
Η συνεργασία σκοπεύει να διερευνήσει πώς τέτοιες πλατφόρμες μπορούν ενδεχομένως να ξεκλειδώσουν μια σειρά εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης ηλεκτρικής ενέργειας σε κλίμακα δικτύου σε απομακρυσμένες τοποθεσίες (οffshore-energy.biz)
Ο νηογνώμονας American Bureau of Shipping (ABS), η CORE POWER (εταιρεία καινοτομίας στη ναυτιλία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο) και η Athlos Energy (ελληνική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας) δημιούργησαν μια κοινοπραξία για την αξιολόγηση της σκοπιμότητας ανάπτυξης πλωτών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής (FNPPs) στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Όπως αποκαλύφθηκε, η πρωτοβουλία θα επικεντρωθεί στην αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι FNPPs θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις ενεργειακές ανάγκες των νησιών, των λιμένων και των παράκτιων κοινοτήτων στην περιοχή.
Σκοπός της συνεργασίας
Συγκεκριμένα, η ομάδα σκοπεύει να διερευνήσει πώς τέτοιες πλατφόρμες μπορούν ενδεχομένως να ξεκλειδώσουν μια σειρά εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης ηλεκτρικής ενέργειας σε κλίμακα δικτύου σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, της παροχής ενέργειας χωρίς εκπομπές σε λιμάνια και της διανομής καθαρής ενέργειας σε μονάδες αφαλάτωσης που θα μπορούσαν να παρέχουν πόσιμο νερό σε παράκτιες κοινότητες που έχουν πληγεί από την ξηρασία.
Είναι κατανοητό ότι η κοινοπραξία θα αναπτύξει πρωτότυπες έννοιες λειτουργίας FNPP (CONOPS) και θα δημοσιεύσει μια οπτική απεικόνιση των πιθανών τοποθεσιών τους. Το Κέντρο Παγκόσμιων Συστημάτων Πλοίων της ABS, με έδρα την Αθήνα, αναμένεται να ηγηθεί μιας πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής, τεχνολογικής, νομικής και περιβαλλοντικής μελέτης (PESTLE) μαζί με τα ενδιαφερόμενα μέρη, για να αξιολογηθεί η σκοπιμότητα της προσαρμογής του CONOPS στην παροχή ενέργειας και άλλα οφέλη στο Αιγαίο Πέλαγος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας θα είναι μια λευκή βίβλος ανοιχτής πρόσβασης για χρήση από τη βιομηχανία, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και την κυβέρνηση.
Δηλώσεις επιτελικών στελεχών των εταιρειών της κοινοπραξίας
Ο Διονύσιος Χιόνης (συνιδρυτής της Athlos Energy), σχολίασε:
«Καθώς η Ελλάδα επανεξετάζει το ενεργειακό της μέλλον, ο ρόλος της πυρηνικής ενέργειας επιστρέφει ολοένα και περισσότερο στην ημερήσια διάταξη.
Αυτή η μελέτη σηματοδοτεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην πρόσβαση στη σκοπιμότητα ανάπτυξης πλωτών πυρηνικών αντιδραστήρων στο Αιγαίο Πέλαγος».
Ο Christopher J. Wiernicki (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ABS), δήλωσε:
«Καθώς οι παγκόσμιες προσπάθειες επιταχύνονται για τη μείωση των εκπομπών, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, η χρήση μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων σε πλωτές πλατφόρμες θα μπορούσε να προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση.
Οι πλωτές πυρηνικές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας υπόσχονται πολλά στην υποστήριξη (μεταξύ άλλων) δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, μικροδικτύων, βιομηχανικών και λιμενικών δραστηριοτήτων και κέντρων δεδομένων».
Ο Mikal Bøe (Διευθύνων Σύμβουλος της CORE POWER), σχολίασε:
«Τα FNPPs μπορούν να φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο παρέχουμε αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή πυρηνική ενέργεια, παρέχοντας ζωτική ενεργειακή ασφάλεια χωρίς άνθρακα σε νησιά και παράκτιες υποδομές στη Μεσόγειο.
Κατασκευάζοντας και μαζικά συναρμολογώντας έναν στόλο FNPPs σε ναυπηγεία, μπορούμε να παρέχουμε καθαρή πυρηνική ενέργεια εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού, λύνοντας πολλές από τις μεγαλύτερες ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η CORE POWER είναι στην ευχάριστη θέση να συνεργαστεί με τους ηγέτες της βιομηχανίας, ABS και Athlos, σε αυτό το έργο».
www.worldenergynews.gr