστος αποστολής -συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής του υδρογόνου σε αμμωνία, της μεταφοράς του σε μεγάλη απόσταση και στη συνέχεια της «πυρόλυσης» ή της επαναμετατροπής της αμμωνίας σε υδρογόνο- μπορεί να είναι τόσο υψηλό όσο το ίδιο το κόστος παραγωγής.

Για παράδειγμα, ακόμη και σε ένα σενάριο που υποθέτει κόστος τεχνολογίας μεσαίου επιπέδου και τρέχοντα κίνητρα από την κυβέρνηση της Βραζιλίας, το κόστος εισαγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου από τη Βραζιλία το 2030 είναι σχεδόν 50% υψηλότερο από τον προβλεπόμενο μέσο όρο της ΕΕ του ICCT, όταν υποτίθεται ότι το κόστος τεχνολογίας είναι «απαισιόδοξο», δείχνει η μελέτη.

Από την άλλη πλευρά, το κόστος εισαγωγής ανανεώσιμων ηλεκτρικών καυσίμων θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο από την παραγωγή τους στην εγχώρια αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, οι συντάκτες της εργασίας εκτιμούν ότι είναι απίθανο τα εισαγόμενα ηλεκτρικά καύσιμα να φτάσουν στην ισοτιμία κόστους με το ορυκτό ντίζελ, εκτός εάν αυξηθεί το κόστος του ορυκτού ντίζελ, ενώ η ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, οι ηλεκτρολύτες και οι ψηφιακοί συσσωρευτές (DAC) έχουν σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες που επιτρέπουν σημαντικές μειώσεις κόστους για τα ηλεκτρικά καύσιμα.

Τα ηλεκτρονικά καύσιμα

Όπως εξηγήθηκε, το ηλεκτρονικό ντίζελ που παράγεται σε οποιαδήποτε χώρα πιθανότατα θα παραμείνει σημαντικά πιο ακριβό από το ορυκτό ντίζελ μέχρι το 2030.

«Προβλέπουμε ότι η τιμή του ηλεκτρονικού ντίζελ, είτε εισάγεται από τη Βραζιλία είτε από την Αίγυπτο είτε παράγεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιθανότατα δεν θα είναι χαμηλότερη από 2 ευρώ ανά λίτρο το 2030. Το χονδρικό κόστος ντίζελ το 2023 στην Ευρωπαϊκή Ένωση (χωρίς φόρους και τιμή άνθρακα) ήταν 0,9 ευρώ ανά λίτρο. Ακόμα και όταν εξετάζουμε την τιμολόγηση του άνθρακα, δεν αναμένουμε ότι τα ηλεκτρονικά καύσιμα θα είναι φθηνότερα από το ντίζελ στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, η εισαγωγή ηλεκτρονικού ντίζελ από την Αίγυπτο ή τη Βραζιλία θα μπορούσε να είναι περίπου 20% φθηνότερη από την παραγωγή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά μέσο όρο», σημείωσαν οι Yuanrong Zhou και Chelsea Baldino, συντάκτες της μελέτης.

Η συνεισφορά της Ευρώπης στην απανθρακοποίηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαιτήσεις προσθετικότητας και γεωγραφικής και χρονικής αντιστοίχισης για να βοηθήσει στην πρόληψη των έμμεσων εκπομπών κατά την προμήθεια ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή υδρογόνου. Για να διασφαλιστεί ότι το εισαγόμενο ανανεώσιμο υδρογόνο και τα ηλεκτρονικά καύσιμα απανθρακοποιούν αποτελεσματικά τις μεταφορές, αυτά τα καύσιμα πρέπει να πιστοποιούνται σωστά από τρίτους ως πληρούντες αυτές τις απαιτήσεις.

Διαφορετικά, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα μπορούσαν να είναι σημαντικά υψηλότερες από εκείνες των ορυκτών καυσίμων, ιδίως σε περιοχές με υψηλό μερίδιο ορυκτών καυσίμων στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η Αίγυπτος, κατέληξαν οι συγγραφείς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης